Miten saan kestävyyttä pitkäkestoiseen (9-10h/pv) ruumiilliseen työhön?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja hard
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
1.1.2006
Viestejä
93
Moi!

Ensi keväänä (toukokuu) pitäisi tehdä iso istutusurakka. Reilu viikko metsässä istuttamassa taimia kuokalla maahan, n. 9-10 tuntia per päivä. Homma on melko matalasykkeistä mutta vaatii pirunmoista kestävyyttä kun päivät ovat noin pitkiä ja ne ovat peräkkäin (ei lepopäiviä välissä :( ).

Homma käsittää rämpimistä kivikkoisessa maastossa, taimilaatikoiden kantamista em. maastossa, kuokalla kuokkimista ja paljon kyykkimistä (taimien istutus maahan). Eli ainakin jalat ovat kovalla koetuksella, pelkästään kyykkimisiä tulee n. 500-700 kertaa/pv.

Ja jotta homma ei olisi liian helppoa niin olen melko rapakuntoinen ja ylipainoinen tällä hetkellä...

Eli haastetta piisaa ja apua kaivataan.

ard
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kaikkein parasta on vaan tehä sitä ruumiillista työtä pitkät ajat joka päivä. Jos se ei ole mahdollista, esim. teet istumatyötä pitkät ajat joka päivä, niin kestävyyttä voi tietysti parantaa ihan lenkkeilemällä juosten/pyöräillen/hiihtäen/uiden/kävellen. Tärkeetä olis tottua olemaan jalkojen päällä, koska vaikka olisit kuinka kovassa pyöräilykunnossa, niin jos tunnin päästä jalkapohjat alkaa vittuilla, tulee karmee viikko.

Myös kannattaa opetella pitämään selkä suorassa kyykkiessä. Se tuntuu ehkä alkuun raskaammalta, mutta jo muutamassa tunnissa menee nuorellakin selkä aika solmuun jos eestaas nousee, laskee ja nostelee pyöreellä selällä.

Kestävyyden kehittämisessä aina tuntien määrä on tärkee. 10 tuntia paikallaan seisomista olis tässä tapauksessa parempi treeni kuin puolen tunnin hikilenkki.
 
Senverran sanon heti tässä että selän lihakset ovat jalkojen kanssa kovilla+ lantio ja perse. Hanki hyvät kengät mitkä ovat myös tukevat, ei nilkat nyrjähtele niin helposti. Parasta treeniä ovat pitkät kävelylenkit varsinkin metsässä josset siellä ole koko lapsuuttasi ollut, varsinkin tuolla kivikkoisessa maastossa (opit samalla liikkumaan siellä).
 
Ite lähtisin kans olemaan mahdollisimman paljon jalkojen päällä, että jalkapohjat tottuisi tollaseen. Kun kyykkimistä on paljon, niin ehkä jotain liikkuvuustreeniä lantionseudulle myös. Työpäivien jälkeen ehdottomasti jotain lihashuoltoa/venyttelyä. Kerta nyt ei ole niinkään tarkoitus treenata lihaksia, vaan tehdä työtä, niin suosittelen jotain elastista tukivyötä selälle. Kannattaa myös varautua ranteiden kipuiluun/särkyyn, jos et ole tottunut heilumaan tuolla tavalla.
 
eipä tuossa oikeasti joudu hirveesti kyykkimään, polkaisee sen montun ja pudottaa taimen sinne. jalalla sitten vähän taputtelee multia ympäriltä. se mihin kannattaa hakea kestävyyttä on se huikea vitutus kun kaikki metsän vittupääötökät hyökkäävät kuppaamaan jokaisen paljaana näkyvän paikan.
 
Tuossa olikin aika hyvin vinkkejä! Kannattaa myös noin pitkillä päivillä huolehtia et sapuskat on kunnossa.
 
Muutama vuosi sitten istutettiin kaverin kanssa vajaa 40 000 tainta neljän viikon aikana. Alussa meinasi kyllä kunto vähän loppua, kun päivät venyivät yli 11 tunnin. Hommaa ei helpottanut yhtään se, että palstalle piti kävellä kolmisen kilometriä.Viikon jälkeen homma helpottui huomattavasti, työkunto kasvoi todella nopeaa tahtia. Hyvästä peruskunnosta olisi ollut paljon hyötyä, nyt tuli mentyä vähän kylmiltään hommiin ja sen sitten huomasi. Laitan vähän vinkkejä ylös, minkä huomasin helpottavan omalla kohdalla.

Muista pitää paljon pausseja, meillä oli joka vakan jälkeen muutaman minuutin juoma-/tupakkitauko. Isompia ruoka- ja kahvipausseja oli 2 päivän aikaan. Taukotakki oli hyvä olla, piti kropan lämpimänä. Keväälläkin saattaa olla kylmä ja hiestä märissä kamppeissa tulee äkkiä kylmä.

Kengät on tärkeet, itse menin kumppareilla ja niihin kahdet villasukat. Ei hierrä yhtään ja todella mukavat jalassa. Voittajan valinta.

Varapaita. Mikään ei ole mukavampaa, kuin vaihtaa kuiva paita päälle kesken työpäivän. Piristää kummasti ja antaa hieman luksusta kesken päivän.

Opettele rytmittämään työ omaan tahtiisi. Jos meinaa tuntua, että tahti on liian kova, hiljennä vauhtia. Turha alkaa kilpaileen kenenkään kanssa, hitaasti hyvä tulee. Varsinkin alussa sitä saattaa alkaa hoppuileen liikaa ja se sitten kostautuu seuraavina päivinä.
 
eipä tuossa oikeasti joudu hirveesti kyykkimään, polkaisee sen montun ja pudottaa taimen sinne. jalalla sitten vähän taputtelee multia ympäriltä. se mihin kannattaa hakea kestävyyttä on se huikea vitutus kun kaikki metsän vittupääötökät hyökkäävät kuppaamaan jokaisen paljaana näkyvän paikan.

Kiitokset kaikille hyvistä vinkeistä tähän asti (lisääkin saa laittaa). Taimet ovat senverran isoja että ne eivät mene pottiputkella vaan joutuu laittamaan kuokalla maahan. Siksi homma on raskaampi. Jalat ja selkä tuossa lienevät tosiaan kovimmalla koetuksella.
 
Jos tuota kuokalla kaivamista jäljittelisi niin ehkä joku lekalla renkaisiin lyönti tms. vois olla aika lähellä?On muutenkin hyvä harjoitus ja kyseisiä lihaksia harjottaisi mitä tarvitset silloin kun kuokan kanssa teet kuoppaa:)
 
Siitä vaan sitten hakkaamaan lekalla renkaaseen 8 tunniksi päivässä.

Mutta jos ihan tosissaan ollaan niin koita laihduttaa ja harrastaa jonkinmuotoista liikuntaa (lenkkeilyä,kävelyä,intervalleja,lihaskuntoharjoittelua) joka päivä. Peruskunto nousee parhaiten kun tekee päivittäin jotain liikuntaa, tarkoitus ei ole että joka päivä veren maku suussa liikutaan vaan enemminkin se että joka päivä edes tekee jotain vaikka tunnin ajan. Laihduttaminen varmasti olisi se tärkein asia koska sitten kun työt alkaa niin et voi tinkiä ruuasta ollenkaan muuten ei jaksa.
 
Maanmittauslaitoksen hommissa vähän samaa meininkiä. Painetaan aamukahdeksata iltakuuteen metsässä, eväät jäi tietysti jonnekin toimistoon ja yhdellä Tupla-patukan puolikkaalla väännetään sitten koko päivä naama harmaana ja röhlätään taas jossain pirun kivikossa.
Parina kesänä olen ollut kartan perusparannusta tekemässä (opiskelen maanmittausalaa ammattikoulussa aikuisopiskelijana) ja ihmetyttää nämä nuoremmat sankarit kyllä.
(seuraava jupina ei ole suunnattu ketjun aloittajalle)

Nyt viimekesänä keikalle mukaan lähti AMK:sta sellainen 18wee poika, jolla perusosaamista ja intoa löytyi, mutta kuntopuoli olikin sitten heikompaa. Meikäläisen piti kantaa melkein kaikki tavara pitkin metsää kun sankarille oli pelkkä kävely melkein ylivoimainen suoritus. Tavaraa olikin yhdelle jantterille tarpeeksi: rautalapio, leka, rautakanki, pari metsäputkipyykkiä, takymetri, kolmijalka, GPS-laite ja mitähän vielä. Siinä sitten pisti potuttaa kun raahat puolet tavaroista parin kilometrin päähän turvesuon yli ja palaat takaisin autolle hakemaan loppuja ja taas sama ruljanssi sitten poislähtiessä.

Pitäisi tuolla kouluilla parantaa liikuntakasvatusta, monelle taitaa amiskassakin tulla yllätyksenä kuinka kivoja ne metsäkeikat on. Jos rankinta, mitä tekee päivän aikana on se, kun kävelee tietokoneelta jääkaapille, niin mitenkähän duunit sitten sujuu?
 
Mutta jos ihan tosissaan ollaan niin koita laihduttaa ja harrastaa jonkinmuotoista liikuntaa (lenkkeilyä,kävelyä,intervalleja,lihaskuntoharjoittelua) joka päivä. Peruskunto nousee parhaiten kun tekee päivittäin jotain liikuntaa, tarkoitus ei ole että joka päivä veren maku suussa liikutaan vaan enemminkin se että joka päivä edes tekee jotain vaikka tunnin ajan. Laihduttaminen varmasti olisi se tärkein asia koska sitten kun työt alkaa niin et voi tinkiä ruuasta ollenkaan muuten ei jaksa.

Näin se varmaan on. Onneksi on vielä aikaa, tässä ehtii kohtuullisella (tyyliin -500kcal/pv) laihdutustahdilla pudottaa 10-15 kg kevääseen mennessä. Oon nyt pyrkinyt aloittelemaan liikuntaa keskivauhtisella kävelyllä, yleensä ½ h päivässä ja sitten pidempi lenkki (2-4 tuntia) kerran-pari viikossa. Tavoitteena on lisätä hiljalleen (ei liian nopeasti) kävelyä 1-1½ tuntiin per päivä ja kerta-pari viikossa 3-5 tunnin lenkki. Lisäksi aion käydä salilla pari kertaa viikossa treenaamassa lihaskuntoa.

Ainut varjopuoli on tuleva talvi, joka hankaloittaa ulkoliikuntaa kun tulee lunta ja on liukasta :(
 
Ei kai siinä muuta kun edellämainituilla ohjeilla liikkeelle ja varmaan ihan fiksua ottaa välillä kävelylenkille reppua selkään ja sinne vähän painoa. Näin ohimennen tuli mieleen, että mitä taimia istutat? Alaa jonkun vuoden opiskelleena ei oo enään oikeestaan kun koivut istutettu kuokalla, kuuset ja männyt sitten ihan istutusputkella. Helpottais hommaa huomattavasti jos voisit vakan ja putken kanssa liikkua. Vakka täyteen + joku laatikko mukaan aukolle ja ne kun on istuttanut putki maahan pystyyn merkiksi mihin on jäänyt ja sitten pienelle tauolle ja samalla hakemaan uus satsi taimia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom