Miksi suosia tummaa leipää/makaronia/riisiä vaalean sijaan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jarkko
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
6.9.2002
Viestejä
301
Nykyään kun tulee kiinnitettyä huomiota ruoka-aineiden ravintosisältöön olen huomannut mielenkiintoisen seikan:
  • Vaaleassa leivässä/riisissä/makaronissa on enemmän proteiinia kuin tummassa
  • Vaaleassa on vähemmän hiilareita (sokeria) kuin tummassa
  • Vaaleassa on vähemmän rasvaa kuin tummassa
  • Normaalissa tummassa leivässä saattaa olla enemmän kuitua kuin Real ruispaloissa vaikka niitä mainostetaan kuitupitoisuudesta
Eli miksi söisin tummaa leipää/makaronia/riisiä kun vaaleassa on enemmän proteiinia, vähemmän hiilaria (varsinkin sokerina) ja vähemmän rasvaa. Ja sitten se vielä maistuu paremmalta :hmmm:

Mihin tuo perustuu, että tumma on parempaa?

Voipi olla itsentäänselvyys mutta minulle tämä on se ruokavalion suuri mysteeri :confused:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kysymys on lähinnä tuon hiilihydraatin nopeudesta, vaalean leivän hiilarit on nopeaa. Ja otetaan ne proteiinit kunnollisista lähteistä (eläinkunnan tuotteista). Eikä noitten rasvojen kanssa kannata jännittää, varsinkaan kun ne on kasvirasvoja.
 
UFS:n sivuilla on erittäin hyvä artikkeli mm. hiilihydraateista.
Kannattaa rekisteröityä ja käydä sieltä lukemassa. Laitan sen osoitteen myös tähän:
www.ufs.fi

Sieltä artikkelit--->Ravinto--->Hiilihydraatit

Sieltä löytyy vastaus kysymykseesi. En halua sitä tähän kaikkea kopioida.
 
Joo tuo lepexin artikkelivinkki on lukemisen arvoinen.Miettikääs just jenkkejä ja miksei suomalaisiakin, valkoinen riisi, makaroni (se halvista halvin), ranskanleipä/paahtoleipä.
Nää kaikki kuluu monella jokapäiväisen ruokavalioon ja sitten protskujen saanti kun on vähäistä niin avot, aikuisiän diabetes, lihominen, väsymys ym. ovat todennäköisiä vaivoja...

Pienillä muutoksilla ihan ei-bodarikin tekee itselleen palveluksen alkamalla syömään täysjyvätuotteita.

avainsana on GI
 
ja yks hyvä syy syödä tummaa leipää ja "ei-kiillotettua" riisiä on, että näissä "likasemmissa" on kaikki vitamiinit ja hivenaineet tallessa, esim. kesäsin syön perunat aina kuorineen päivineen, tummaa leipää eikä vaaleaa, joka on ilmaa omasta mielestä. ja sama vaalea makaroni joka on tehty hienoista jauhoista.
 
Vaaleesta leivästä ei lähde edes nälkä; ts. sitä joutuu syömään paljon enemmän kuin tummaa leipää, ennenkuin saavuttaa kylläisen olon. Toiseksi tumma leipä pitää nälän loitolla kauemmin.
 
totta, vaalea leipä on hattaran tapasta ilmaa, huomaahan sen jo siinä että ranskan leivän pystyy puristamaan sellaseks pieneks mytyks, ku tumma leipä on ehtaa tavaraa.
 
Ja mitä leivän proteiiniin tulee, niin leivästä saatavan proteiinin biologinen arvo (BV) on niin pieni, ettei siitä paljon kasvua saada. Näin ollen proteiinin saaniin kannalta, on aivan sama, syötkö tummaa vai vaaleaa leipää. BV on pieni kaikilla kasvikunnan tuotteilla.
 
Originally posted by jarkko

Eli miksi söisin tummaa leipää kun vaaleassa on enemmän proteiinia, vähemmän hiilaria (varsinkin sokerina) ja vähemmän rasvaa.


Koska vaalea leipä on pahaa:urjo:
 
Tuota noin, entä olisiko teillä heittää terveellistä vaihtoehtoa ruisleivän tilalle, koska mahani ei jostain syystä sitä kestä. Miten esim. kauraleipä tms??
 
Wilhelmiina: miksei, kunhan on vaan täysjyvää, niin ei kai sen tartte ruista olla. Jotain semmosta rouheista ja kuituista ostat, niin ajanee suunnilleen saman asian. Entä näkkäri? Entä syötkö/pystytkö syömään lesettä? Kaurapuuroa (tai muuta puuroa)? Salaattia?? Sillä vaan noita kyselen, kun onhan sitä muitakin erinomaisia kuidun ja laadukkaan hiilarin lähteitä kuin ruisleipä (vaikka se onkin kurkoevästä) :)

Jos mahaongelmia on, suosittelen edelleen Gefilus kapseleita. Mulla toimii hienosti.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom