Mihin taloyhtiön vakuutusyhtiötä tarvitaan?

Liittynyt
27.6.2004
Viestejä
1 138
Taloyhtiössämme on ollut pari tapausta joissa on tarvinnut keskustella vakuutusyhtiön kanssa. Yksi oli kattovuoto, johon vakuutusyhtiö totesi että heidän piiriin kuuluu paikata katon pintavaurio, mutta vuodon vauriot talon rakenteisiin ja rakenteiden kuivatus eivät kuulu heidän piiriin. Pintavaurion kustannunus on muutamia satasia, eikä siihen vakuutusyhtiötä tarvita, ihan siitäkin syystä että omavastuu on 500€.

Toinen oli pieni putkivuoto, josta johtuen alla olevat kaapistot kostuivat ja tuli vaihtaa. Vakuutusyhtiö piti putkikorjausta heille kuuluvaksi, mutta ei kaapistojen vauriot ja se kuuluisi osakkaan kotivakuutuksen piiriin. Putkityön osuus oli n. 300€, josta vakuutusyhtiö teki ikävähennykset (30v) jolloin heidän osuus olisi 25%. Koska omavastuu on 500€, ei tuohon kannattanut käyttää taloyhtiön vakuutusta. Lopulta he olisivat myös voineet korvata kaapistot, mutta ikäisekseen vastaavat ja tietenkin ikävähennyksineen. Lopetin tappelun, soitin omalle vakuutusyhtiölleni jotka laittoivat rahat heti tilille joilla sain täysin uudet kaapit asennuksineen.

Näiden esimerkkien osalta tulee mieleen, että vakuutuksen tarkoitus on kattaa yllättävät ja varsinkin suuret menot. Siitä maksetaan suuri preemio vuosittain. Pieniin korjauksiin voi tietenkin varautua itse, mutta jos tulee ongelmia esim. rakenteiden kanssa niin siihenhän sitä vakuutusyhtiötä tarvitaan. Näiden esimerkkien pohjalta ei ihan ole luottoa, että jos tulee jokin iso yllättävä vahinko, että taloyhtiön vakuutusyhtiö sitä kustantaisi.
 
Liittynyt
27.5.2004
Viestejä
1 514
Kaupunki
susirajalla
Taloyhtiön vakuutuksen kautta hoidetaan esimerkiksi yleisten tilojen ongelmat joihin yksittäisten asukkaiden kotivakuutus ei ylety. Samoin yllättävät viat kuten myrskyvauriot (puu kaatuu talon päälle, tms) kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Tietysti taloyhtiö voi pitää sen suuruista käteiskassaa ettei vakuutusta tarvita, mutta vastikkeet nousevat tuossa tapauksessa aika korkeiksi. Noissa pätee täysin samat lainalaisuudet kuin kotivakuutuksissakin, eli vakuutuksen ottajan on syytä plärätä ne vakuutusehdot helvetin tarkkaan läpi ettei tule juurikin tuommosia yllätyksiä vastaan.

Yleisesti ottaen vakuutusyhtiöiden vakuutukset ovat helvetin kalliita ja jäykkiä verrattuna yksittäisten osakkaiden / vuokralaisten omiin kotivakuutuksiin joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa kaikki asunnon sisällä tapahtuvat hommat ensisijaisesti oman kotivakuutuksen piikkiin. Jos kyse on kiinteistä taloyhtiön vastuulle kuuluvista kalusteista tai rakenteista niin hallituksen ja isännöitsijän kanssa voi keskustella josko vika korjataan sun vakuutuksella, mutta taloyhtiö maksais kaikki kulut joita hommasta vois tulla. Keittiön kaapistot kuuluu kuitenkin kiinteisiin eli niiden tapauksessa sun ei ois tarvinnu hoitaa sitä omaan vakuutukseen, vaan taloyhtiön velvollisuus ois ollu korjata/uusia ne ehjiä & perustasosia kalusteita vastaavaan kuntoon. Samoin kuten kylppäreissä taloyhtiö korjaa pinnat vesieristeeseen saakka (yleensä muovimattotasoinen ratkaisu) ja sitten ite kustannat laatat päälle. Ellei vesivuoto johdu asukkaan huolimattomuudesta jollon korvaus- ja korjausvelvollisuudesta joutuu neuvottelemaan. Tuommosia on esimerkiks vesisulkujen ruostuminen kiinni, pikkuhiljaa tapahtuva vesivuoto tai viemäriputken irtoaminen pesualtaasta, ne pitäs testata säännöllisesti asukkaan toimesta.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös