- Liittynyt
- 27.4.2003
- Viestejä
- 417
Vähäkalorinen makeutusaine tagatoosi on hyväksytty nyt myös EU:n markkinoille. Tarkemmin sanottuna, d-tagatoosi sai ns. uuselintarvikestatuksen EU-maissa. Yhdysvalloissa se ollut markkinoilla vuoden 2003 toukokuusta lähtien, omaten FDA:n GRAS-statuksen(Generally Recognized as Safe).
D-tagatoosilla on minimaalinen glykeeminen vaikutus ja se imeytyy elimistössä epätäydellisesti, siitä imeytyessä vain n.15-20%. Niinpä se voidaan nähdä niin ikään uutena vaihtoehtona sokerialkoholien käytölle. Kuten myös sokerialkoholit, d-tagatoosi on hammasystävällinen makeutusaine. Teknologisesti, tagatoosia voidaan käyttää sekä kiinteämmän matriisin elintarvikkeissa, kuten esimerkiksi jugurtit, mutta myös juomavalmisteissa. Sen fysikaalisten ominaisuuksien vuoksi sillä voidaan siis korvata sokereita ja sokerialkoholeja laajassa tuoteskaalassa, muuttamatta kuitenkaan merkittävästi prosessointiparametrejä.
Tagatoosia markkinoidaan sen tukevan myös valikoivasti paksusuolen bakteerien kasvua ja aktiivisuutta (mm. maitohappobakteerien tuotanto), toimien ns. prebioottina.
D-tagatoosi, suhteellisen suurina pitoisuuksina (10-30%), oikeuttaa Yhdysvalloissa useamman väittämän käytön elintarvikkeen tuotetiedoissa, kuten esim. :
- väite kalorittomuudesta/sokerittomuudesta
- väite prebioottisista ominaisuuksista
- "no impact carb"-väite
- väite hammasystävällisyydestä
- luontaisen komponentin väite
Tagatoosin sanotaan olevan makeudeltaan miltei sakkaroosin tasoa.
Mahdollisista haittavaikutuksista nousevat esiin lähinnä nuo sokerialkoholeillekin tyypilliset laksatiiviset vaikutukset, epätäydellisen imeytymisen vuoksi.
Lisätietoja d-tagatoosista, joskaan ei riippumattomasta lähteestä joten osa tiedoista varauksella:
http://www.gaio-tagatose.com/
Tuotesovellutuksia odotellessa.. :kippis1:
Varsinainen uutinen Finfoodin sivuilla:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/0/BBA945A01C40BE6FC22570FF003AFA23?opendocument
D-tagatoosilla on minimaalinen glykeeminen vaikutus ja se imeytyy elimistössä epätäydellisesti, siitä imeytyessä vain n.15-20%. Niinpä se voidaan nähdä niin ikään uutena vaihtoehtona sokerialkoholien käytölle. Kuten myös sokerialkoholit, d-tagatoosi on hammasystävällinen makeutusaine. Teknologisesti, tagatoosia voidaan käyttää sekä kiinteämmän matriisin elintarvikkeissa, kuten esimerkiksi jugurtit, mutta myös juomavalmisteissa. Sen fysikaalisten ominaisuuksien vuoksi sillä voidaan siis korvata sokereita ja sokerialkoholeja laajassa tuoteskaalassa, muuttamatta kuitenkaan merkittävästi prosessointiparametrejä.
Tagatoosia markkinoidaan sen tukevan myös valikoivasti paksusuolen bakteerien kasvua ja aktiivisuutta (mm. maitohappobakteerien tuotanto), toimien ns. prebioottina.
D-tagatoosi, suhteellisen suurina pitoisuuksina (10-30%), oikeuttaa Yhdysvalloissa useamman väittämän käytön elintarvikkeen tuotetiedoissa, kuten esim. :
- väite kalorittomuudesta/sokerittomuudesta
- väite prebioottisista ominaisuuksista
- "no impact carb"-väite
- väite hammasystävällisyydestä
- luontaisen komponentin väite
Tagatoosin sanotaan olevan makeudeltaan miltei sakkaroosin tasoa.
Mahdollisista haittavaikutuksista nousevat esiin lähinnä nuo sokerialkoholeillekin tyypilliset laksatiiviset vaikutukset, epätäydellisen imeytymisen vuoksi.
Lisätietoja d-tagatoosista, joskaan ei riippumattomasta lähteestä joten osa tiedoista varauksella:
http://www.gaio-tagatose.com/
Tuotesovellutuksia odotellessa.. :kippis1:
Varsinainen uutinen Finfoodin sivuilla:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/0/BBA945A01C40BE6FC22570FF003AFA23?opendocument
