- Liittynyt
- 17.4.2002
- Viestejä
- 1 288
- Ikä
- 48
Elimistö on siitä jännä kapistus, että se pyrkii koko ajan sopeutumaan ympäröiviin oloihin.
Kyllä ja on todella hyvä vielä siinä.
Kun elimistö menee "säästöliekille", on syöty liian vähän ja elimistö luulee, että jäljellä olevista läskeistä pitää pitää tiukasti kiinni, koska ei tiedä milloin ruokaa taas seuraavan kerran on tarpeeksi saatavilla. Ei keho nyt mitään kaloreita osaa laskea, mutta kyllä se tietää milloin sen toiminta alkaa liian vähän ravinnon vuoksi heikkenemään.
Jees eli energiankulutushan laskee aina kun energiansaantikin laskee. Oikea "säästöliekki" on käsittääkseni kuitenkin aika pitkälle riippuvainen kehon rasvavarastoista, ei niinkään siitä, kuinka paljon syödään (toki näillä asioilla on selvä yhteys). Kun on paljon rasvaa kehossa (ja siten leptiinitasot "normaalit"), niin elimistöllä ei ole mitään syytä alkaa "ajaa alas" energiaa kuluttavia järjestelmiä. Se varastorasva on varastoitunutta energiaa ja sitä se keho ensisijaisesti kuluttaa.
Lihaskadon menetys energiavajeen aikana johtuu siitä, että elimistö koittaa korvata miinuskaloreita ottamalla energiaa omista mm lihaksistaan. Mä en usko, että jos on rasvat siinä 30% luokkaa, niin kannattaa paljon lihaskatoa pelätä, kunhan pudottaa painoa järkevästi ja treenaa kovaa dieetin ohella.
Jossain vaiheessa tosiaan se lihasten menetys on tosiasia, teki sitten mitä tahansa. Mutta jos varastorasvasta saadaan tarpeeksi energiaa, niin mikä on se mekanismi, joka saa kehon uhraamaan lihasta energiaksi? Sitä kun on kuitenkin aika vähän ja energiaakin irtoaa aika heikosti.
Eli tässä tullaan siihen aiheeseen, jota alkupäässä ketjua käsiteltiinkin eli sen rasvakudoksen teoreettiseen energianluovutuskykyyn. Jos rasvaa on kehossa vähän ja energiavaje on suuri, niin voi teoriassa olla niin, että rasvakudoksesta ei irtoa tarpeeksi energiaa ja silloin joudutaan ehkä napsimaan energiaa lihaksista.
Noin muuten minusta se lihaskato dieetillä liittyy enemmänkin siihen hormonaalisen tilan muutokseen, joka energiavajeesta seuraa jossain vaiheessa. Eli siinä vaiheessa, kun sitä rasvaa alkaa olla elimistön mielestä liian vähän varastossa.