Maitoko syynä kansantauteihimme? (HS 02.12.2007)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja baller
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
13.12.2005
Viestejä
271
Uudessa-Seelannissa on muutama kuukausi sitten ilmestynyt kirja, jossa esitetään uutta tutkimustietoa maidon terveysvaikutuksista. Kirjan nimi on Devil in the Milk (Paholainen maidossa) ja sen kirjoittaja on maatalousalan tutkija Keith Woodford.

Suomalaisittain kirjan tekee mielenkiintoiseksi se, että suomalaiset sairaustilastot esiintyvät siinä usein.

Kirjaan on koottu tuloksia yli kymmenen vuoden ajan tehdyistä tutkimuksista, joita on tehty maidon A1- ja A2-proteiineilla. Proteiinien erona on, että A1 tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on muun muassa voimakas oksidantti. A2-proteiinissa tätä ainetta ei ole.

Se, kumpaa proteiinia maidossa on, riippuu karjasta. Kirjan mukaan suomalaiset lehmät tuottavat pääosin A1-proteiinia.

Ensimmäisenä tutkimuskohteena oli maidon ja ykköstyypin diabeteksen mahdollinen yhteys, jota selvitettiin eläinkokeilla. Osalle hiiristä annettiin A1-maitoa, ja ryhmästä lähes puolet sairastui diabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. A2-maidolla ruokituista hiiristä yksikään ei sairastunut.

Seuraavaksi otettiin vertailtavaksi sydäntautitilastot ja maidon kulutus 20 maassa. Suurimmaksi A1-maidon kuluttajaksi samoin kuin sydäntautien sairastajaksi nousi Suomi. Vertailussa mukana olleista Euroopan maista vähiten sydäntauteja esiintyi Ranskassa, jonka lehmät ovat valtaosin A2-lehmiä.

Tutkijoiden mukaan vertailu antaa vahvan näytön, että maissa, joissa juodaan eniten A1-maitoa, on myös eniten sydänsairauksia ja diabetesta. He esittävät myös oletuksen, että maissa, joissa lapset juovat paljon maitoa, diabeteksen riski on suurempi kuin muualla.

Tutkimuksissa sivutaan myös laktoosi-intoleranssia ja maitoallergioita, joista useimmat ovat yhteydessä proteiineihin. Niinpä monet ihmiset, joille lehmän maito ei sovi, voivat juoda vuohen maitoa, joka on A2-maitoa.

Tutkimukset ovat luonnollisesti aiheuttaneet suurta hämminkiä ja vastalauseita kotimaassaan. Siitä huolimatta A2-maito on jo neljä vuotta ollut kaupan hyllyillä sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa.

Etenkin isot meijeriyhtiöt ovat asiantuntijoidensa suulla mitätöineet tutkimustuloksia. Käännettä on kuitenkin ollut näkyvissä, kun ihmiset, jotka eivät voi juoda A1-maitoa ovat alkaneet käyttää A2-maitoa. Tällä hetkellä se revitään Uudessa-Seelannissa käsistä.

Vaikka A1-maidon ja sydänsairauksien ja diabeteksen välinen yhteys onkin tutkijoiden mielestä ilmeinen, he myöntävät, että lisätutkimusta tarvitaan. Kirjan kirjoittaja ehdottaakin, että Suomi, jossa sekä A1-maidon kulutus että sairastuvuus ovat suurta, ryhtyisi puolueettoman tutkimuksen tekoon.

Pirjo Pölönen
Espoo

- - -

Tällainen löytyi sunnuntaiaamuna Hesarin mielipidepalstalta ja sai kyllä ajattelemaan, vaikka en mistään em. sairauksista kärsikään. Maitoa menee kuitenkin litrasta kahteen päivittäin, eikä todellakaan tee mieli altistua vapaaehtoisesti diabetekselle tai sydänsairauksille.

Mitäs vaihtoehtoja maidon suurkuluttajilla nyt on, kun en ole meikäläisten kaupan hyllyiltä bongannut tuollaista A2-maitoa? Olisikohan maitoa ruokajuomana jatkossa rajoitettava ja siirryttävä vesilinjalle.

Perkele, kun mikään ei ole nykyisin terveellistä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Niinhän se on, että mitään ei voi syödä ja juoda tai nauttia ylipäänsä ilman että terveys kärsii. Välillä kannattaa ihan oman pääkopankin kannalta heittää kaiken maailman tutkimukset romukoppaan ja jatkaa normaalia elämää eteenpäin.:rolleyes:

Edit. Tarkoitan sitten, että kaikki elämäntavat yhteensä tekevät loppusumman. Ei pelkästään maito, joka tappaa jokaikisen Suomalaisen jos juo lasin enemmän kuin tutkimukset osoittavat.

Ja missä on muut asiat mitkä vaikuttavat tauteihin kuin tämä paha maito?

Ensimmäisenä tutkimuskohteena oli maidon ja ykköstyypin diabeteksen mahdollinen yhteys, jota selvitettiin eläinkokeilla. Osalle hiiristä annettiin A1-maitoa, ja ryhmästä lähes puolet sairastui diabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. A2-maidolla ruokituista hiiristä yksikään ei sairastunut.

Millä logiikalla hiiret näin yhtäkkiä sairastuvat diabetekseen jos niille pelkästään juottaa maitoa?? Ja minkälaisella ruokavaliolla nämä hiiret ovat olleet?
 
Äärimmäisen mielenkiintoista. Ei varmaan kauaa mene kun Kansanterveyslaitoksen Pekka Puska kommentoi väitteitä iltauutisissa.
 
Millä logiikalla hiiret näin yhtäkkiä sairastuvat diabetekseen jos niille pelkästään juottaa maitoa?? Ja minkälaisella ruokavaliolla nämä hiiret ovat olleet?

Perehtymällä tuohon alkuperäisteokseen, Devil in the Milk, moni asia varmasti selviäisi. Esimerkiksi nämä tutkimusolosuhteet jne.
 
No perkele, mun maidon kulutuksella (2-3 L/pvä) pitäisi pumpun olla jo pettänyt tai ainakin diabeteksen vaivailevan pahastikkin... No, otan riskin ja jatkan hyvillä mielen maidon kittaamista, jos siihen kuolen, niin saa henki mennäkkin.
 
Olikos siitä nyt kauanko aikaa kun ruotalaiset jostain Taffeleista vai peräti perunoista väittivät syöpää tulevan? Mahtaako tuota kirjaa olla tarkasteltu joka suunnasta? Esim tutkimusten rahoittajat olisi kiva tietää, sillä olisihan se vähemmän yllättävää nähdä, että A2 maitoa tuottavat meijerit olisivat kytköksissä kirjaan jotenkin.
 
Tämä on kyllä sellainen tutkimus, joka kerrankin kuulostaa ihan järkevältä.

En kyllä yhtään ihmettele, jos tuo maidon juonti on osa/pääsyynä esim. lasten diabetekseen. Sitä juotetaan lapsille niin poikkeuksellisen paljon Suomessa. Ja jotkut aikuiset kittaa samalla lailla, pohjoiseen ja Itä-Suomeen kun mennään vielä enemmän. Ja missäs päin Suomea kuollaan eniten saappaat jalassa?

Jos syö mitä tahansa vuodesta toiseen hirveitä määriä, niin kuulostaako se ylipäänsä terveelliseltä. Ei tod.
 
Itse en maitoa varsinaisesti minään terveysjuomana ole pitänyt enää moneen vuoteen. Lisää vaan tutkimuksia asiasta. Maitoa kahviin, kalsiumia purkista ja vettä janoon ja ruualle.
 
Nojoo, voihan tossa olla perää. Kuitenkin kohta tulee esille fakta, että pitää kiskoa ruuminpainonsa verran maitoa päivässä niin diabetesriski nousee 10% :jahas:
Tulee heti mieleen tämä tutkimus jonka mukaan silakoista tulee kehoon ympäristömyrkkyjä. Ei sitten mainittu että pitäisi lapata sitä fisua naamaan se 30l/d, jotta olisi haitaksi:rock:
 
Perinteinen pakkisvastaanotto: tutkimus on jotenkin ristiriidassa "maalaisjärjen" tai pitkäaikaisten bodausperinteiden kanssa -> lukematta paskaa.
 
Perinteinen pakkisvastaanotto: tutkimus on jotenkin ristiriidassa "maalaisjärjen" tai pitkäaikaisten bodausperinteiden kanssa -> lukematta paskaa.
Perinteisen nöösin kommentti, otetaan kaikki vain vastaan yhtään kyseenalaistamatta. Eli pare pysyä sisällä, joku kaivaa sulle pian tutkimuksen ilman aiheuttamista keuhkosairauksista.

Kuka voi oikeasti suoralta kädeltä kuvitella maidon olevan oikeasti vaarallista juotavaa? Vain idiootti jättää kyseenalaistamatta.
 
Kohtuullisina määrinä maito tuskin on vaarallisempaa kuin hengittää Helsingin ilmaa keväisin. Mutta on siinä hieman eroa juoko lasin päivässä vai 1,5 litraa, vai käyttääkö vain kahvissa maitoa.

Eihän tollanen tutkimus yksinään riitä, mutta asiaa olisi syytä tutkia lisää. Suomessa juodaan pirusti maitoa vauvasta vaariin ja diabetesta ja sydänsairauksia riittää myös. Yhteyttä voisi hyvinkin olla.
 
Eihän tollanen tutkimus yksinään riitä, mutta asiaa olisi syytä tutkia lisää. Suomessa juodaan pirusti maitoa vauvasta vaariin ja diabetesta ja sydänsairauksia riittää myös. Yhteyttä voisi hyvinkin olla.
Myöskin luonnollisesti pitää ottaa huomioon mitä normi-suomalainen syö ja pistää kurkusta alas sen maidon kanssa.
Täällä näyttäisi olevan jonkunlaista juttua pikaisella googletuksella tavalliselle tallaajalle.
 
Mitenkähän lie piimän laita? Onko siinä suunnilleen samanlainen proteiinikoostumus kuin maidossa?

Itse kiskon enemmänkin piimää kuin maitoa :kuola:.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom