• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Mökin rakentaminen saareen

TMS

Liittynyt
23.8.2006
Viestejä
75
Onkos pakkiksen väellä kokemusta mökin rakentamisesta saareen? Matkaa mantereelta noin kilometri... Vettä tai sähköä ei saareen tule. Taitaa hulluutta olla jos tuollaiseen projektiin ryhtyy:) Mökin rakentamisesta kokemuksia muutenkin olisi kiva kuulla ja neuvoja tietenkin...
 
Liittynyt
13.6.2009
Viestejä
989
Eikai siinä mitään hulluutta ole, jos vaan syttyy tommoseen askeettiseen elämään. Voihan saaressa olla hyvätkin mahkut aurinko ja tuulienergiaan sekä kaivon kautta veteen. Tottakai kaikki mukavuudet maksaa lisää, mutta saaritontit nyt lähtökohtaisesti ovatkin edukkaita (pl. Toki ääripää)
 
Liittynyt
9.11.2012
Viestejä
2
Meillä on ollu tommonen projekti päällä jonkun aikaa. Töitä se teettää ihan pirusti ja se kamojen roudaaminen veneellä on syvältä, kun esim. lecaharkkoja ja kuivabetonia saa roudata niin helvetisti. Täällä ollaan siinä vaiheessa, että perustukset on valmiina. Aateltiin käyttää talvi hyväksi ja viedä mökin rakenteet jäitä pitkin saareen. Matkaa venerannasta tontille on ehkä noin 3km.

Tietysti riippuu paljon tontista, että kuinka vaikeaa se on. Meillä saareen ei mitenkään saisi esim. kaivinkonetta ja voin kertoa, että ketuttaa kaivaa lapiolla, kun viereisestä saaresta n. 100 metrin päästä kuuluu kaivinkoneen ääniä, kun sielläkin rakennetaan.
 
Liittynyt
28.12.2006
Viestejä
12 976
Meillä on saaressa saunamökki. Oli lahjatontti ettei päässyt valitsemaan mutta jos valita saisi niin mantereelle tällä kokemuksella laittaisin sen. Pirun moni sauna/mökki reissu jää tekemättä samaisen kilometrin venematkan takia. Ainakin pitää sitten varautua laittamaan vene pysyvästi lähimpään satamaan.
 

TMS

Liittynyt
23.8.2006
Viestejä
75
Juu mantereella olisi helpompaa kyllä. Tuon tontin kun saa ostettua niin halvalla, että pakko ostaa:) ja on siinä muutama muukin syy miksi se itselle tulee... Venepaikka tosiaan on kilometrin päässä, jossa se on ollut jo monta vuotta ennenkin. Onhan siinä oma hommansa ihan pelkissä ruokien ja vesien roudaamisessa yms... No ei saa elämä olla liian helppoa:)
 
Liittynyt
28.5.2006
Viestejä
2 066
Kaupunki
Vantaa
Vanhemmilla on mökki saaressa, itse asiassa vanha, pieni mökki, uudempi ja isompi mökki(rakennettu joskus -89/-90) ja nyt tänä kesänä rakennettu uusi rantasauna sekä lisäksi muutama pikku rakennus mm. ulkohuussi.
TOIMII! Oma rauha ja vesi ympärillä joka puolella. Okei, on rakentaminen työlästä, muu ei kun siihen on tottunut pikku pojasta asti. Autolla kamat veneen luo, kamat veneeseen ja veneellä sit saareen. Ei ollenkaan hankalaa tai vaikeeta. Sähköjä saaressa ei ole eikä tule, johtuen hinnasta(100 000€), mutta uuteen saunaan tulee varmaan aurinkosähköä ja LEDiä. Vedet ja ruuat viedään tosiaankin aina veneellä saareen, mutta se ei ole tosiaankaan iso vaiva, kun tottuu. Vesi otetaan läheltä mantereelta vesipisteestä ja saunoessa käytetään järvivettä, koska se sattuu olee aikas puhdasta.
 
Liittynyt
26.12.2002
Viestejä
6 729
Rakentaminen on työlästä, mutta tuntuvat oman mökin rannasta talvella laahaavan tavarat pelipaikalle. Mitä tuossa olen haastatellut saarimökkeilijöitä, niin suurimmat vitutukset rakentamisen jälkeen on tavaroiden lemppaaminen. Omalla tavalla itselle saarimökki olisi jotenkinlainen unelma.

Tutulla on ISO akku, paino varmaan 100kg kun nostettiin veneeseen porukassa. Se piisaa kaikkeen perustoimeen (sis. jääkaappi, valot ja pieni telkkari). Aurinkokennolla lataavat. Aggregaatti on hätävarana, mutta ei kuulemma ole ole käytetty pitkiin aikoihin, jos tuntuu, että on paska kesä niin pitää vaan kuristaa sitten muusta kuin jääkaapista. Joka omasta mielestä on aika perseestä, jos on paska keli niin voisi vaikka katsella telkkaria :D. Kaasuvehkeitä on toki myös tarjolla.

Ainakin yhtenä vuotena kun jää ei tullut riittävän kantavaksi joutuivat viemään veneellä kesän polttopuut saareen ja se homma näytti kyllä olevan harvinaisen perseestä. Siinä sitä ajeltiin ees taas jokunen päivä ja lempattiin puuta ensin päräkärrystä --> kottikärryilhin 100m kuljetus --> veneeseen -->venematka --> rantaan --> rannasta vajaan kottikärryillä.

Sauna ja pesuvetenä toimii sadevesi, joka sekin on ajoittain kortilla (meri ympärillä).
 
Liittynyt
30.7.2013
Viestejä
2 152
Noissa saarimökeissä on se helvetin hyvä puoli,että ei tule ihan äkkiä Juhannuksena kaverit yllättäen ilmoittamatta pihaan "grillaamaan".Toki logistiikka aiheuttaa ongelmia,ja joskus keli tekee tepposen,jos on pieni yhteysalus ja iso järvenselkä tai meri ylitettävänä voipi takasinpääsy viivästyä kunnon myräkän kohdalle osuessa.Noihin tilanteisiin kannattaa varautua "sissimuonapaketeilla",ettei tule katabolia sääikkunaa odotellessa.
 

TMS

Liittynyt
23.8.2006
Viestejä
75
Juu itsellä myös kokemusta saari mökkeilystä nuoruusvuosilta... Saahan tuolla rauhassa olla kun 8000 neliön tontti ja koko saarella 2 mökkiä jotka ovat sukulaisten... Toi veden roudaaminen tuossa pahin rakentamisen jälkeen on ehkä... No kaverin traktorilla täytyy talvella puut viedä yms...tai delegoida se viemään niin ei tule itselle kylmää kylpylä:) millainen mökki on jos on talvella kylmillään? Ei vissiin paljoa eristeitä yms tarvitse laittaa? Luulisi olevan aika halpa tehdäkkin vs talviasuttava 2. Asunto kaikilla mukavuuksilla....
 
Liittynyt
29.6.2010
Viestejä
1 556
Kaupunki
Vantaa
Joko tottunu skidistä asti tai sitten en vaan osaa valittaa, kun on mökki missä olla..
eli saarimökille peukku, on ainakin vettä riittävästi vs nää kuivanmaan mökit, jossa ei "hukkumisoptiota" ole ollenkaan

Meil kaks mökkiä, toinen rannalla, toinen saaressa, saarimökki halvetin paljon mieluisampi, vaikka ei sähköä ja vettä tulekaan kaupungin tms toimesta.

Aurinkopaneelit, aggregaatti, kaasulla toimiva liesi/jääkaappi, hyvin on tullut toimeen. veneen akulla tullu 20v sit katottuu fudiksen mm-kisatkin ;p (mykyisin tabletit jne, jotka voi lataa aurinkopaneeleista, niin ei tarvita edes suuria akkujakaan enää.
Veneellä kaupassa käydessä ottaa samalla vettä lisää (saa suoraan letkusta, ettei tartte edes kanisteria nostaa pois veneestä).

Toki voi olla vaikempaakin, esim. veden haku, jos ei ole paikkaa mistä vettä hakea, on autolle matkaa jne, tämä oli vaan oma "viis senttiä" tähän aiheeseen..

edit: aloitaja kyseli enempi rakentamisesta.. ainakin me ollaan saatu ison laiturin ja huvimajan rakennustarvikkeet suht edullisesti toimitettuna perille (joku kaupungin tms ponttoonilaiturivene tms)
Ihan yhtä vittumaista sitä betonisäkkiä on lähtee hakemaan mistään muualtakaan, joten suunnitelu kaiken a ja o =)
 
Liittynyt
13.7.2012
Viestejä
310
Onhan noissa ainakin se hyvä puoli että varkaat harvemmin veneellä liikkuu, mantereen rannalla taasen ajelevat useinkin tutkien sopivia murtokohteita.
Sukulaisilla on saaressa mökki, sähköt tulee aurinkopaneelista ja vesi porakaivosta. Hyvin siellä pärjää.
 
Liittynyt
15.2.2011
Viestejä
523
Ikä
44
Meillä on parikin mökkiä saaressa. Siis samalla tontilla. Itse rakennettu 25m2 Honkarakenteen saunamökki ja 90m2 päärakennus + puuvajoja ja vessa ym.

Honkarakenteen paketti tuli lähimpään mahdolliseen rantaan rekalla ja sieltä sitten tilattiin proomu tuomaan kamat saareen. Samaan kuormaan sitten kaikki betonit+muut tarpeelliset.
Rannassa sitten vastassa talkooporukka, joka roudasi pikkumökin kamat päivässä ja ison mökin kamat kahdessa (oli myös proomukuskilla traktori, jolla roudattiin osa isoista nipuista) rakennuspaikalle. Rakennusproggisten välillä noin 5 vuotta. Saunamökille rannasta 20-30m ja isolle mökille reilu 100m. Olihan tossa roudaamista... Mutta tosiaan pari päivää roudausta ja kamat oli rakennuspaikalla. Aika vähän tartti ton jälkeen omalla veneellä noutaa. Hyvää suunnittelua toi toki vaatii. No meillä on/oli sähköä saatavilla ja kaivokin porattiin heti ekana kesänä, eli noi kyllä helpotti. Mitään ei ole koskaan tuotu jäätä pitkin.

Polttopuita ei tartte roudata, kun kaataa omalta tontilta runkoja sopivaan tahtiin. Saaressa kun puuta riittää ainakin seuraavaksi 25 vuodeksi. Itse en osaisi muuta paikkaa mökille kuvitellakaan kuin saaressa (merellä)...
 

TMS

Liittynyt
23.8.2006
Viestejä
75
Juu merellä tuokin kohde sijaitsee. Vähän sama ajatus noista mökeistä kun mantereelta katsellut, yleensä pienet tontit ja lähekkäin mökkejä rinta rinnan...ei kiitos. Proomu kuljetus olisi siinämielessä parempi, että kesällä saa talkooporukkaa helpommin paikalle kun 30 asteen pakkasessa talvella. Eikä tuonne mitään kauhean kokoista edes saa rakentaa johtuen kaavasta....
 
Liittynyt
5.1.2009
Viestejä
126
Jos suunnittelee saareen rakentamishommia niin kannattaa ehdottomasti tehdä/hommata joku ponttoonilautta jossa perämoottori. Vähentaa huomattavasti noitumista kun pystyy kuskaamaan kerralla enemmän tavaraa työmaalle ja pois. Meillä oli käytössä semmonen 3x4m lautta jossa oli joku kasiheppanen prutku perseessä. Hyvin se kantoi isotkin puutavaramäärät ja taisipa siinä kulkea minikaivuria ja maasturiakin eestaas..
 
Liittynyt
28.12.2006
Viestejä
12 976
Helpommin ja nopeammin tavara liikkuu saareen ja saaresta talvella kelkalla reessä. Ellei sitten ihan jahdilla tai tankkerilla liiku :D
Kyllä mekin aikoinaan roudattiin varmaan 90 prosenttia materiaalista talvella kelkalla. Hirsikehikkokin otti vain yhden päivän, ja kelkalla tavarat saa suoraan oikeaan paikkaan. Ei sitä mökkiä kuitenkaan vesirajaan voi rakentaa.
 
Liittynyt
15.2.2011
Viestejä
523
Ikä
44
Kyllä mekin aikoinaan roudattiin varmaan 90 prosenttia materiaalista talvella kelkalla. Hirsikehikkokin otti vain yhden päivän, ja kelkalla tavarat saa suoraan oikeaan paikkaan. Ei sitä mökkiä kuitenkaan vesirajaan voi rakentaa.
Nämä on aikalailla tapauskohtaisia. Meidän tapauksessa lähin mesta, jonne hirsikehikon ois saanut rekalla oli n. 5km päässä isohkon selän takana. Ja kun ei ole tota kelkkaakaan. Ja 90m2 hirsitalossa on aika paljon tavaraa. Kyllä se helpoiten kuitenkin mnee, kun rekasta nosturilla nosti kamat nipuissa suoraan proomuun ja proomusta nosturilla rantaan. Rannassa sitten vasta niput auki ja hirret rakennuspaikalle. Ja tosiaan proomukuskilla oli traktori myös kyydissä, jos tartte kuskata kamaa kauemmas rannasta (ja traktorilla pääsee). Pääosa hirsistä kun vaati sen kaksi miestä kantamaan... Tietty jonkun pienen lautamökin kamat nyt kuskaa melkein millä vaan, mutta kyllä sekin on proomulla paljon helpompaa.

Ainakin merellä noi saarirakennuspaikat voi helposti olla sellaisia, että millään pienellä ponttoonilautalla ei kamaa kuskata. Ihan etäisyyksien ja merenkäynnin takia. Meillä kun on välillä hankaluuksia lähteä rannasta ajamaan tollaisella reilulla 5m avoveneelläkin, jossa 75 heppainen kone. Aallot kun nousee helposti toista metriä korkeiksi...

Olen tässä parikymmentä vuotta seuraillut lähisaariin rakentamista (10-20 mökkiä) ja kyllä ne kaikki näyttävät proomua käyttävän. Tai en siis ole proomua usein nähnyt, mutta jostain ne isot puutavara- / hirsiniput on noille rantakallioille kesällä ilmestyneet... Ei niitä ilman proomua (tai helikopteria ;) ) nipuissa siirrä.
 
Ylös