Kysymys verenpaineesta???

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja vonarx
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
15.11.2006
Viestejä
217
Eli haluaisin tietää että onko verenpaineella jotain suhdetta aerobiseen kuntoon.Rupesin ihmettelemään kun eilen armeijan lääkärin tarkastuksessa mitattiin verenpaineeni joka oli 146/80.Lepo syke on aamuisin siinä 45 ja pituutta 198cm paino 78 ja ikä17. Nyt kun kaivoin 1,5 vuotta vanhan terveystodistuksen niin huomasin silloin verenpaineen olleen 126/64.Suvussani on verenpainetautia.

Joten haluaisin tietää miten tämä kohonnut paine käytännössä tarkoittaa sillä olen lisännyt huomattavasti harjoittelua 1,5 vuoden aikana.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuskin tolla nyt mitään yhteyttä aerobiseen kuntoon on. Muutenkin verenpaine voi nousta tilapäisesti esim. stressin tai jonkun muun takia, joten yhdestä mittauksesta ei kyllä voi vetää minkään näköisiä johtopäätöksiä.
 
Joillakin nousee verenpaine mittaustilanteessa kun outo henkilö on mittaamassa sitä ja sitten ku mittaavat itse, niin se on normaali. Jos on väsynyt, niin varsinkin silloin yläpaine voi olla koholla. Tuo sun alapaine on ihan ok.
 
Juu, ei kannata huolestua tosta alapaineesta ainakaan vielä. Itellä on 90, et mun on ehkä syytä kattoo, mitä syön ja miten elelen, mut sulla nou hätä.

Verenpainetautii on kans suvussa, et turhat suolan lisäämiset oon jättäny pois jo 6 vuotta sitte.

Korjatkaa viisaammat, mut jos oikein muistan, ni yläpainehan voi olla korkeella hetkellisesti jännittämisestä ,stressistä jne. mut alapaine on se tärkeempi lukema. Sama ku jos esim. pumpussa olis kokoajan paine päällä. Kuormittaahan se.

Ite muistelen alapaineeni olleens samois intis, mut sit ku lisäsin aerobista intin jälkee, ni se laski. Että sulla vaikutus olis toisinpäin?
 
Mun veikaus on että se sun siellä lekurissa saama sulle korkea verenpaine johtui mittaustilanteesta-jännitys,stressi... Mulla on aina korkeampi verenpaine lääkärissä mitattuna kun kotona. Sun paineet on ihan ok.
 
Lääkärissä mitattaessa jännitys todellakin saattaa nostaa verenpainetta, joten alkuperäisen kysyjän tuskin tarvitsee tuosta pahemmin huolestua - vaikka toki sitä verenpainetta kannattaa seurailla jos suvussa verenpainetautia esiintyy.

Laitetaas samaan threadiin pari lisäkysymystä verenpaineesta.

Itselläni alapaine on hyvän ja ihanteellisen välillä (78-85), mutta yläpaine on koholla (150-160). Arvot pysyneet suunnilleen samoina jo useamman vuoden, eikä terkkari joskus osannut syytä kohonneeseen yläpaineeseen sanoa. Kellään tietoa, mikä voisi aiheuttaa kohonnutta yläpainetta vaikuttamatta kuitenkaan alapaineeseen?

Toinen kyssäri olisi suolojen vaikutuksesta verenpaineeseen. Eli nostaako magnesium verenpainetta, vai ainoastaan perinteinen ruokasuola? Magnesiumia kun tulee otettua 350-700 mg päivässä. Muuten alkaa lihakset kramppailemaan uidessa.
 
Vaikea sanoa miksi ne on koholla. Mulla auttoi -10kg ja se etten enää pahemmin stressaile. Lisäksi jätin suolan vähälle ja muutin ruokailutottumuksiani terveelleisempään suuntaan. Ennen yläpaineet 140-160 nyt tuossa 130 pinnassa.
 
Yläpaine on se sydämen työskentelyvaihe, jolloin sydän supistuu ja alapaine on sydämen lepovaihe, eli siinä mielessä on tärkeää, että alapaine on normaali/ hyvä. Sydän ei joudu liian kovalle rasitukselle.

Suolassa se on natrium, joka on elimistölle ja sitä kautta myös verisuonistolle haitallista, magnesium ei tietääkseni aiheuta samanlaisia muutoksia elimistön elektrolyyttitasapainossa. Tosin en ole lääkäri, joten ihan varmasti en osaa magnesiumin vaikutuksia elimistöön sanoa.

Ja kuten täällä on jo mainittu, niin yksi mittauskerta ei kerro juuri yhtään mitään verenpaineesta, tosin jos se on koholla, niin tietenkin sitä kannattaa seurata, onko se joku ohimenevä ilmiö (valkotakkiefekti, stressi, väsymys, raskas ruoka vähän aikaa sitten tai jotain muuta) Myös vuorokaudenaika vaikuttaa jonkun verran, tosin ei varmaankaan kovin merkittävästi.
 
Yläpaine on se sydämen työskentelyvaihe, jolloin sydän supistuu ja alapaine on sydämen lepovaihe, eli siinä mielessä on tärkeää, että alapaine on normaali/ hyvä. Sydän ei joudu liian kovalle rasitukselle.

Suolassa se on natrium, joka on elimistölle ja sitä kautta myös verisuonistolle haitallista, magnesium ei tietääkseni aiheuta samanlaisia muutoksia elimistön elektrolyyttitasapainossa. Tosin en ole lääkäri, joten ihan varmasti en osaa magnesiumin vaikutuksia elimistöön sanoa.
Ennen 40 ikävuotta diastolinen verenpaine ennustaa parhaiten kuolleisuutta. Pulssipaine eli systolisen ja diastolisen erotus muuttu paremmaksi ennustekijäksi 40 ikävuoden jälkeen. Korkea pulssipaine kertoo tällöin verisuoniston "vauriosta" eli valtimokovettumataudin etenemisestä. Kuitenkin kaikki verenpaineen osatekijät ennustavat kuolleisuutta läpi eliniän.

Korkean systolisen yläpaineen ylläpitämiseksi sydän joutuu myös tekemään töitä, joten kyllä sekin kasvattaa sydämen massaa ja altistaa sairauksille. Systolisen paineen pitää olla riittävän korkea, että kaikki elimet saavat hapekasta verta ja diastolisen paineen myös pitää olla sopivan korkea jotta sepelvaltimoihin virtaisi myös hapekasta verta. Sepelvaltimoiden kierto lähtee käyntiin diastolisen vaiheen alkaessa sydämessä.

Natriumia on elimistössä solunulkoisessa tilassa joka on veri+soluvälitila. Natriumin lisääntyminen joko pakottaa elimistöä poistamaan sitä nopeammin tai lisätä kiertävän verenmäärä jolloin verenpainekin nousee. Suurimmalla osalla säätely mekanismi toimii ja natrium poistetaan munuaisten kautta. Ylimääräinen natrium nostaa verenpainetta 5-10% väestöstä. Magnesium ei nosta verenpainetta samallalailla. Kaliumin syönti vähän kompensoi natriumin huonoja puolia.

systolinen=yläpaine, diastolinen=alapaine
 
Pulssipaine eli systolisen ja diastolisen erotus muuttu paremmaksi ennustekijäksi 40 ikävuoden jälkeen. Korkea pulssipaine kertoo tällöin verisuoniston "vauriosta" eli valtimokovettumataudin etenemisestä.
Hmm - siinä tulikin itselleni uutta tietoa. Tämänaamuisen mittauksen mukaan oma pulssipaineeni oli 72, eli lienee syytä tarkkailla tuotakin.

Miten paljon porukalla on painonpudotus vaikuttanut paineisiin? Raportoin omaa verenpaineen muutosta tänne, kunhan pudotan painon loppukesään mennessä 90kg -> 80kg.
 
Yläpaine voi kohota hetkellisesti monesta eri syystä, yksi tekijä on jännittäminen. Eli kun tulet vastaanotolle, hoitsu/lekuri ottaa mittarin esiin ja sen ihmeempiä selityksiä alkaa mittailemaan paineita. Hyvä olis ensin istua ja jutustella niitä näitä, ennenkuin aletaan mittaamaan. Toinen on tupakointi, jos olet juuri polttanut, niin se nostaa yläpaineen vähän korkeammalle. Yksi on stressi, niinkuin joku jo mainitsikin, silloin paineet voi nousta yllättävänkin korkealle. Suolan käyttö nostaa alapainetta, eli kannattaa tarkistaa ruokailutottumuksiaan (huom!piilosuolat). Myös jos olet ollut kipeenä tms, niin paineet voi olla vähän koholla tai monia monia muita syitä..80 alapaineena ei ole mitenkään paha, se että tuo on noin korkealla verrattuna aikasempaan, vois johtua ehkä stressistä. En usko, että sinun ikäisellä olisi vielä niin kalkkeutuneet suonet tms., että siksi olisi paineet koholla. Muutenkaan ei kannata tuijottaa yhteen satunnaiseen mittaustulokseen, se voi olla hetkellistä. Paineita kannattaa seurata esim. pari viikkoa, niin näkee suurin piirtein keskiarvo tuloksen.
Painonpudotuksella saadaan kyllä paineisiin muutoksia aikaan! Kannattaa ihmeessä seurailla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom