Kysymyksiä voimatreenistä

Liittynyt
14.2.2005
Viestejä
6
Ikä
37
Morjes vaan..en tiedä olisiko tämä pitänyt kirjoittaa tuonne aloittelijoiden osiolle, mutta päätin laittaa sen nyt tänne vaikka aloittelija olenkin. Olen lueskellut näitä foorumeita jonkin verran, mutta en näköjään tarpeeksi, koska muutama perusasia on jäänyt vähän epäselväksi...noh elikkä:

1. esim. 5x5-ohjelmassa, miten ne toistot tulisi tehdä? Tulisiko kaikki toistot tehdä täysillä, eli mahdollisimman "räväkästi" niinkuin nopeusvoimaa treenatessa, vai sillain "normaali" nopeudella käyttäen vain osan maksimitehostaan. Entäs piikkauksessa?

2. Miten nopeusvoiman treenaaminen pitäisi sisällyttää "voimatreeniin", vai pitääkö välttämättä? Pitääkö tehdä erillinen päivä nopeusvoimaa, vai voiko sitä treenata samana päivänä ennen varsinaisia "työsarjoja". Entäs piikkauksessa?

3. Haittaako piikkauksessa kovasti, jos ei pysty yrittämään aivan maksimaalista ykköstä, esim. jos ei ole ketään varmistamassa.

4. Voiko mavelle, kyykylle ja penkille suorittaa kaikille samaan aikaan jotain voimaohjelmaa ja kenties vielä pystypunnerruksellekkin(+leukoja pitkinpäivää tyylillä), vai onko siinä ihan liikaa treeniä. Tarkoitus olisi käydä kolme kertaa viikossa salilla, eli voiko tehdä esim. ma-kyykky, ke-penkki, pe-mave ja apuliikkeitä sopivasti, vai kannattaisiko esim. mave unohtaa vähäksi aikaa? Entäs voisiko kyykyn ja penkin treenata samana päivänä, jolloin keskiviikkona pystyisi keskittymään paremmin olkapäiden treenaamiseen(etenkin se pystypunnerrus)?

5. Pitäisikö välillä tehdä jotain muutakin treeniä kuin voimatreeniä(+kevennykset), esim. massakausia, vai voiko sitä pelkkää voimaa jauhaa vuodesta toiseen(ohjelmia vaihdellen).


Ja kiitoksia kaikista neuvoista etukäteen!
 
Liittynyt
14.7.2005
Viestejä
534
Ikä
32
1. nopeasti, hallitusti ja hyvällä tekniikalla.
2. Ei pakko. Omana päivänänään.
3. haittaa. Isoissa raudoissa aina varmistajat.
4. Voi tehdä.
5. Ei tarvi mutta voi tehdä.
 
Liittynyt
15.5.2005
Viestejä
1 100
Ikä
46
1. perusajatus on nostaa tehokkaasti, eli kyllä tehoa on syytä hakea joka nostoon, ei tosin tekniikan kustannuksella tietenkään. tästäkin on tosin olemassa koulukuntia, joissa ns. "energy saving method" on suositeltavaa. mm. sheiko ja korten 3x3, eli runsasvolyymiset systeemit. tiedä noista sitten.

2. mieluummin oma päivä, peruskaudella iisimmin kovien nopeustreenien kanssa.

3. eipä tuo juuri haittaa, jos otat varman päälle. tietty turvaraudat on silti hyvä olla.

4. voi tehdä samaan aikaan. kerta viikkoon joka lajia ei ole vielä yhtään liian raskasta (yleensä). kannattanee tehdä kyykkypäivänä kapea penkki ja penkkipäivänä esim. julle. kaikki on kiinni siitä, että minkälaisia rautoja kolistelet ja kuinka paljon.

5. voi jauhaa vuodesta toiseen, kunhan vaihtelu haetaan jotain kautta. ja kyllä voimatreenilläkin kasvaa, jos syö. voimakestävyystreeni voi olla välillä ihan kivaa, silloin kannattaa tehdä kun siltä tuntuu ja kiinnostusta on.
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
kohtaan 3: kysyjä varmaan tarkotti, pitääkö maksimitreenissä tehdä aina absoluuttinen maksimi, vai saako niissäkin jättää sarjoihin varaa. saa jättää. progressio säilyy pidempään siten, eikä tuu seinä niin nopeesti vastaan.
 
Liittynyt
14.7.2005
Viestejä
534
Ikä
32
burdock sanoi:
Voinko tehdä kyykylle, mavelle ja penkille yhtäaikaa 5x5-tyylillä?
Tuskin kukaan tulee estämäänkään. HEHE.
Ite vähän porrastaisin, että ei esim. 5*5*80% tulis joka lajissa samalle viikolle.
 
Liittynyt
14.2.2005
Viestejä
6
Ikä
37
Kiitoksia vastauksista!

Tuosta nopeustreenistä vielä, eli jos ne tekee omana päivänään, niin miten ne saisi parhaiten sisällytettyä siihen kolmeen salikertaan viikossa. Ei varmaan kaikille liikkeille voi sitä nopeustreeniä joka viikko tehdä? Oon ihan ulkona noista nopeustreeni asioista...
 
Liittynyt
2.4.2006
Viestejä
10
1.ekat normaalisti,pikkusen irti (1cm-2cm) rinnasta,ilman huutoa ja älämölöä...
ja viimiseen täys raivo ja muu kehiin....
2.erillinen päivä.....ei onnistu punnata ja olla terävänä samana päivänä,kokeiltu on!!!!
3.Haittaa(mun mielestä)kaikisa kovisa mahollisimman kisa olo suhteet että saat keskittyä nostamiseen!!!!!!!!!
4.Onnistuu kait jos et yritä kolmee päivää mahuttaa nopeus "juttuja"!!!!!
5.Voi,ku löydät jonku suunnitteleen ohjelmat,et tulee vaihtelua reeniin.

ja lisäksi mun mielestä ja kokemuksesta on aika turhaa tehä vitosia ja nopeutta yhtä aikaa.....
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
miksi ihmeessä ei voisi tehdä perusvoimaa ja nopeutta samalla jaksolla???
 
Liittynyt
2.4.2006
Viestejä
10
totta kai voi tehä nopeutta ja perusvoimaa! minä vaan en ole saanu toimiin yhtäaikaa! ja kun tosa oli puhe kolmen päivän reenistä niin en rupeais siihen mahuttaa nopeuttaki..
 
Liittynyt
3.8.2019
Viestejä
40
Kysymys että jos tekee vaikka etukyykyssä 3x4 niin pitääkö kaikki työsarjat tehdä samalla painolla ja jos esim ekassa sarjassa tulis 5 niin jättäisi siihen 4 toistoon ja sitte vielä että sitteku tulee se kolme nelosta niin sitte vissii painonlisäys
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
ei pidä. monia tapoja toteuttaa. riippuu tyypistä, tavoitteista ja taustasta. kyse ei voi olla yhen treenin toteuttamisesta pelkästään, vaan nousujohteisuusta.
 
Liittynyt
3.8.2019
Viestejä
40
Mutta siis käykö tuo tapa voiman kasvatukseen ja onko toimiva
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
voiman kasvatukseen käy se nousujohteinen harjoittelu ja sen voi toteuttaa monilla tavoilla. pelkkä saman sarja-toisto -mantran hakkaaminen treenistä toiseen ei tuo parhaita tuloksia. jos kuitenkin pystyt lisäämään rautaa joka treenissä, hyvä niin. helpommaksi homma menee, ku pikkusen laajennat tuota ja teet toistoja 3-6 välillä. joka treenissä joko toistoja tai kiloja lisää.
 
Liittynyt
3.8.2019
Viestejä
40
Kysymys vielä että monta sarjaa ja tuleeko kaikki vetää loppuun asti
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
1-4 työsarjaa, jos kyykkäät 2-3 kertaa viikossa. jätä pari toistoa varaa ja keskity tekniikkaan ja tehoon.
 
Liittynyt
3.8.2019
Viestejä
40
Monta kovaa sarjaa mavessa kannattaa tehdä.teen mavea kerran viikkoon.tuntuu et jos tekee 3 kovaa sarjaa mavea niin ainakin vika sarja kehittyy hitaampaa ja tavallaan saattaa jäädä junnaamaan.olen tehnyt mavessa nytten 3x3-6t
 
Liittynyt
22.5.2019
Viestejä
15
Monta kovaa sarjaa mavessa kannattaa tehdä.teen mavea kerran viikkoon.tuntuu et jos tekee 3 kovaa sarjaa mavea niin ainakin vika sarja kehittyy hitaampaa ja tavallaan saattaa jäädä junnaamaan.olen tehnyt mavessa nytten 3x3-6t
Siun pitää kokeilla, että mikä sopii itselle. Vähän typerä vastaus, myönnän, mutta mave on ainakin itselle sellainen liike, että tehot putoavat jyrkästi kun on tehty työsarjat kovemmalla intensiteetillä päivän osalta. Esim. voi olla, että saat vedettyä hyvillä tehoilla 80-90% maksimista 2-4 toiston sarjoja pari kappaletta, niin viimeiseen sarjaan ei enää paukut riitäkään samoilla painoilla hermoston väsymyksen johdosta, kun hermoradat ovat palaneet himmeiksi rautaa ryskätessä. Painoa pudottamalla saat vielä hyviä toistoja loppuun, vaikka sitten hieman pidempää sarjaa.

Katso vähän päivän mukaan, että mistä kulmasta lähdet päivän harjoitukseen: pääsuunta on vaikka sitten voiman kasvattaminen, mutta painotat päivän kunnon mukaan enemmän joko intensiteettiä tai sitten toistomääriä. Noissakin raameissa pidä huoli, että pystyt nousujohteisuutta seuraamaan jotenkin, koska muuten menet tuuliajolle treenin kiinnepisteiden lukuina puuttuessa, nimim. kokemusta on.
 

jto

AMMATTILAINEN
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
16 355
jos sarjakestävyys on niin huono, että parin sarjan jälkeen toistomäärät romahtaa, ei kannata hakata päätään seinään liikaa ja tehdä väkisin ylimääräistä. alota vähemmillä sarjamäärillä ja jätä niihin hyvin selkee 2-3 toiston vara. jos alkaa kroppa kestään enemmän sarjoja, sitten niin. ellei, sitten keskityt toistojen ja kilojen lisäämiseen enemmän. treenien rytmittämisellä on iso merkitys myös. välttämättä ollenkaan kaikille ei sovi ees se kerta viikossa tiukempaa vetelyä.
 
Ylös