Esimerkiksi Karelinin yksi mainittavimpia pointteja oli muuten puristusvoima 8) Itsellä siitä olen havainnut olevan hyötyä. Monet huippulukkopainijat tätä myös alleviivaavat, kuten Ykä Leino ja Immu Ilmen esimerkkeinä mainitakseni. Rättien kanssa painiessa hyöty kasvaa.
Tuo on tietysti saivartelua ja yksityiskohdilla spekulointia, mikä saattaa kysyjän suotta väärille jäljille, koska koko kroppaahan tarvitaan painissa.
Kun miettitään millaista voimaharjoittelua painija tarvii, on mietittävä itse lajia ensin. Kiinnittäisin huomion enemmän harjoittelutapaan, kuin yksittäisiin lihaksiin. Painissa silmiinpistävimpiä asioita on rytminvaihtelut. Anaerobisia spurtteja ja staattista vääntöä, hyvä painija pystyy repiviin anaerobisiin spurtteihin, eli räjähtävään voimantuottoon keskeltä staattista puristusta ja vääntöä.
Painijan pitäisi kiinnittää huomio dynaamisen ja staattisen voiman tasapainoiseen kehittämiseen. Painijan pitää kehittää niin pikajuoksumaista voiman tuottoa kuin maratoonarin kesto-ominaisuuksia. Ei oo helppoa.
Monet suomalaiset ja suurin osa venäläisistä painijoista ei tee erityisiä painoilla tehtyjä reenejä vaan enemmän lajinomaisia harjoitteita, josta saatu voima siirtyy helpommin siihen painimiseen.
Punttireenin ongelma painissa on sen koordinaatiota heikentävä ominaisuus. Varsinkaan alussa en suosittele painoilla tehtyä voimaharjoittelua. Alkeiskursseilla näkee jätkiä jotka vetävät punttia lajin ohessa ja ihmettelevät sitten kun eivät kehity muiden mukana eivätkä enää pärjää.
Jos haluat kuitenkin punttien kanssa heilua, tee yleisliikkeitä, kuten rinnalle vetoja, tempauksia, pystytyöntöjä, leuanvetoja tangolla ja pyyhkeellä. Kiinnitä huomio treenitapoihin, kehittääksesi räjähtävää voimaa ja nopeusvoimaa ja lihaskuntoa.