Tuossa tuli tosiaan jo hyviä neuvoja. Omasta kokemuksesta (1 lapsen jälkeen) sen verran, että oma raskaus oli sellaista helvettiä, etten pystynyt liikkumaan koko raskauden aikana vaikka olisin halunnut. Painoa kertyi loppua kohti hurjasti ja se vaikeutti itsessään jo silloin liikkumista. Synnytys oli rankka, mutta loppujen lopuksi kroppa palautui yllättävän nopeasti. Pääsin muistaakseni kotiin laitokselta 4:nä päivänä ja olisko ollut seuraava päivä, kun aloitin rauhallisesti kävelylenkit. Neuvolassa kauhisteltiin, että olin aloittanut jo, vaikka periaatteessa paikat eivät olleet vielä parantuneet täysin.
Mielestäni oman kokemuksen ja tulevan fysioterapeutin ammatin kautta ehdottomasti tärkeintä on kuunnella omaa kroppaa ja jos siltä tuntuu, että haluaa lähteä treenaaman, senkus lähtee KUNHAN ottaa huomioon muutaman asian:
1. Vatsalihaksia (suoria lähinnä) ei edelleenkään pidä vielä n. 6 viikkon tehdä (tämä tosin arvio..itse kyllä siitäkin yleensä huomaa, milloin lihasten "väli" palautuu normaaliksi), vaarana siis se, että suoran vatsalihaksen välissä oleva vako jää liian isoksi..
Yleensä aluksi ei myöskään tee mieli kovinkaan paljon nousta suoraa vatsalihasta käyttäen esim istumasta ylös. OMA KROPPA KERTOO!
2. Keskivartalon syvät lihakset kannattaa treenata HYVIN! Sieltä se tärkein tuki lähtee esim. selälle, ja edelleen on muistettava hormonien löysyttävä vaikutus nivelsiteisiin yms..tukea on siis saatava!
Tässä itse käytin (suosittelen ehdottomasti) heti ensimmäisestä kävelylenkistä lähtien jonkinlaista tukivyötä (itse sidoin leveän kaulahuivin lantion ja vyötärön ympäri TIUKASTI). Se antaa tukea lantiolle ja keskivartalolle vielä silloin, kun sitä ei itsellä vielä ole.
3. Lantionpohjan lihakset kannattaa treenata hyvin. Estää epämiellyttävää virtsankarkailua esim juostessa tai hyppiessä, ja tukee lisäksi lantion ja selän aluetta.
4. Jos treenaat, pidä todella huolta, että syöt tarpeeksi, jotta lapselle riittää ruokaa! Itsellä tämä oli pahin kompastuskivi..ja maito ei riittänyt 3kk jälkeen enää vauvalle..Jos maitoa riittää, se tosin saattaa haitata treenausta siten, että rintojen turvotus voi tuntua epämukavalta.
Nämä siis lähinnä perus lenkkeilyyn ja salilla käymiseen. Kamppailulajiin paluuta en tekisin ennen jälkitarkastusta, enkä ennen kuin olisin varma, että tukilihakset ovat kunnossa. Palautuminen on tosiaan yksilöllistä, ja riippuu todella paljon jaksamisesta.
Sen tarkempaa tai mitään absoluuttista aikaa ei oikeastaan tosiaan voi sanoa. Kuuntele itseäsi JÄRKI mukana!