Krooninen akillesjänteen tulehdus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja didah
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
24.7.2007
Viestejä
48
Tänä kesänä oikeaan jalkaani todettiin marssin jälkeen akillesjänteen tulehdus. Tulehdus kuitenkin parani levon myötä syksyyn mennessä. Nyt talvena noin kuukausi sitten tapaturman (jalka lasista läpi ja 4 tikkiä jänteen seudulle) seurauksena tulehdus diagnosoitiin uudestaan, tällä kertaa kroonisena.

Nyt kuukauden ajan on syöty erilaisia tulehduskipulääkkeitä, levitelty erilaisia voiteita ja käytetty jääpussia.

Kysymykseni kuuluukin, että onko jollain saman kokeneella kertoa siitä, että kuinka vakava tulehdus on kun en kuukauden jälkeenkään pysty vielä nousemaan pelkän tulehtuneen jalan varassa varpaille. Yrittäessä ei tunnu niinkään suurta kipua vaan enemmänkin voimattomuutta jalassa. Normaali kävely kuitenkin onnistuu ilman suurimpaa nilkuttamista. Magneettikuvauksiin pääsen vuoden vaihteen jälkeen, mutta oman mielenrauhani vuoksi haluaisin jo tietää, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Toinen kysymykseni on, että saako/kuuluuko jännettä venyttää? Olen käynyt kahdella eri lääkärillä, joista toinen sanoi, että ehdottomasti kuuluu venytellä ja toinen taas kielsi melkein koko jalan käyttämisen. Oman ymmärrykseni ja kenttätutkimuksieni mukaan venyttely ja kuormituksen lisääminen kuuluisivat hoitokeinoihin.
 
Ensinnäkin kiinnostaa onko tulehduskipulääkkeillä ollut mitään vaikutusta vaivaan? Oletko pitänyt taukoa välillä ja testannut uudestaan lääkekuuria?
Onko tarkistettu, että tapaturman jäljiltä jänne on parantunut? Onko jänteessä havaittavissa turvotusta, kokoeroa toisen jalan jänteeseen, muhkuroita, tms, kuuluuko rutinaa tai muuta ääntä liikutettaessa?
Omiin korviin kuullostaisi tosiaan, että kyse on kroonistuneesta tendiniitistä, (HUOM! arvio näkemättä, tutkimatta!!) jonka hoito menee periaatteessa ymmärrykseni mukaan suunnilleen samaa rataa kuin akuutissakin, tosin ajat saattavat olla pidempiä kutakin harjoittelujaksoa kohti.
Seuraavassa esimerkki kuntoutuksesta, jonkun tutkimuksen mukaan (voin etsiä, jos tarvitsee..)
1. 2-8vkoa eksentrisiä harjoitteita (todettu erittäin tehokkaiksi ja hyviksi monessa tutkimuksessa tendiniittien ja tendinopatioiden hoidossa). Eksentrisessä harjoittelussa lievää kipua saa tulla ja alue saattaa ärtyä alkuvaiheessa muutenkin hieman, mutta pitäis ruveta helpottamaan pikkuhiljaa.
2. Mobilisaatio, käsittely (lähinnä kiinnikkeiden poistamiseen ja sidekudoksen "avaamiseen" etenkin jos vamma-alueelle on kasvanut sidekudosta hieman "vääriin suuntiin"). Tässä kohtaa venyttely periaatteessa kuuluu hoitoon, mutta venyttelyn pitää todella kohdistua oikeisiin kudoksiin, oikean suuntaisesti ja venyttelyjen tulisi paremminkin olla aineenvaihduntaa parantavaa (pumppaava, jännitys-rentoutus, tms.)
3.Kun eksentrisiä harjoitteita pystytään tekemään kivutta ja niin, ettei alue ärry harjoittelun jälkeen jatketaan vielä samanlaista harjoittelua n.1vko oireetta
4.Tämän jälkeen aloitetaan nousujohteinen kuormituksen lisäys ja pikkuhiljaa konsetrinen harjoittelu

Omasta mielestäni jalkaa tulee käyttää, mutta ehdottomasti oikealla kuormituksella ja tavalla. Lisäksi tulisi tietenkin tarkistaa jalan kuormituslinjat ja mahdolliset korjaukset niihin, jotta tila ei uusiutuisi..

Toivottavasti tästä vastauksesta saa jotain järkeä.. Näistä löytyy tutkimuksia (olettaen, että kyse todella on tendiniitistä/tendinopatiasta) melko hyvin jopa eri ammattijulkaisuista (esim. Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapia-yhdistyksen lehdessä oli aiheesta hyvä artikkeli..en tosin kuollaksenikaan muista mikä numero..)
 
Kiitoksia vastauksesta ja hoitokeinoista. Suoraan ei ole lääkärit sanonut muuta kuin, että krooninen tulehdus, mutta rivien välistä tulkitsisin, että juuri tendiniitistä olisi kyse.

Särkylääkekuurista en alussa pitäny mitään taukoa, koska kipua oli kävellessä jatkuvasti. Nyt kävellessä ei varsinaisesti kipua ole, mutta jalka tuntuu erittäin kankealta ja jänne ns. ottaa kiinni kokoajan. Tulehduskipulääkkeillä ei nyt ns. ole mitään seksuaalista merkitystä olemattoman kivun takia, mutta lääkärin käskystä niitä edelleen popsitaan.

Alussa jalassa oli tottakai turvotusta, mutta suurin siitä johtui juurikin sen takia, että jalka meni lasista läpi. Tämän seurauksesta myös jänteen alueelle syntyi eräänlainen kudospatti. Myös tulehduksen omaa turvotusta on jalassa. Natinaa ei ole kroonisen tulehduksen aikana kuulunut, mutta kesällä akuutin tulehduksen aikana natisi ja paljon.

Kiinnostaisi kovasti tietää, että mikä on todennäköisyys, että tällainen tulehdus leikattaisiin/kipsattaisiin, sillä em. toimenpiteet tuottaisivat nykyelämäntilanteeseen hieman ongelmia.
 
Valitettavasti mulla ei ole tietoa, kuinka paljon ja herkästi ruvetaan leikkaamaan.. Järki sanoo, että vasta sitten jos tulehdus alkaa levitä isommalle alueelle tai pahenee selvästi niin ruvetaan vasta aikaisintaan harkitsemaan jotain muuta.. Mutta tosiaan itsellä on ainoastaan tietoa konservatiivisesta hoidosta.
 

Latest posts

Back
Ylös Bottom