• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Kosteusvaurio & home kylpyhuoneessa? *Mukana kuvat*

Liittynyt
13.11.2012
Viestejä
2
Tervehdys arvon kirjoittelijat!

Kysyn näkemystänne kuvissa olevasta kylpyhuoneesta. Onko kyseessä mahdollisesti kosteusvaurio ja sen seurauksena hometta? Kylpyhuone sijaitsee 4. kerroksessa 60-luvun alussa rakennetussa betonikerrostalossa. Kylpyhuoneen ilmanvaihto tuntuu melko heikolle, koska suihkussa käynnin (esim. illalla 18-21 välillä) jälkeen vesihöyryä on siellä tuntikaupalla. Ilmeisesti ei ole koskaan tehty remonttia märkätiloihin.

Taustoista vielä:
Olen kärsinyt tämän syksyn aikana yli 8 viikkoa erilaisista tulehduksista ja syönyt 4 antibioottikuuria ja aloittanut käyttämään astmalääkkeitä (tutkimukset astman suhteen alkamassa). Jatkuvasti nenä on tukossa ja pientä kurkkukipua esiintyy. Silmät ovat varsinkin yön jälkeen punaiset ja kutiavat. Olen pohdiskellut näiden vaivojen yhteyttä mahdolliseen kosteusvaurioon, mutta en ole alan asiantuntija.

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen.

En saa jostain syystä kuvia suoraan tähän näkyviin, joten tässä linkki http://imageshack.us/g/87/img5001j.jpg/

 
Liittynyt
14.11.2006
Viestejä
3 944
60-luvulla ei tunnettu vesieristeitä tai muita vastaavia.. Ilman näkemättä yhtään kuvaakaan voi sanoa aika varmasti että kosteutta rakenteissa on tuon ikäisessä kylppärissä varmasti jos ei ole mitään remontteja tehty ja käytetty normaaliin tahtiin. Lattiakaatojakaan ei välttämättä tuon ikäisissä ole lainkaan.

Kosteus raknteissa sinällään ei ole välttämättä vaarallista, mutta homeriskin se aiheuttaa. Pahasti homeisen tunnistaa kyllä hajusta, varsinkin jos ilmakaan ei vaihdu. Puutteellinen ilmanvaihto on sinällään aikapommi, mille pitäis kyllä tehdä jotain. Rassata kanavat tai sitten tuulettaa ahkerasti räppänän kautta.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Ei näytä minusta päällisin puolin mitenkään vaaralliselta, mutten ole homekoira, enkä ole käynyt siellä paikan päällä. Kannattais nyt ainakin siivota ja maalata jos ei muuta.

Toiset ovat herkempiä kuin toiset ja astmalle taipuvaiset voivat saada oireita jo pelkästä kosteudestakin? Googleta janne katajan taloa niin näet mitä on home-ongelma:

 
Liittynyt
30.4.2008
Viestejä
5 133
Kosteutta löytyy aina jos vaan etsii. Tuskin rakenteissa mitään ongelmaa edes on, ilmanvaihto on se ongelmallisempi. Ja vuosikymmenien lika ja paska(ja ties mitä sieltä seasta löytyy), kyllä sekin käy keuhkoihin. Mut ei sielä kylppäris hirveesti aikaa vietetä.
Mutulla heittäisin että koko luukun ilma on perseestä, putsaa ja vedä ilmanvaihto maxille. Tai tuuleta usein ihan perinteisesti, parempi saada raikasta ilmaa sisäään vaikka olis kylmempääkin.

Itsekin asun betonikuutiossa ja ilmanvaihto on se ongelma. Kylppäri oli täys pommi ennen remppaa mut rakenteet täysin kuivat silti. Sick building syndrome listalta kun kattoo oireita niin aika hyvin natsaa.
 
Liittynyt
31.8.2010
Viestejä
329
Kyllä noi seinät vähän epäilyttävältä näyttää, pinnoitteen halkeilu, läikät jne. Ilmanvaihto lienee painovoimainen? Jolloin siihen ei itse pysty juuri vaikuttamaan. Kylpyammeen(?) alus kannattaa tosiaan putsata...
 
Liittynyt
10.8.2012
Viestejä
291
Home vaatii kosteutta, lämpöä ja ravintoa. Kahta ensimmäistä on tarjolla, mutta kolmannesta on betonikuutioissa pulaa. Tuollaiset pölypesät sopiva kyllä ravinnoksi. Lattiakaivokin kannattaa kuurata.

Kosteutta pintojen alla kyllä satavarmasti on, se on sitten eri asia minkälaisia vaurioita. Muita vaurioita kuvista ei erota kuin kupruilevat maalit.

Ensimmäisenä asiasta kannattaisi jutella isännöitsijälle tai vuokraisännälle jos vuokra-asunto. Ilmanvaihto on ensisijainen ja muut korjaukset taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaa mukaillen.

Oireet on selvät, mutta aiheuttaja voi olla muuallakin kuin pesuhuoneessa, vaikka ulkoseinissä (sandwich-elementtien villat).
 
Liittynyt
10.1.2003
Viestejä
2 999
Mites noi sämppärielementin mahdollisesti homeiset villat sisälle pölisee? Siis olettaen että viimeiseenkiin 60/70-luvun tötteröön on jo järjestetty korvausilma jotain muuta kautta kuin karmin ja seinän välistä. Eikös noissa sandwicheissä kuitenkin se sisäseinä ole betonia niin ei meikäläisen logiikka riitä älyämään miten se homerihmasto siitä betoniseinästä sisäpuolelle tunkee.

Aiheesta: kyllähän toi aloittajan huussi aika patinoituneelta näyttää. Onko tuolla vielä kylpyamme tai suihkukaappi käytössä? Varmin tapa noissa vanhoissa saada rakenteet märäksi on poistaa amme/kaappi, tekemättä kuitenkaan mitään lattian tai seinien vesieristyksille.
 
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
4 690
Ihan ensimmäisenä tuli mieleen joko muutto tai ilmanvaihdon parantaminen. Vaikka seinät eivät vihreää karvaa kasvaisikaan, niin kyllä tuossa selvästi lateksimaalit kuoriutuu seinissä, eikä betonikaan pidemmän päälle kosteutta kestä. Itse tsekkaisin mahdollisuuden asentaa ulkoseinään poistoilmapuhallin. Tämä olisi ainakin halvin - joskaan ei energiatehokkain - tapa ratkaista ongelma. Eli siis tarkoitan sellaista muoviputkea mikä menee seinän läpi ulos, ja siinä on sitten pieni moottori. Tai jos kämpässä on jo ulos menevä venttiili, niin osta siihen halpa puhallin.

Onko talossa edes liesituuletinta? Jos ei muu auta, niin se täysille ja ovet auki suihkun jälkeen. Näin me tehtiin kun aikanaan köyhinä vuokralla asuttiin. Vessan oven päältä tapetti kyllä tuli alas, eli kosteutta tulee koko kämppään. Tosin se oli vuokrakaksio, joten tod.näk. isäntä oli ostanut halvimmat poistotapetit ja liimannut ne pelkällä vedellä seinään. Meidänkin kylppärissä oli vain pieni paskainen venttiili tuuletusta varten, eikä siitä mitään ilmaa koskaan mennyt. Pyykitkin piti kuivata olkkarissa, kun ei ne veskissä kuivanneet.
 
Liittynyt
16.8.2011
Viestejä
79
Kuulostaa valitettavasti että hometta on. Ja kuvien ja kuvailujesi perusteella tosiaan olet altistunut homeelle.
Tiedän asiasta koska ikävä kyllä olen joutunut itsekin altistukselle ja tuttavapiirissäni on myös tapauksia.
Erilaiset tulehdukset, kurkkukivut, kurkun limaisuus, silmien rähmintä ym ym ovat hyvin tyypillisä oireita.
Jotkut homeet aiheuttavat "kellarin" tai mullan hajua. Yleinen tunkkainen haju voi myös olla. Läheskään aina mitään hajua ei ole.
Asukas itse ei välttämättä hajua myöskään huomaa koska on turtunut siihen.
Home on vaarallinen hermomyrkky.
Suosittelen että terveytesi takia hankkiudut äkkiä asunnosta eroon.
Home voi aiheuttaa pysyviä haittoja paljonkin, yhtenä astma.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Joo, jos kyseessä on vuokrakämppä niin helpointa kun irtisanoo sopimuksen ja jättää homeen muiden huoleksi.
 
Liittynyt
31.8.2010
Viestejä
329
Ei mahda rakenteet olla niin tiiviit, etteikö ne mikrobit kulkeudu ulkorakenteistakin sisäilmaan. Todennäköistä silloin kun on jälkikäteen siirrytty painovoimaisesta iv:stä koneelliseen poistoon. Eli liian alipaineiseksi tekeminen (ylimääräiset poistot kodarin ehdotuksen tyyliin) luultavasti vain pahentaa tilannetta, jos rakenteita ei tiivistetä ja korvausilman saannista huolehdita. Itse pyrkisin pitämään kosteuskuorman siellä pesuhuoneessa kun sen se on parhaiten suunniteltu kestämään. Tuulettamalla pesuhuoneen levität mahdollisesti ne mikrobit (jos mikrobilähde on pesuhuoneessa) ja kosteuden koko kämppään, jolloin on mahollista et kosteus rupee tiivistymään jo muuallekin.
 
Liittynyt
13.11.2012
Viestejä
2
Lisäsin uusia kuvia kylpyhuoneesta ja nyt myös keittiöstä, josta löysin melkoisen määrän paskaa kaappien alapuolelta. Tässä linkki kuviin http://imageshack.us/g/1/9867278/

Kylpyhuoneesta ja keittiöstä löytyy katonrajasta venttiilit, joista ilman pitäisi kulkea. Talossa on käsittääkseni koneellinen poisto, joka toimii automaattisesti kellonajan? mukaan. Liesituuletinta ei ole ja kyseessä on vuokra-asunto. Kylpyhuoneessa on alkuperäinen amme paikallaan.
Valitettavasti tuulettaminen räppänän kautta ei onnistu, koska kylpyhuone sijaitsee asunnon keskellä. Keittiössä ikkuna aina auki ruokaa tehdessä, koska muuten höyryt ei oikein lähde pois.

Aikomuksenani on tehdä perusteellinen siivous/tuuletus, kunhan oma vointi paranee.
 
Liittynyt
18.3.2005
Viestejä
2 682
Kylpyhuoneesta ja keittiöstä löytyy katonrajasta venttiilit, joista ilman pitäisi kulkea. Talossa on käsittääkseni koneellinen poisto, joka toimii automaattisesti kellonajan? mukaan. Liesituuletinta ei ole ja kyseessä on vuokra-asunto. Kylpyhuoneessa on alkuperäinen amme paikallaan.
Valitettavasti tuulettaminen räppänän kautta ei onnistu, koska kylpyhuone sijaitsee asunnon keskellä. Keittiössä ikkuna aina auki ruokaa tehdessä, koska muuten höyryt ei oikein lähde pois.
Soita isännöitsijälle ja/tai hallituksen puheenjohtajalle ja kysy, milloin ilmamäärät on viimeksi tarkastettu. Kerro samalla, että esim. suihkusta poistuu vesihöyry liian hitaasti tai olemattomasti. Teillä ei selvästikään vaihdu ilma riittävästi.

Oletko puhdistanut ilmanvaihtoventtiilit joskus? Likaisina ne eivät toimi, ja toisaalta moni sörkkii niistä asetukset vinksalleen puhdistaessaan ne. Koneellinen poisto on (pitäisi olla) koko ajan päällä, mutta tiettyinä aikoina tehostetusti.
 
Liittynyt
12.10.2006
Viestejä
1 022
Ne ilmanvaihtoventtiilit kannattaa puhdistaa kunnolla.

Oman kämpän remppa kun saatiin siihen vaiheeseen että suihkuun pääsi niin huomasin että vesihöyry jää kylppäriin pitkäksi aikaa. Kävi ilmi että toinen poistoilmaventtiili oli liasta aivan ummessa ja toisessa oli linnunpesä. Nämä kun putsasi kunnolla niin vaikutus oli dramaattinen.

Hommaa sellainen paineilmaspray ja sillä suihkuttelet. Vähän pölisee mutta sen jälkeen sitten siivoaa kunnolla. Suursiivous tekisi hyvää muutenkin kun katsoo noita kappien alusia.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Virittelijöille tiedoksi:

Vuokra-asunto tai oma niin homma kuuluu aina taloyhtiölle eli käytännössä asiasta pitää keskustella isännöitsijän kanssa. Itse ei siis saa ryhtyä säveltämään "omia" poistopuhaltimia jne. Niitä valitettavasti tehdään ja lopputuloksena koko talon ilmanvaihto on sekaisin. 60-luvun taloissa on vielä melko yleisesti painovoimainen ilmanvaihto että ihan yleiselläkin tasolla asia selviää isännöitsijän kautta. IV-kanavat pitää määräysten mukaan nuohota kerran 10v. Siitä kannattaa lähteä liikkeelle eli saattaa olla ettei ole tehty koskaan :)
Venttiilien omatoiminen siivous vuosittain auttaa paitsi ettei niitä saa käydä itse säätelemään.
Kylppärin tilannekartoitus hoituu myös isännöitsijän kanssa eli kaikki yhdestä osoitteesta. Jos homma ei oikein "iske" niin kannattaa käyttää vipuvarsia jotta hoitaa hommansa..
 
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
4 690
Noita kuvia kun katselee, niin veikkaan ettei isännöitsijää kiinnosta paskaakaan. Vuokralle noi kämpät on tarkoituettu, eikä niihin isännän kannata laittaa senttiäkään kiinni omaa rahaa (siksi kannattaa ottaa se halvin isännöintikin).

Mutta tulipa mieleen planB: 100-200€ hinnalla saa ilmankuivaajan. Ääntähän se pitää vähän ja kuluttaa sähköä (toisaalta lämmittää kyllä kämppää samalla tavalla kuin sähköpatteritkin). Itse ostin sellaisen autotalliin, kun vedet kondensoituit tallin oveen öisin märästä autota. Ja kummasti kuivuu tilat. Sitten, kun jostain syystä kyllästyy noinkin tasokkaaseen asuntoon, niin sen kuivaimen voi ottaa mukaan. Rivasta vaan kiinni ja auton perälle.

Tuota alipaineen tuomaa ongelmaa tosiaan itsekin vähän mietin. Aikaisempaan paritaloomme laitettiin kunnon huippuimuri paskan liesituulettimen tilalle. Kämpässä alkoi hieman haisemaan lastulevylle, eli kyllä se tuoksuja ym. vetää seinistä. Mutta toisaalta kyllä kuivui saunat ja kylppärit eikä kesälläkään ollut yhtään niin tukalan kosteaa. Ilman laatukin parani 100%. Niin tosin nousi sähkölaskukin, kun -30 pakkasella korvausilma vedettiin suoraan raitisilmaventtiileistä (per huone) :D 93m^2 kämppään meni 27MWh meni vuodessa sähköön. Nykyiseen maalämpötaloon tuplasti tuolla neliöllä menee 16-17MWh...
 
Liittynyt
10.8.2012
Viestejä
291
Mites noi sämppärielementin mahdollisesti homeiset villat sisälle pölisee? Siis olettaen että viimeiseenkiin 60/70-luvun tötteröön on jo järjestetty korvausilma jotain muuta kautta kuin karmin ja seinän välistä. Eikös noissa sandwicheissä kuitenkin se sisäseinä ole betonia niin ei meikäläisen logiikka riitä älyämään miten se homerihmasto siitä betoniseinästä sisäpuolelle tunkee.
Oletuksesi on väärä, uskomattoman moni ruuvaa korvausilmaventtiilit kiinni kun "tulee vetoa". Pelkän betonin läpi ei juuri mitään tulekaan, mutta jos perehtyy tarkemmin tuonikäisten viritysten elementtisaumojen betonointeihin, niin varsinkin alasaumoista pääsee lyijykynällä läpi jollei jo alunperinkin päivä paista läpi. Monet törmää tähän kun koittaa propata uusia jalkalistoja kiinni.
 

Jm1

Liittynyt
27.4.2005
Viestejä
7 847
Ainut mikä tässä mun nenään haiskahtaa on ketjun aloittanut trolli, eihän tää voi olla tottakaan:)
Nyt eletään vuotta 2012 kuka ihmeessä maksaa vuokraa tuollasesta paskaläävästä ? Jos epäilet hometta niin ota yhteyttä vaikka kaupungin
terveystarkastajaan, asunnon omistajaan taikka isännöitsijään. Varmasti saatte sisäilmasta otettua näytteen ja lähetettyä tutkittavaks.
Vaikka tuo olisi rutikuiva niin päivää taikka yötä en tuossa kämpässä ilmatteeks viettäis.

Kaverin -60 rakennetussa kerrostalokämpässä ei ollut suihkusta poistoilmaa muuta kuin painovoimainen eli käytännössä ei yhtään mitään.
Viimevuonna sitten tekivät parannuksia ilmanvaihtoon ja lisäsivät poistoilma aukkoon sellaisen pienen propellin joka käynnistyy
kosteuden mukaan.

- - - Updated - - -

Oletuksesi on väärä, uskomattoman moni ruuvaa korvausilmaventtiilit kiinni kun "tulee vetoa". Pelkän betonin läpi ei juuri mitään tulekaan, mutta jos perehtyy tarkemmin tuonikäisten viritysten elementtisaumojen betonointeihin, niin varsinkin alasaumoista pääsee lyijykynällä läpi jollei jo alunperinkin päivä paista läpi. Monet törmää tähän kun koittaa propata uusia jalkalistoja kiinni.
Jalkalistojen asennus tuollaiseen viritykseen on kyllä oma taiteenlajinsa, itse sain homman hoidettua käyttämällä melkein 100mm pitkiä naulatulppia ja poraamalla listan läpi alotuspaikan.
 
Liittynyt
9.3.2007
Viestejä
2 846
Noissa kuvissa ei ole kyllä mitään erityisesti homeeseen viittaavaa, paskaista tuolla on ja vanhat pintarakenteet näyttää tietysti kulhataneille, mutta kuvien perusteella ei kyllä pysty vielä sanomaan onko tuolla hometta, vai ei.
 

Jm1

Liittynyt
27.4.2005
Viestejä
7 847
Noissa kuvissa ei ole kyllä mitään erityisesti homeeseen viittaavaa, paskaista tuolla on ja vanhat pintarakenteet näyttää tietysti kulhataneille, mutta kuvien perusteella ei kyllä pysty vielä sanomaan onko tuolla hometta, vai ei.
Ei välttämättä hometta, mutta kosteutta kyllä taatusti löytyy.
 
Ylös