Korkea pulssi hölkätessä

Liittynyt
1.10.2013
Viestejä
11
5km lenkkillä ja 7.5km/h keskinopeudella pulssi on 170, ja nousee loppumetreillä 190:een. Ikää on 30v. Pulssit ovat siis melko korkeat. Onko järkeä juosta noin korkeilla pulsseilla vai tulisiko vauhtia hidastaa tai kävellä osa matkasta? Olen käynnyt lenkillä vasta n. 1kk ja ennen sitä suurin osa ajasta tuli makoiltua sohvalla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Toi 170 kuullostaa kyllä jo aika korkealta, tietty maximisyke on jokaisella erilainen. Netistä poimittujen kaavojen mukaan karkea haara missä max pitäis olla on toi 190-200. Eli taidat liikkua ton 170 kanssa jo kovassa rasituksessa, kantsis juosta ehkä lyhyempiä lenkkejä jtn 3km aluks ja jos syke nousee liian korkealle ota pieni kävely väliin tai hidasta vauhtia. Kehityksen kannalta olisi hyvää jos se syke pysyy alle jotain 150-160.
 
Kuulostaa niin korkeilta sykkeiltä, että jos et "maalissa" ole ihan kuollut, niin kannattaa tarkastaa sykkeet myös jollain toisella sykemittarilla, tai ainakin kostuttaa pinnat todella hyvin ennen treeniä. Toki syke on yksilöllistä, mutta harvemmin varmaan noin paljon. Ja jos pitää paikkansa, ja maksimisyke on alle 200, niin voitpahan tehdä pitkät lenkit (1-x tuntiset) kävellen, ja olet varmaan ihan hyvin PK1 ja 2 alueilla.
 
Jos muuten olet terve, niin huonosta kunnosta kertoo ja ainoa lääke on peruskestävyysharjoittelu (matalat sykkeet eli kevyt hengästyminen).

Eli ei mitään järkeä vetää noin korkeilla sykkeillä, jos haluat kehittyä. Joku 140-150 pintaan saattaa olla pk-maksimisykkeesi, eli tee maks 140 sykkeillä ja vaikka sauvakävelyvauhtia, kunnes kunto paranee.
 
Mulla samaa vikaa. Kävellessä sykkeet eivät nouse 110 yläpuolelle, samantien kun otankin hölkkäaskelia sykkeet nousevat 160-170. Kuolema ei kuitenkaan tule, vaikka tunnin tai enemmän hölkkäisin ja juttelemaan pystyn koko ajan. Silti hieman ihmetyttää korkeat sykkeet. Hölkkälenkkejä olen tehnyt hieman vajaan vuoden verran, ikää on 26vuotta, leposyke 46 ja maksimi on 198.
 
Jos kehittää vauhtikestävyyttä, jaksaa hyvin vauhtikestävyysalueella puhuakin, mutta kunto ei kuitenkaan kunnolla pääse nousemaan ilman peruskestävyysharjoittelua, joka on kaiken perusta ja kivijalka. Voi hyvinkin olla keskimääräistä parempi vauhtikestävyys, mutta silti peruskunto keskinkertainen. Kunto ja kynnykset mitataan sykkeillä (ja myös joku mitattava suorite kuten matka), ja matkan edetessä otetuilla verikokeilla (laktaatit), mutta kyllä sen jo siitäkin tietää, kun syke pompsahtaa heti levosta korkeaksi, että peruskunto ei ole kovin hyvä. Onneksi se paranee muutamassa viikossa jos vaan malttaa tehdä niitä vammaisen hitaita kävelyvautisia hölkkälenkkejä.

Lisäys:
Yritin muotoilla uudelleen vähän paremmin ja selkeämmin tuota kuntotestikohtaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kuulostaa omaan korvaan samalta natunen kuin oma tilanteeni muutama vuosi sitten suht saman ikäisenä, mutta leposykkeeni n. 55 ja maks. 193. Peruskuntoni oli olematon ja juuri tuo kävellen alle 110 ja hetken hölkällä 160 oli tuttua. Olin vetänyt kaikki kestävyysjutut aivan liian kovaa. Suosittelen polkupyöräilyä ja keskisyke pitäisi jäädä lenkeillä 120-130 haarukkaan. Onnistunee myös ripeällä kävelyllä mäkimaastossa, muksuja rattaissa työnnellen tai sauvakävellen. Itsellä se kävellen/juosten vaihtelu lenkillä sykettä tasaten ei jotenkin maistunut, niin tein noita em.

Joka tapauksessa kannattaa juoksussa ja muissa kestävyysjutuissa tehdä eri sykealuilla olevia lenkkejä. Joskus 30min palauttava pk1-lenkki, sitten niitä normilenkin pituus x2 pk1-2 lenkkejä, normaaleja pk2-lenkkejä jne. Kaikki vk-sykkeiset lenkit tekisin intervalleina eli esim. lämmittelyt pk-alueella, vk-vetoja (3min - 20min riippuen tarkoituksesta) ja loppuverraa pk-alueella. Nousevatehoiset lenkit ovat myös hyviä.
 
Kuulostaa hyvin tutulta nuo korkeat sykkeet. Itsellä lenkkeily taustaa useamman vuoden ajalta ja pitkiäkin lenkkejä tullut tehtyä, mm. yksi maraton. Nyt vuodenvaihteen jälkeen otin käyttööni sykemittarin ja karmea totuus paljastui. Kevyilläkin lenkeillä (9km/h) sykkeet huitelee 170-180 tuntumassa ja kovemmilla (10-11km/h) lenkeillä mennään 190 paremmalla puolen. Leposykkeet ovat kuitenkin 60-65 luokkaa. Varsinaista maksimisykettä en ole yrittänyt saada, mutta sykemittarin mukaan korkein lukema näyttää 202. Ikää 24 vuotta. Tänään otin sykemittarin myös kävelylle mukaan ja olin jokseenkin tyrmistynyt sykkeiden huidellessa 130-140 tuntumissa. Kuntosalilla 20-60min aerobisia tehdessä sykkeet taasen 140-150 luokkaa. En jaksaisi uskoa, että korkeat sykkeet johtuisivat huonosta peruskunnostani, sillä olen pitänyt aerobisen liikunnan harjoittelussani säännöllisenä vuosien ajan kuntosaliharjoittelun lomassa. Aerobinen/juoksu 4h/vko ja kuntosali 4h/vko

Tällä hetkellä tähtäimenä on puolimaraton kevään lopulla ja harjoitteluani hankaloittaa nuo alati korkeat sykkeet, sillä en pysty siirtymään kovempitehoisiin harjoituksiin. Nyt varmaan joku ehdottaa peruskunnon kohentamista, mutta mikä avuksi kun pienimmätkin hölkkäaskeleet tuntuvat olevan liikaa. Kävelijäksi ryhtyminen tässä vaiheessa tuntuu vastenmieliseltä.
 
Kannattaa nyt kuitenkin muistaa näissä sykejutuissa, että yksilöllisiä eroja on paljon. Lähtökohtaisesti en lähtis maratonin juossutta huonokuntoseks sanomaan. Enemmänkin kannattaa kuunnella sitä kroppaa ja oloa ja yrittää määritellä sitä kautta niitä omia sykealueita.
 
Eihän noi juoksutestit tai muut kuntotestit paljoa maksa, jos asiaan vastauksen haluaa. Yksilöllisiä asioita, voit Era vain olla kierroskone. =)
 
Mulla samaa vikaa. Kävellessä sykkeet eivät nouse 110 yläpuolelle, samantien kun otankin hölkkäaskelia sykkeet nousevat 160-170. Kuolema ei kuitenkaan tule, vaikka tunnin tai enemmän hölkkäisin ja juttelemaan pystyn koko ajan. Silti hieman ihmetyttää korkeat sykkeet. Hölkkälenkkejä olen tehnyt hieman vajaan vuoden verran, ikää on 26vuotta, leposyke 46 ja maksimi on 198.

Tuo voisi kuulostaa siltä, että sykealueesi ovat hieman korkeammalla kuin normaalisti.

Itse seurasin viime talvena/keväänä lähes orjallisesti sykerajoja kun harjoittelin maratoonille ja tuskastutti hölkkäillä lenkkejä mateluvauhtia, että syke pysyisi pk-alueella. Näiden lenkkien aikana ei tullut edes hiki, paitsi jos oli liikaa vaatetta päällä, eikä minkäänlaista uupumisen tunnetta.

Kun sitten sykemittarista loppui patterit, koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Heti oli helpompi juosta pk-lenkkejä, joissa ei hengästynyt ja vauhtilenkkejä, joissa hengästyi välillä kovaakin. Juurikin hengästymistä pitäisin hyvänä mittarina aerobiselle/anaerobiselle.

Maksimisykettä en ole koskaan mitannut, mutta pari vuotta sitten kahvakuulaillessa maksimi oli 192. Iästä laskettavaa maksimisykettä en pidä minkäänlaisena mittarina.
 
Fiilispohjalta suunnitelmallista juoksuharjoittelua? Come on. Jos oikeasti harrastaa juoksua, niin tokihan sitä nyt pitää käydä kerta kauteen mittaamassa kunto testiasemalla. Näitä testejä järjestetään myös pienemmissä pitäjissä urheilukentillä massatesteinä. Testin pohjalta voi sitten suunnitella kauden harjoittelua. Tämän tyylistä Varalan Urheiluopisto, Tampere: Kuntoilijatestit
 
Kovaa on vedetty omaan kondikseen nähden, senhän se kertoo. Tuolla keskinopeudella kun mennään noissa sykkeissä, kunto on ehkä aika paska tai (lihas)massaa hurjasti. Mutta kovaa on silti vedetty. Ei tuollaisissa sykkeissä mitään vaarallista ole, se vain kertoo että on menty äärirajoilla mikä on mielestäni juoksemisen suola - jos kyse olisi jostakin maksimisuoritteesta kuten Cooperin testi, taikka kilpailusta, niin minusta vain yrityksen puutetta jos ei juokse lopussa maksimisykkeillä.

Kuitenkin siinä vaiheessa kun kuntoa kohennetaan, tuollaisella raivolla jokaisen lenkin juokseminen ei ole viisasta. Peruskestävyyttä ja kovavauhtisempaa menoa pitää jaksottaa.

Siltikin, jos haluaa joskus pystyä juoksemaan vaikka 5 km tai 7 km kovaa, ei voi aina vetää siellä matalasykkeisellä alueella. Joskus on juostava kovaa, jos meinaa oppia juoksemaan kovaa. Eikä minusta tuohon kunnon/kehityksen testaamiseen mitä testiasemaa tarvitse, siihen tarvitsee kellon.
 
5km lenkkillä ja 7.5km/h keskinopeudella pulssi on 170, ja nousee loppumetreillä 190:een. Ikää on 30v. Pulssit ovat siis melko korkeat. Onko järkeä juosta noin korkeilla pulsseilla vai tulisiko vauhtia hidastaa tai kävellä osa matkasta? Olen käynnyt lenkillä vasta n. 1kk ja ennen sitä suurin osa ajasta tuli makoiltua sohvalla.

Muutaman kuukauden hölkkääminen on tuonut hieman parannusta. Nopeus on nyt n. 9.5km/h ja pulssi n. 163 samalla matkalla.
 
Muutaman kuukauden hölkkääminen on tuonut hieman parannusta. Nopeus on nyt n. 9.5km/h ja pulssi n. 163 samalla matkalla.

lievä parannus, vauhtia tullu lähes 30% lisää ja syke tullu alas samalla parikymmentä pykälää. Voisi sanoa niinkin, jotta 50 % noussut kunto. Kunnon koheneminen tarkoittaa sitä, että samalla vauhdilla mennessä syke laskee. Suorituskyvyn paraneminen taas sitä, että jaksaa juosta tietyn matkan lujempaa. Itse tullut hölkkäiltyä juoksumatolla viime ajat. Ns. Helppoa juoksua suurin osa ajasta alle 155 sykkeillä, tuossa riittää hyvin verkkainen hengitystahti eli luulis olevan siinä aerobisen kynnyksen tuntumassa. Maksimisyke ollut nuorempana 220, mutta nyt ei taida nousta enää 200:aan. 20 vuotiaana saatoin hölkkäillä 1,5 h lenkin kylmiltään noin 180-185 sykkeillä. Nykyään ei noilla sykkeillä jaksa mennä kun korkeintaan pari kilsaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom