Vaikka tämä on ketoketju, massatasapainomalli (MBM) ei siis sinällään liity millään tapaa ketoosiin tai ketoruokavalioon, mutta tällaisella ruokavaliolla massan sisäänotto ruoasta vähenee selvästi vs. saman kalorimäärän omaava runsashiilihydraattinen ruokavalio (ks. syy ”ydinkirjoituksesta”).
Joku ”nippelinasse” voisi miettiä, että miten ketoosi on otettu huomioon MBM-algoritmeissa. Sille ei tarvita MBM-yhtälössä 13 (xF,EE) erillistä ehtoa, koska ketoaineiden hapettuminen on käytännössä sama asian kuin rasvahappojen hapettuminen. Esimerkiksi yhden palmitiinihappomolekyylin (rasvahappo) hapettuminen tuottaa kahdeksan asetyylikoentsyymi-A-molekyyliä, ja sen jälkeen niistä muodostuu neljä asetoasetaattimolekyyliä (ketoaine). Täten neljän asetoasetaatin hapettuminen on yhdenvertainen yhden palmitiinihapon hapettumiselle.
Ketoositila voi toki vähentää ruokahalua ja täten vähentää massan sisäänottoa (”Mass In”). MBM ei kuitenkaan ota mitään kantaa käyttäytymistieteellisiin asioihin. MBM on "kylmänviileä", tunnettuihin fysiologis-biokemiallisiin faktoihin pohjautuva matemaattinen malli, jolla ei voi olla sympatioita minkään tietyn ruokavaliomallin suuntaan.