Kerrostaloasuminen

Liittynyt
28.9.2007
Viestejä
1 232
En äkkiseltään löytyänyt vastaavaa ketjua.

Tänne olisi kiva saada keskustelua siitä, minkälaista on asua kerrostalossa. Mitä positiivista ja negatiivista löytyy. Pärjääkö pienessä tilassa vai kaipaako omakotitalon neliöitä.

Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä lähinnä yksiöt, edullisemman hinnan ja sen takia että en edes kaipaa niitä neliöitä mitenkään erityisen paljon, tuntuu että viihdyn paremmin mitä pienempi ja toimivampi tila on kyseessä.
Olen viittä vaille tekemässä tarjousta yhdestä kohteesta. Kohde on pinnoiltaan 70-lukua, niin täydellinen pintaremontti olisi edessä sekä myös keittiön uusiminen. Pohja on ihan ok ja vähän välisenää kaatamalla siitä saisi oikein avaran ja ison tilan. Vaikka kauppa on vielä todella kaukana, niin olen kuitenkin niin innoissani jo siitä ajatuksesta että pääsee itse suunittelemaan ja remppaamaan omaa, pääsee myös aloittamaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä!

Jakakaahan mielipitetiä mistä vaan liittyen kerrostaloasumiseen, itseäni ainakin kiinnostaa paljon, koska on niin ajankohtainen asia tällä hetkellä :)
 
Liittynyt
8.12.2007
Viestejä
2 351
Etenkin kerrostalokämppää ostaessa tai vuokrattaessa kannattaa selvittää, minkälaisia naapureita talossa asuu ja pohtia, tuleeko niiden kanssa toimeen. Jos muuttaa johonkin neliöhinnaltaan hyvin edulliseen taloon, niin voi olla varma, että siellä pesii kaiken maailman sossupummit ja nuoret, jotka metelöi yömyöhään asti. Etenkin näissä 70-luvun taloissa, jossa itsekin asun, on äänieristys yleensä niin onnetonta, että naapuriakin kauempaa kuuluu äänet kämppään.

Kerrostalokämppää ostaessa kannattaa myös selvittää, miten taloyhtiö on kunnostanut taloa (putkiremontit ym.) ja mitä remontteja on tulossa. Isot rempat saattaa nostaa vastiketta yllättävänkin paljon.
 

Mike

Ompa outo!
Pakkotoisto.com
Liittynyt
16.4.2002
Viestejä
82 011
Kaupunki
Helsinki
Putkiremppa ainakin kannattaa selvittää, koska se on yleensä ihan helvettiä. Naapurit sitten on aina ihan arpomista, koska ei ne siellä ikuisesti asu, vaan voi vaihtua moneenkin kertaan vuodessa. Itellä känyt melkonen tuuri kun sisäpihalla ykköskerroksessa asunut sen 8 vuotta ja koko ajan seinänaapuri on pitänyt kämppää tyhjänä. Sen nimi on siinä, mutta ei se ole siellä koskaan. Kerran vuodessa käy yhtiökokouksessa ja se siitä. En tiedä mikä pointti sillä on ton kämpän kanssa. Olis siisti ostaa pois ja kaataa seinät välistä, olis sitten peilikuva kämpästä.
 
Liittynyt
5.9.2006
Viestejä
35
Seuraavat asiat kannattaa kerrostaloasuntoa hankkiessa selvittää:

1. minkä kokoisia asuntoja taloyhtiössä on: yleensä isommat asunnot osaltaan rauhoittavat taloyhtiötä.
2. omistaako taloyhtiö liikehuoneistoja tai asuntoja taloyhtiössä: omistukset yleensä pienentävät yhtiövastiketta ja helpottavat myös remonttien tekemistä,
3. mitkä isot remontit on tehty: putkiremontit, ikkunaremontit ja julkisivuremontit yleensä vaikeuttavat asumista ja maksavat kohtuullisen paljon,
4. onko lähellä paljon liikennettä (kannattaa katsella karttaa ja käveleskellä alueella ennen hankintaa) tai onko suunnitteilla rakennusprojekteja lähellä: nämä yleensä häiritsevät asumista, mutta voivat myös nostaa asunnon hintaa.

Kannattaa myös soitella isännöitsijälle ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle ennen hankinnan tekemistä. Heiltä voi sitten kysellä hiukan taloyhtiöstä (meluista, häriöistä ja yleisestä taloyhtiön hoidosta).

Itse tykkään kyllä kerrostalossa asua. Kaikki on lähellä, kun asuu keskustassa. Ei tarvitse lumitöitä tehdä, eikä kuunnella naapurin sirkkelöintiä. Ei myöskään tarvitse tutustua naapureihinsa ja kuunnella heidän valitusta lapsistaan, kuten (omakoti)lähiöissä yleensä on pakko. Jos pystyy elämään ilman autoa, niin rahaakin säästyy ihan mukavasti. Taksinkin saa yleensä aivan oven edestä, jos johonkin on autolla mentävä.

Korkealla on mukavampi yleensä asua, niin ei kuulu liikenne. Muistaakseni asuntojen arvo on kalleimmillaan kuudennessa kerroksessa, koska korkeammat talot on sitten rakennettu myöhemmin ja hinta on sitten taas halvempi. Ylimpään kerrokseen ja kulmaan kannattaa pyrkiä, niin silloin minimoi melut naapureista.

Miinuksena ovat sitten tietysti välillä äänet naapureista, vaikka asuukin vanhemmassa kivitalossa, jossa seinät nyt ei sentään ole ihan ohuet, kuten ne joissakin 70-luvun elementtimörskissä ovat. Omaa pihaa ei myöskään useimmiten ole.

Kannattaa muistaa, että kerrostaloissa on TODELLA isoja eroja keskenään. Valitettavasti suurin osa kerrostaloista on Suomessa täynnä pieniä asuntoja, joissa ihmiset asuu vain hetken ja se aiheuttaa levottomuutta ja huonoja kokemuksia.
 

Daiina

Blondeista blondein
Liittynyt
14.6.2010
Viestejä
9 436
Ikä
29
Kaupunki
Oulu
Asun pienehkössä yksiössä (3:ssa vastaavassa jo asunut) ja vielä en ole isompaa osannut kaivata. Neliöitä on sopivasti huonekaluille ja mitään turhempaa tyhjää tilaa ei tarvitsekkaan. Tähän mennessä naapureista ei ole erityisempää haittaa tai harmia ollut, joskus bileitä tai römyämisiä tapahtuu, mutta eiköhän se kuulu suurimman osan elämään. :) Jokainen varmaan elää omaa elämäänsä ja pyrkii olemaan möykkäämättä sopimattomiin aikoihin jos ei itsekkään sellaista kaipaa muulloin. Kämppien kunto on ollut tyydyttävästä hyvään, mutta se on johtunut ihan opiskelijastatuksestani, kun ei parempaa pystynyt silloin hankkimaan. Pihatöistä ja ympäristöstä ei periaatteessa tarvitse huolehtia, koska sitä varten on siivoojat ja talonmiehet (ei tietenkään saa possuksi ryhtyä). Pyykkäämään pääsee yhteisiin tiloihin yleensä hyvin eikä pyykitkään ole joutunu terrorisoinnin kohteeksi kertaakaan. Kerrostaloasunnoista tulee herkästi sellainen kuva, että ne on lyhytaikaiseen asumiseen, mutta itse näillä näkymin voisin ihan hyvinkin asua tällaisessa keskustaa lähellä. Kunnioitetaan jokainen itseämme ja naapureitamme niin ei harmia synny kellekkään lähekkäin asumisesta. :) Naapureitaanhan ei voi valita...
 
Liittynyt
16.12.2002
Viestejä
6 556
Omasta mielestä on helpompi vaihtaa kerrostalo asuntoa vaikka niiden naapureiden takia kun omakotitaloa. Aika monta tuttua tiedän joilla on varsin huonot välit naapuriin noilla omakotialueilla ja siinäpä sitten kärvistelevät kun ei niinkään helppoa sen vaihtaminen. Ja omasta näkemyksestä voin yhtyä tuohon edellä mainittuun että kerrostalossa sitä vähempi joutuu niihin naapureihin tutustumaan kuin muualla.
 

pooli6287

Tosimies
Liittynyt
5.1.2008
Viestejä
4 241
Kaupunki
Lempäälä
Tuolla jo mainittiin mahdolliset liikehuoneistot jotka tiputtavat vastikkeiden hintaa, myös se onko rakennus omalla vai vuokratontilla. Ottaisin sellaisen joka omalla, jos mahdollista ja mutuna sanoisin että yhtiö jossa pääsääntöisesti omistusasuntoja on rauhalisempi mesta kuin sellainen mikä pykätty "vuokrataloksi."
 

Timba79

Moderaattori
Mode
Liittynyt
5.6.2003
Viestejä
29 720
Ikä
40
Omasta mielestä on helpompi vaihtaa kerrostalo asuntoa vaikka niiden naapureiden takia kun omakotitaloa. Aika monta tuttua tiedän joilla on varsin huonot välit naapuriin noilla omakotialueilla ja siinäpä sitten kärvistelevät kun ei niinkään helppoa sen vaihtaminen. Ja omasta näkemyksestä voin yhtyä tuohon edellä mainittuun että kerrostalossa sitä vähempi joutuu niihin naapureihin tutustumaan kuin muualla.
Totta, sillä erotuksella että ei välttämättä tarvi olla missään tekemisässä sen naapurin kanssa okt:ssa. Tietty jossain 500 m2 tonteilla (ja vähän isommillakin) on esim yhteisiä puska-aitoja rajoilla ja näistä voi olla vaikea sopia mitään jos on jatkuvaa riitelyä.

Mutta noin muuten ei paljon tarvitse naapurista välittää jos ei halua. Kerrostalossa taas on pakko ottaa naapurit huomioon vähän joka jutussa joka aiheuttaa meteliä kuten esim synttäribileet jne.

Lisäksi kerrostalosta ei juuri mennä omaan pihaan puuhaamaan jotain, se joka sellaista kaipaa. Itse kaipaan ja pidemmän päälle kerrostalossa asuminen ei ollut mukavaa. Se on kyllä huoletonta, ovi kiinni perässä ja reissuun jne. Ei tarvitse huolehtia nurmikonleikkuista sun muista.

Molemmissa asumismuodoissa on monet hyvät ja huonot puolet. Remontitkin oli jo ketjussa mainittu, okt:ssa vastaat niistä itse ja niiden aikatauluista, kerrostalossa tehdään parkkipaikat uusiksi jos enemmistö haluaa, itse maksat kiltisti halusit tai et. Vittumaisinta tämä on silloin jos on taloyhtiön isoin asunto kuten meillä oli. 63 asuntoa joista 3 kpl oli noita 4 h + k ja 93 m2 ja loput sitten kolmiosta yksiöön väliltä 40-80 neliötä. Kaikesta maksoit keskimäärin tuplat, kuten esim. siitä parkkisrempasta.

Taas jossain yksiössä pääsee kyllä näidenkin suhteen helpommalla tai siis halvemmalla. Sitä parkkipaikkaa nyt esim. tarvitsee saman verran, kuten myös talon kattoa jne. Mutta neliöiden tai oikeammin osakkeiden mukaan menee maksut. Tämä on syytä tiedostaa.

- - - Updated - - -

Tuolla jo mainittiin mahdolliset liikehuoneistot jotka tiputtavat vastikkeiden hintaa, myös se onko rakennus omalla vai vuokratontilla. Ottaisin sellaisen joka omalla, jos mahdollista ja mutuna sanoisin että yhtiö jossa pääsääntöisesti omistusasuntoja on rauhalisempi mesta kuin sellainen mikä pykätty "vuokrataloksi."
Vuokratloissakin syytä huomioida se mihin kaupunki sijoittaa nämä sosiaalitapaukset. Niitä kun riittävästi tungetaan yhteen taloon / alueelle niin meno voi olla melko reipastakin. Taas on sitten näitä tyyliin 20 vuotta vanhoja yhtöitä joihin on aikoinaan muuttanut nuoria perheitä josita sitten jo lapset lähteneet ja ovat vähän "mummoutuneet" eli voi olla todella rauhallista. Mutta sitten taas oma mahdollisesti railakkaampi elämäntapa voi olla se joka muodostuu ongelmaksi. Ja taas nämä mummoutuneet yhtiöt on niitä jossa ei aina tahdo mennä mikään ennaltaehkäisevä tai tasoa parantava remppa läpi.

Että aika monta muuttujaa ja kuten Mike sanoi, mistä tiedät kuka naapurissa asuu vuoden päästä. Mutta sen selvittäisin mihin kaupunki sijoittaa ne ns. hankalat asukkaat.
 
Liittynyt
1.5.2004
Viestejä
1 451
Ikä
37
Itse en kaipaa neliöitä asumiseen vaan luksusta olis iso piha isolla tallilla missä vis tehdä kaikenlaista, piha tietenkin aidattu niin että koira sais olla vapaana.
 
Liittynyt
12.10.2004
Viestejä
326
Piäkaupungisssamme näemmä purkavat elokuvaan päässyttä elementtitaloa. Samainen trendi näkyy lisääntyneen ympäri Suomen koskien myös niitä taloja, jotka elokuvissa eivät ole olleet tai käyneet.

Kotopuolesta en keksi kuin erilaisten vuokra-asuntoyhtiöden rakennuksia jotka on purettu kokonaan ja pumpattu uusi paikalle (opiskelija-asunnot, kaupunkien kämpät jne). Onko jossain päin vastaava yleistynyt tavan osaketaloillekin ja mimmottii on tullut "remontin" neliöhinnaksi? Onko uusi rakennus tehty samoilla pohjillla vanhan kanssa ettei mielensäpahoittajat pääse pahoittamaan mieltään vai kuinka on toimittu? Milloin alkup rakennus oli tehty(edelleen koskien osaketaloja)?
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 396
Kaupunki
Pirkanmaa
Piäkaupungisssamme näemmä purkavat elokuvaan päässyttä elementtitaloa. Samainen trendi näkyy lisääntyneen ympäri Suomen koskien myös niitä taloja, jotka elokuvissa eivät ole olleet tai käyneet.

Kotopuolesta en keksi kuin erilaisten vuokra-asuntoyhtiöden rakennuksia jotka on purettu kokonaan ja pumpattu uusi paikalle (opiskelija-asunnot, kaupunkien kämpät jne). Onko jossain päin vastaava yleistynyt tavan osaketaloillekin ja mimmottii on tullut "remontin" neliöhinnaksi? Onko uusi rakennus tehty samoilla pohjillla vanhan kanssa ettei mielensäpahoittajat pääse pahoittamaan mieltään vai kuinka on toimittu? Milloin alkup rakennus oli tehty(edelleen koskien osaketaloja)?
Perustuksissa saa olla niin paljon vikaa että korjaaminenkaan ei kannata. Tiedän taloja jotka on purku-uhan alla, koska perustukset tehty puupaaluille ja ne ei loputtomiin kestä vaikka paikalla jossa tolpat on kyllästetty, ei kasvanut vielä 10v sittenkään kasvin kasvia. Nyt se alue on tosin puhdistettu...
 
Ylös