Keittiön suunnittelu

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Talon rakentamisesta on jo puhuttu paljon:
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=40739

Lisäksi keittiöfirmoista:
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=31367

Ja toki sisustuksesta:
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=27352

Aiheeseen liittyy olennaisesti toki myös keittiön varsinainen suunnittelu, muutenkin kuin sisustuksen näkökulmasta. Parhaat vinkit, parhaat ideat, toimivin kokonaisuus tähän threadiin sitten. Mitä mokia kannattaa välttää? Onko leivinuuni se juttu joka tekee autuaaksi?

Mimmoinen pohja on toimiva?
Keittiön kultainen kolmio on varmasti jokaiselle tuttu. Eli vesipiste, hella ja jääkaappi pitäisi löytyä sopivalla etäisyydellä toisistaan.
Netti on pullollaan mm. suunnitteluvinkkejä sekä suunnitteluohjelmia. Ikealla on ainakin hyvät ohjeet:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/kitchen/

Ja tuolta voi ladata Windowsissa toimivan suunnittelusoftankin koneelleen.

Liesituulettimia on varmasti tuhat erilaista. Näistäkin on testejä olemassa, joita kannattaa seurata. Ei kannata siis ostaa sitä Veikon Koneen tai Ikean halvinta roskaa, taaskaan. Tässä testivoittaja:
http://savo.fi/index.php?page=171&lang=1&usertype=5

Sekä yhteenveto TM-testistä:
http://savo.fi/fileuploads/savo_pdf_9.pdf

Valitako Induktiotaso vai kaasu, vaiko perinteinen keraaminen tai jopa mummonaikuinen liesi?
http://www.yhteishyva.fi/yhteishyva/tekniikka/kodintekniikka/liesi_opas_ostajalle/fi_FI/induktiotaso/
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Pistän heti tähän oman suunnitelmani, mikä on tehty Ikean softalla. Löytääkö jengi parannettavaa tai huomautettavaa? 
Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 967
Sisustusta kommentoimatta ottaisin itse tavallisen hellan kiertoilmalla. On täysin idioottivarma ja jos on lapsia niin eiköhän ne onnistu joskus tulevaisuudessa polttamaan keraamisen lieden pilalle.
 
Liittynyt
7.1.2004
Viestejä
13 094
Joskus näin erittäin hyvän suunnitteluohjeen, olisko ollut tämä: "Työtehoseuran kotitaloustiedote 1/2004 "Toimiva keittiö" "

Tyyliasiat jos jättää sikseen, niin oleellisinta on IMO lieden ja vesipisteen sijoittelu lähelle toisiaan. Toinen perusjuttu on pitää jääkaappi etäällä lämpöä tuottavista laitteista kuten uuni ja apk. Hupella ihan ok näköinen layout, parin kaapin paikkoja vaihtamalla voisi lieden ja vesipisteen tuoda vielä lähemmäksi toisiaan.
Itse en laittaisi mikroa yläkaapistoon mikä on nykyään usein tapana. Millä pikkukoululainen lämmittää itselleen välipalaa?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Hupella ihan ok näköinen layout, parin kaapin paikkoja vaihtamalla voisi lieden ja vesipisteen tuoda vielä lähemmäksi toisiaan.
Itse en laittaisi mikroa yläkaapistoon mikä on nykyään usein tapana. Millä pikkukoululainen lämmittää itselleen välipalaa?
Totta, jos nuo olisivat vaikka tuon yhden kaapin verran lähempänä toisiaan, on helppo esim. liedeltä tuupata soppaa valuva sauvasekoitin suoraan tiskialtaaseen huuhdeltavaksi, vaarallisesti ilman että johtoakaan tarvitsee irroittaa. Harkitaan.

No toi mikro on aina vähän semmoinen kompastuskivi, itse kun en sitä käytä lainkaan. Parempi puolisko sanoi että nyt en saa sijottaa sitä komeron sisään, kuten viimeksi tein :rolleyes:

Löytyipäs asiallinen raportti keittiön ja koko talon suunnittelusta:
http://www.tts.fi/tts/julkaisut/files/tr20.pdf
 
Liittynyt
18.3.2005
Viestejä
2 682
Itse en laittaisi mikroa yläkaapistoon mikä on nykyään usein tapana. Millä pikkukoululainen lämmittää itselleen välipalaa?
Mä, 163-senttinen aikuinen, joudun kahdessa paikassa käyttämään tuollaista ylhäällä olevaa mikroa. Nykyisin yläkaapistojen mitoitus on niin korkealla, että kuumien ja mahdollisesti vielä raskaiden ruokalautasten kurkkiminen ei ole kovin kätevää, mukavaa eikä turvallista. En näe edes varpaillani seisten, onko mikropuuroni jo valmis! Yksi huonoimmista keksinnöistä ikinä...
 
Liittynyt
4.4.2005
Viestejä
1 041
Ikä
40
Mitä Huppe meinasit laittaa tuohon hellan taakse seinään? Laattoja on suht vaikee kuvitella kun siihen jää sit hassu reuna ylös ja oikeelle.

Minkälaisen valaistuksen meinasit että riittää valoa hellalle ja työtasolle?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Mitä Huppe meinasit laittaa tuohon hellan taakse seinään? Laattoja on suht vaikee kuvitella kun siihen jää sit hassu reuna ylös ja oikeelle.

Minkälaisen valaistuksen meinasit että riittää valoa hellalle ja työtasolle?
Hyviä pointteja. Hellan taakse seinään ajattelin laittaa vain lasin ja maalatun seinän, liesikuvun alareunasta pöytätasoon kiinni, yhtä leveä kuin liesikupu. Parempia ideoita otetaan vastaan. Tai alumiinilaminaattia, on ainakin helppohoitoinen. Tai sitten tylysti jotkut kaakelit ja reelinki paistokihveleitä varten.... En tiedä...

Välitila kaapistojen alle tulee tapetoituna ja lasilevyllä peitettynä.

Hellan valaistuksenkin suhteen otetaan vinkkejä vastaan. Tuon liesikuvun pari 20W halogeeniä eivät riitä mihinkään.

Työtason valaistus onkin ehkä helpompi toteuttaa, ehkäpä laitan näkyviin jätettyihin kattoparruihin jotain kohdevaloja?

Joku hyvännäköinen yleisvalo, ehkä jopa loisteputki pitänee jotenkin saada tuonne myös mutta sen käyttöä rajoitetaan jotenkin ;)


EDIT: Entäs ikkunat tohon? Tulis valoakin... 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Liittynyt
15.3.2004
Viestejä
13 102
juu niin ajattelinkin että jokin ilmeisesti mättää. kerrotko hieman mikä teki niistä huonot? itse olen suunnitellut tollasia sitte ku tulee kämppä ostettua/löydettyä niin sen takia utelen..
 

vilma-liina

Mode/Punttimimmit
Mode
Liittynyt
23.6.2002
Viestejä
2 481
Jotain havaintoja..

Jääkaappisysteemissä laittaisin nuo ovet just toisinpäin, eli niin että jääkaapin ovi aukeaa vasurilla, niin vieressä olevaa laskutilaa pystyy hyödyntämään huomattavasti paremmin. Nyt laskutila jää ikäänkuin avoimen oven taakse.

Samoin tuon kulmakaapin laittaisin aukeamaan toisesta suunnasta, vähän samasta syystä. Eli siellä todennäköiseti pidetään kattiloita ja paistinpannuja, joten luontevaa olisi, että kaappi avautuisi toisinpäin, avoimeksi lieteen päin.

Siirtäisin astianpesukoneen pykälän verran vasemmalle, ja nostaisin vähän ylemmäs ja sen päälle kalusteisiin siististi integroitu mikro. Eipä tuo mikron paikka nytkään huono ole. Tosin jos rouva esim. tekee puuroa mikrossa, niin on kätevää, että mikro on kohtalaisen lähellä vesipistettä, niin ei tarvi kuljetella läiskyvää lautasta kovin pitkiä matkoja.

Neutraali tossa jo mainitsikin, ja omakin silmä kaipais jotain linjaa enemmän ja ehkä noi horisontaaliset "yläkaapit" vois olla siihen ratkaisu?

Ja noi lisätyt ikkunat näyttää oikein hyviltä.

Meillä liesikuvussa 4 halogeenia ja niiden teho riittää kyllä kokkailuun, lisäksi keittiön laidoilla pari pitkää, epäsuoraa valoa antavaa loisteputkea piilossa kalusteiden päällä. (Joita en käytä ikinä, koska en vaan siedä loisteputkien valoa :) )


edit. olitkin jo ehtinyt tyrmäämään noi vaakamalliset "yläkaapit". Minuakin kiinnostaa, mikä niissä tökki?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Side-by-side -jääkaappeja ei saa kuin noin päin. Siinä on myös niin paksut ovet etteivät ne mahdu aukeamaan mikäli jääkaapin ja tason paikkoja vaihtaa. Ja onhan tuosta näppärä käydä hakemassa vaikka juustopaketti ruokapöytään kun ovi ei aukea "vastaan".

Noi vaakamalliset kaapit otettiin edelliseen keittiöön. Ensinnäkin Keittiö.netin saranat olivat niin surkeat etteivät ne kestäneet edes auki. Ovet lämpsähtivät itsestään kiinni ja/tai kolahtivat päähän. Tosin halpaa kun ostaa niin paskaa saa, itseäänhän siinä saa syyttää. Ylempään kaappiin ei myöskään ylettänyt tämmöinen kääpiö pistää mitään tai ottaa pois ilman jakkaraa. Eipä sitä kyllä yletä normaaliinkaan. Tässä valinnassa yleensä monella tyylikkyys menee toimivuuden edelle ja valitaan hienot ja huonommin toimivat kaapistot, kaapit ovat kuitenkin toimineet hyvin keittiössä varmaan jo 100 vuotta eikä nyt trendikkäät klappiovet niitä tule koskaan syrjäyttämään.

Ne ovet mitkä Vilma-Liinalla on omassa keittiössään (jossain laitoit esimerkkikuvan) ovat varmasti hyvät ja toimivat, ja kääpiöt saavat ne myös helposti kiinni, mutta näkee sen jo ulkonäöstä että ovat turkasen kalliit. Ikealta kun tuo keittiö on tarkoitus ottaa niin valikoimakin on suhteellisen rajallinen.

Kulmakaapin ovi on tarkoituksella noin päin, siellä olisi kattiloita, joihin otetaan ensin vettä ja vasta sitten liedelle. Toisella puolella hellaa on kulmakaappi sitten esim. paistinpannuille josta ne saa näppärästi suoraan liedelle, eli ovi aukeaa lieden vierestä. Olishan tuo ehkä yhtenäisempi jos molemmat avataan lieden vierestä.

Pitää funtsia tota mikron paikkaa, onhan tuo tosi hankala tuolla katonrajassa ja kaukana puurovedestä, paitsi jos tekee puuron maitoon ;) Itse kun en tuota käytä niin ei tullut edes mieleen.
 

Neuvostoliitto

Pertti
VIP
Liittynyt
13.9.2002
Viestejä
3 673
Ikä
42
Jääkö tuo jääkaappi/pakastin pullottamaan tuolta seinästä?
 

Emmah

Moderaattori
Mode
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
2 071
Mä en jotenkin ulkonäönkään puolesta tykkää noista vaakamallin yläkaapeista, samoin käytännöllisyydenkään puolesta en laskenut niitä vaihtoehdoksi.

En olisi välttämättä huolissaan tuosta laskutilasta jääkaapin vieressä. Onhan tuossa kohtuu lähellä kuitenkin tuo "seinästä ulos tuleva" pöytätaso. Itse tosin valkkaisin kunnollisen kokoisen pakastimenkin, mutta tarpeet sille lienee yksilöllisiä.

Mäkin pistäisin mikron tuohon allasseinälle laitimmaiseksi vasemmalle. En tiedä, onko Ikealla valikoimissa sellasta mikrokaappia, että sen saa pari pykälää alemmas tai saako sellaisen toteutettua kahden sopivan kokoisen kaapin yhdistelmänä, mutta semmoinen on ihan käytännöllinen.

Viimesimmissä kuvissa näyttikin allaskaappi olevan mallia vedettävä, mikä onkin parempi juttu. Semmoiset vedettävät roskissysteemit on käytännöllisempiä kuin ovelliset. Muutenkin alakaappeihin mieluummin laatikot kuin ovet.

Mites tuossa allasseinän kaapistoissa menee jako, 60-60-60-40-50? Mites ois kuuskymppiset kaapit molemmin puolin tiskikaappia? Reunaan sitten esim. joku kapea lokerikkosysteemi, viinipulloille tms.? Pitäs olla tuo pohja, että vois vähän kokeilla, miltä näyttäis...
 
Ylös