kasvikset ( niin, ne vihreät )

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jjj84
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
4.6.2002
Viestejä
1 019
Eli miten tärkeänä pidätte noita ruokavaliossa..? Ku ite oon tämmöne perus-suomalainen juntti joka ei oikeen niistä miksikään koostu. Pystyykö joku sanomaan et onko mulle niistä hyötyä vai tuleeks paskasta vaan vihreetä?:confused:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No mä syön salaattia ja muita rehuja yksinkertasesti siks, että maistuu hyvältä ja tekee siitä annoksesta annoksen näkösen. Se tuntuu ruualta, kun siinä "safkan" ohella on salaattia. Kyllähän noissa vihanneksissa olevat hapot parantaa raudan imeytymistä ja niissä on suojaravintoaineita, mutta käytännön merkityksestä/tärkeydestä en osaa kummemmin kommentoida. Eiköhän noita suojaravintoaineita ainakin tuu ihan riittävästi kun syö tummaa leipää ja täysjyvätuotteita.
 
jonkin aikaa tuli syötyä salaattia raejuuston kanssa joka ilta. kannattaa kokeilla, ei oo huonoo :kippis1: . sopii varmaan dietillä hyvin iltapalaksi
 
Ehdottoman tärkeitä kehon happamuuden normaalina pitämisen kannalta, koska korkeaproteiininen ruokavalio tekee hallaa kehon pH-arvolle ja tällä on ikäviä vaikutuksia.
 
Kevyehkö lounas = lähikaupasta purkki salaattia ja pari kananrintaa. Kananrinnat korvattavissa purkilla hyvää tunaa tai purkilla raejuustoa.

Puoli kiloa päivässä, joopa joo.
 
juuri näin mitä meitsi sanoi - ja tätä ei pidä väheksyä.
elimistön PH arvo on kaikista tarkimmin säädelty asia elimistössämme.

Lainaampa nyt hieman ihmisen fysiologia ja anatomia kirjasta juttua: (sormilla tylsää, joten pistetään ne kirjottamaan heh)

"
HAPPO-EMÄS -TASAPAINO
Vetyioniväkevyys ilmoitetaan tavallisesti pH-yksikköinä, joilla tarkoitetaan vetyioniväkevyyden negatiivista logaritmiarvoa. pH 4 tarkoittaa siis kymmenkertaista vetyioniväkevyyttä pH 5:een verrattuna. Liuos, jonka pH on 1, on hyvin hapan. Neutraalin liuoksen pH on 7 ja erittäin emäksisen liuoksen 14.

Entsyymeillä on tietty optimaalinen vetyioniväkevyytensä jossa niiden toimintakyky on suurimmillaan. Useilla solujen entsyymeillä se on pH7:n ja 7:n välillä. Vetyioniväkevyyden muuttuminen vaikuttaakin suuresti aineenvaihduntaan, ja pH on elimistön tarkimmin säätelemiä suureita. Valtimoveren pH on 7.4 ja se vaihtelee normaalisti vain 7.35:stä 7.45:een. Veren pH:n siirtyminen alueen 7.0 - 7.9 ulkopuolelle merkitsee hengenvaaraa.

Koska monet solujen aineenvaihduntatuotteet, varsinkin hiilidioksidi, alentavat pH:ta, kudosnesteen pH (n 7.35) on hieman pienempi kuin valtimoveren pH keskimäärin. Solujen sisäinen pH on vieläkin alhaisempi, 7.0:n paikkeilla.

Normaalin ruokavalion aikana syntyy aineenvaihdunnassa huomattavasti enemmän happamia kuin emäksisiä kuona-aineita. Happamista kuona-aineista on tärkein hiilihappo (hiilidioksidi), joka poistuu pääasiassa keuhkojen kautta. Haiihtumattomat hapot ja emäkset poistuvat (pääasiassa suoloinaan) ennen kaikkea munuaisten ja pienissä määrin ruuansulatuskanavan ja ihon kautta.

Pidättämällä tahdonalaisesti hengitystä on mahdollista saada veren pH laskemaan esim 7.3:een. Päinvastaisesti tiheään hengittämällä voidaan se nostaa jopa 7.5:een hetkellisesti.

Jo voimakkassaa lihastyössä syntyy fysiologinen (normaali) metabolinen asidoosi (pH:n lasku), koska lihaksissa muodostuu suuret määrät maitohappoa. Sairaalloinen metabolinen asidoosi kehittyy mm. vaikeissa munuaistaudeissa, kun munuaiset eivät enää pysty poistamaan aineenvaihdunnassa syntyneitä happoja.

Metabolisessa asidoosissa keuhkojen tuuletus kiihtyy, jolloin tavallista enemmän hiilidiooksidia poistuu elimistöstä. Keuhkot pyrkivät näin kompensoijmaan ph;n laskua joka johtuu aineenvaihdunnassa syntyneiden haihtumattomien happojen kertymisestä elimistöön. (hmh, voiskohan tällä selittää sen, että joskus hengästyy jopa nukkuessaan (vrt. ylikunto))
"

nojoo - lukekoon ken jaksaa - :) sain tyydytettyä sormeni!
 
en kyl paljaaltaan syö ku porkkanaa, mut tulee aina koulussa otettua iha oma lautanen salaattia varten
 
Hola,

kyllä tulee syötyä kasviksia (ja paljon), eli lähes joka ilta joko tuna- tai kanasalde + lounaalla myös paljon rehuja.
Tulee hyvä fiilis ja maha toimii etc...
 
Originally posted by Mato
en kyl paljaaltaan syö ku porkkanaa, mut tulee aina koulussa otettua iha oma lautanen salaattia varten
Sama vika. Töissä tulee ruokalassa mätettyä salaattia ihan urakalla ("noissa salaattiannoksissa voi käyttää maalaisjärkeä" -ruokalan täti-) mut kotona ei oikeen riitä mielikuvitusta ku porkkanoiden järsimiseen. Tai kai se on vähän viitsimisestäkin kiinni.

Kellään mitään hyvä/helppo/halpa salaatti-ideoita ?
 
Syön paljon rehuja, ainakin sen puol kiloo päivässä. Ovat hyvää, halpaa ja terveellistä, joten ei oo mitään perusteluja olla syömättä.

Vinkki "emmä oo ikinä rehuja syöny, ne on kaninruokaa ja akkojen juttuja, mutta kai mun pitäis rueta syömään kasviksia, jotta terveys kohenis ja maha toimis" -tyypeille: priorisoikaa kasvisten syönti. Eli aina ennen syöntiä (ihan mitä syöntiä tahansa) jotain rehua pohjalle. Ihan sama vaikka kyseessä ois protskujuoma, popkornia, pitsaa tai ihan mitä vaan, niin ENSIN esim. annos salaattia (mieluummin enemmän kuin vähemmän), porkkanaa tms. vetää. Toi helpottaa siinä, että kans tulee syötyä kasviksia, kun ne on tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, sen jälkeen vasta pääsee siihen mureaan pihviin tai uuniloheen käsiksi :hmmm:

Jos ensin mättää esim. ylihyviä valkosipulipottuja ja pippuripihviä, niin kovin helppo on sitten "unohtaa" salaatin syönti kokonaan.
 
Originally posted by Jortsu
Kellään mitään hyvä/helppo/halpa salaatti-ideoita ?

ainekset:

1 ruukkusalaatti
1 kurkku
n. 2-5 tomaattia
öljyä (esim. rypsi tai oliivi, oliiviöljyssä enemmän tietty makua)
oregaanoo, basilikaa tms. yrttimaustetta

(valinnaisena raejuustoo ja/tai sitruunaa)

Revitään salaatin lehdet sopiviksi siivuiksi samalla syynäten, ettei oo multaa tai ötököitä, tarv. huuhtastaan, laitetaan isoon kulhoon. Pilkotaan kurkusta sopiva pätkä ja sopiva määrä tomaattia sopiviksi paloiksi ja ne kulhoon. Päälle ripotellaan sopivasti yrttimaustetta ja lorautetaan öljyä. Käännellään ja sotketaan noi kaikki salaattiottimilla, annetaan makustua vähän aikaa. Syödään päivän mittaan em. satsi ennen eri ruokailuja. Tarvittaessa voi lisätä raejuustoo, sitruunaa, punasipulia, fetajuustoo, oliiveja, balsamietikkaa tms., vain mielikuvitus on rajana.

Vinkki: kun sitä sitruunaa ei oikein tuu käytettyä, niin voi olla hyvä ostaa sitruunamehutiivistettä semmonen pikkupullo. Säilyy pidempään ja ajaa asiansa.
 
Originally posted by Iivili

Vinkki "emmä oo ikinä rehuja syöny, ne on kaninruokaa ja akkojen juttuja, mutta kai mun pitäis rueta syömään kasviksia, jotta terveys kohenis ja maha toimis" -tyypeille: priorisoikaa kasvisten syönti. Eli aina ennen syöntiä (ihan mitä syöntiä tahansa) jotain rehua pohjalle. Ihan sama vaikka kyseessä ois protskujuoma, popkornia, pitsaa tai ihan mitä vaan, niin ENSIN esim. annos salaattia (mieluummin enemmän kuin vähemmän), porkkanaa tms. vetää. Toi helpottaa siinä, että kans tulee syötyä kasviksia, kun ne on tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, sen jälkeen vasta pääsee siihen mureaan pihviin tai uuniloheen käsiksi :hmmm:

pistäppä tulemaan perusteluja miks mun kannattas syödä rehuja
 
Megamass:

1) Striken aiemmin laittama ph-juttu.
2) Vitamiinit & hivenaineet, aina voi sanoo, että "No saahan ne purkista.", mutta kuulemma (ei ny oo linkkiä tutkimuksiin laittaa) ei oo sama juttu kuin oikeesta ruoasta saatuna.
3) Vesiliukoiset kuidut. Lähes kaikissa kasviksissa kohtuullisen paljon, ainakin vihreessä salaatissa tms. Pitää suonia paremmassa kunnossa ja suoli toimii paremmin. Myös kokojyväviljasta saa tietty kuituja.

Noi ny äkkiä tuli mieleen. Tuleeko muilta muita perusteita ja jopa viittauksia tutkimuksiin? Entäpä perusteluja sille, miksi kasvisten syönti on turhaa (tai jopa vaarallista)? Onko niitä?
 
Tulee syötyä ihan päivittäi, ja nykyään on tapana tehdä alkuviikosta salaatti jota syön aina ruuan kansas. se kestää pari-kolme päivää hyvänä ja tulee joka päivä syötyä vihanneksia.. Saahan niistä vitamiineja, ne täyttää mukavasti ja on pirun hyviä!
 
Meikäläisen suosikki on ehdottomasti salaatti johon tipautetaan sekaan muutama fetakuutio, ai että kun ovat hyviä... Salaateista saa myös tuhdimpaa kun lisää sekaan vaikka makaronia, tonnikalaa, kinkkusuikaleita, raejuustoa... lisäksi kaikenmaailman idut ovat myös hyviä.
 
Juu munkin salaattifavourite on tonnikala-juusto-kinkku-feta-makaroni-kermaviili-salaatti :lol1:
 
Vihannekset sisältävät vitamiineja, flavonoideja, kuituja. Paljon suojaravintoaineita.Täysjyvätuotteet/vilja, liha ja hedelmät eivät sisällä läheskään kaikkea tarvittavaa. En nyt osaa nimetä tiettyjä vitamiineja(tulee mieleen vain beetakaroteeni porkkanasta), nämä voi katsoa vaikka finelistä tai muualta. Ja vihannekset sisältävät hitaita hiilareita.

Kaikkia kasveista löytyviä yhdisteitä ei ole vielä edes kartoitettu. Multivita/muu pillerisysteemi ei korvaa millään kasvisten syöntiä. Kasviksista tavara imeytyy paremmin kuin pilleristä.

Ja vihanneksissakin on eroa, kurkku on eri asia kuin kukkakaali. Eli jos nyt syö kurkkua+tomaattia vihanneksena niin aika pieneksi valikoima jää.

Parsakaali on hyvää kun sitä höyryttää pikkasen tai laittaa mikroon minuutiksi, heittää päälle oliiviöljyä+mustapippuria. Perus salaattikastike syntyy just tosta etikasta+kylmäp.oliiviöljystä+mustapippurista.

EDIT: ähh... mä oon hidas. Ehditte jo ennen mua.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom