Kamppailulajit ja yhteiskunta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja AndyS
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

AndyS

Mode
Liittynyt
3.3.2004
Viestejä
13 518
Kyseessä lienee ensinnäkin juniorityö ja toiseksi perinteet. Eli joskus muinoin Suomessa oli kamppailulajeista vain paini, nyrkkeily, judo, karate - ja aikido. Näille sitten jaettiin jonkinlainen suhteellisen iso summa ja kun aikidoliitolla on "ennenkin" tullut tukea, niin sitä ei ole otettu poiskaan.

Tukikriteerit on muutenkin muutoksessa ja jo muuttuneet ja valtio vaatii kaikenlaista tasa-arvosuunnitelmaa ja vastaavaa tuettavilta liitoilta. Nämä hommat on varmaan Aikidoliitossa tehty hyvin.

https://kickboxing-fi-bin.directo.f...n yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma.pdf
 
Onko sulla Andy, mitään tieto harrastaja määristä, mitä noilla lajiliitoilla on?
 
Ei ja se on erittäin vaikeaa selvittää luotettavasti minkään lajin kohdalla.

Potkunyrkkeilyliitossa sitä on arvioitu seurakyselyn perusteella, mutta oli vaikea keksiä sellaista muotoilua, johon kaikki ilmoittaisivat saman luvun. Jos kysyy vain harrastajamäärää, niin yksi ilmoittaa pelkän jatkoryhmän keskimääräisen treenaajamäärän, toinen kuukauden aikana salilla käyvien eri ihmisten määrän (joka on syyskuussa viisinkertainen heinäkuuhun nähden), kolmas jäsenmaksun maksaneiden määrän ja neljäs koko vuoden aikana treenaamassa edes kerran käyneiden ihmisten määrän. Nämähän ovat kaikki ihan eri lukuja. Mikä niistä on "harrastajamäärä"? Ja jotkut muut liitot ovat varmaan käyttäneet arviointiin muuta menetelmää kuin seurakyselyä, mikä sitten taas muuttaa tuloksia liittotasolla.

Se mitä voi verrata on liittojen seuramäärät, mutta nekin pitää laskea yksitellen kunkin liiton nettisivuilta. Olen kuitenkin selvittänyt niistä osan:

Nyrkkeily: 122
Paini: 121
Karate: 89
Aikido: 72
Taekwondo: 70
Potkunyrkkeily: 64
Vapaaottelu: 57
Thainyrkkeily: 40
ITF Taekwon-do: 29

OMD-liiton ja Judoliiton sivuilta en löytänyt seuralistaa.

Voi olla että joku poikkeaa hieman tästä, kun laskin ne käsipelillä, joten virheet ovat mahdollisia.
 
Onnistuin löytämään myös vuoden 2008 avustussummat:

Suomen Painiliitto ry 255'000
Suomen Judoliitto 250'000
Suomen Karateliitto 153'000
Suomen Nyrkkeilyliitto ry 150'000
Suomen Taekwondoliitto ry 94'000
Suomen Miekkailuliitto ry 40'000
Suomen Aikidoliitto ry 38'000
Suomen Taidoliitto ry 31'000
Suomen Potkunyrkkeilyliitto ry 26'000
Suomen Oriental Moodo-liitto ry 13'000
Suomen Muay Thai-liitto ry 13'000
Suomen I.T.F. Taekwon-do ry 9'000

Taidoliitto kuuluu nykyään Karateliittoon.
 
Uusimmassa ylilyönnin podcastissa oli juttua että vapariliitto ei saanut tälle vuodelle tukea kun hakemusta ei toimitettu ajoissa ministeriöön.:rolleyes:
No aina tulee seuraava vuosi.:david:
 
Tuo vapaaotteluliiton tunarointi on kyllä käsittämätöntä. JO TOISEN KERRAN!

Lisäksi ihmetyttää tuo thainyrkkeilyn pieni summa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Aika ihmeellistä, että bjj-liitto ei ole saanut(/hakenut) tukia. Kuitenkin aika suosittu laji jne. Liittyykö asia suht vähäiseen juniorien määrään?
 
Osaako joku sanoa aikidon harrastajamääristä Suomessa? Tuntuu varsinkin nykyään olevan sen verran marginaalilaji, että tuo liiton saama tukisumma on suhteettoman suuri joihinkin muihin lajeihin verrattuna.
 
Aika ihmeellistä, että bjj-liitto ei ole saanut(/hakenut) tukia. Kuitenkin aika suosittu laji jne. Liittyykö asia suht vähäiseen juniorien määrään?
BJJ:ssä on varmasti suurempi junioritoiminta kun potkiksessa, vapaaottelussa ja thainyrkkeilyssä yhteensä.
BJJ liitto teki hakemuksen nyt ensimmäistä kertaa. EIvät saaneet avustusta, mutta apurahakelpoisuuden ensi vuodelle, eli ovat jakamassa pottia vuonna 2019
 
Aikidoliitolla on hakuprosessi ja -paperit kunnossa. Tällaiseen suuntaan keskustelut thaikku puolen "alan miesten" kanssa menivät.
Toi summa on kyllä melkein yhtä tyhjän kanssa.
 
Heti kun summa pompsahtaa 50k paremmalle puolelle, voi liitto palkata itselleen täysipäiväisen työntekijän Valo-talolle auttamaan kaikessa byrokratiassa, järjestelyissä ja lobbauksessa. Tämä taas vapauttaa resursseja muulta porukalta kehittämään liitto- ja seuratason toimintaa. Ei noita summia kannata lainkaan väheksyä.
 
Ehkä tämä on sopiva aihe kysymykselleni, sillä juridiikka liittyy yhteiskuntaan ja sitä rataa. Olen nyt syksyllä tekemässä notaarin lopputyötä sopimusoikeuteen liittyen ja pallotellut kaikkia mahdollisia ideoita aiheeksi. Kamppailulajien ystävänä ajattelin kuitenkin kartoittaa, että voisiko kamppailulajeista nousta jotain (sopimus)oikeudellista kysymystä / kysymyksiä, jota / joita voisi "tutkia".

Jos tulee mieleen mitään kamppailulajeissa esille noussutta ongelmaa esimerkiksi ottelijoiden sopimuksissa tai mitä tahansa, niin vinkatkaa toki. Ajattelin, että ei täällä kysymällä mitään menetäkään :)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom