• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Kallion louhinta & kivien paloittelu

Liittynyt
4.4.2005
Viestejä
1 041
Ikä
40
Tulipahan aloitettua kellarissa olevan kallion hävitysoperaatio. Kävin ostamassa Bilteman 1250W poravasaran ja pari terää, sekä kivikiiloja. Reikää syntyy kiitettävää vauhtia ja kiilat toimivat hyvin. Pääasiassa 22mm reikiä ja 20mm kiiloja tullut käytettyä. Pilkottavaa kalliota on paljon ja rupesinkin miettimään miten saisi vauhditettua hommaa. Ensimmäisenä ajattelin kokeilla vaan suurentaa palaa jonka yritän kerralla irroittaa. Kysymys kuuluukin, että kuinka isoja lohkareita voisi yrittää irrottaa? Ei tee mieli hakata kaikkia kiiloja kallioon ja todeta, että siellä ne nyt on :) Kallio jota palastelen on pyöreäreunainen, ja maan päällä oleva osa on n. 2,5mx2mx1,5m. Luonnollisestihan tuo jatkuu sitten ties kuinka syvälle maan uumeniin joten koko palaa ei saa millään halkaistua. Kiire hommalla ei ole, kun en alkuun tiennyt saako tuolle mitään aikaiseksi.. jos nyt vuoden päästä olisi jotain edistystä huomattavissa.

Muitakin hyviä vinkkejä saa laittaa.
 
Liittynyt
24.6.2008
Viestejä
267
Etana dynamiitti?

Porien terissä on älyttömiä eroja. Porasin kallioon useempia satoja reikiä perustusten teon yhteydessä ja käyttämässäni koneessa oli tuo suurempi sds istukka. Huomasin tuolloin että terissä oli aivan älyttömiä eroja. Kaksi kovapalainen merkkiterä söi paljon paremmin kuin edullisempi 4-kärkinen..

Myös ammattitaitoiset ampujat silppuavat kallion vaikka se olisi sokkelissa kiinni.. nopeasti..
 
Liittynyt
13.2.2011
Viestejä
189
Etana dynamiitti?

Kaksi kovapalainen merkkiterä söi paljon paremmin kuin edullisempi 4-kärkinen..
Itsellä ja totesin että yleensä tuollainen 2 palanen puree kovaan graniittiin paremmin kun 4 palanen. Sitä saa mitä maksaa terissäkin.

Itse juuri syksynä naputin reippaan kuution lohkareen kalliosta pois ja etanalla. Viistoon 20mm reikiä 20cm välein ympäri. Reiät täyteen etanaa ja seuraavana aamuna oli puolen kuution hattu irti kalliosta. Lekalla palasiksi ja kotsikalla pois.

Tuolta etanaa:
Etanadynamiitti | Verkkokauppa Savenmaa
 
Liittynyt
4.4.2005
Viestejä
1 041
Ikä
40
Etanadynamiittia harkitsin alkuun, mutta joka paikassa sanottiin, että tarvitaan isompi reikä kuin 22mm jotta se toimii. Voisihan sitäkin kokeilla, jos kerta 20mm reikäkin riittää.

Suosituksia teriksi? SDS Max kiinnityksellä tuo pora.
 
Liittynyt
13.2.2011
Viestejä
189
Etanadynamiittia harkitsin alkuun, mutta joka paikassa sanottiin, että tarvitaan isompi reikä kuin 22mm jotta se toimii. Voisihan sitäkin kokeilla, jos kerta 20mm reikäkin riittää.
.
Kyllä se 20mm riittää mutta pitää melko tiuhaan vaan porata noita ja riittävän syväksi. Jos ei ole isoa hiltiä käsillä niin ei pirukaan poraa 32 - 40 reikiä kovaan kallioon. Lisäksi ei kannata huolestua jos ei ekana aamuna ole kallio halki, voipi kestää parikin päivää jos on vähän hintsusti reikiä.

Itse kun poraan kovaan kallioon niin 8-12mm esireikä ja sitten vasta 20mm perään. Homma onnistuu paljon jouhevammin. Toki isolla hiltillä ja hiltin terillä kerralla vaan.
 
Ylös