Jälleen tutkimus makeutusaineista

Liittynyt
22.1.2008
Viestejä
6 447
Bongasin iltalehden sivuilta seuraavan http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2009090310183085_lh.shtml

Laihduttaja - varo makeutusaineiden käyttöä!
Torstai 3.9.2009 klo 10.13 Keinotekoiset makeutusaineet saattavat jopa lisätä painoa, tutkijat varoittavat.



Makeutusaineista ei ole apua laihduttamiseen. (ZUMA WIRE)
IL 13.3.2008 Kevytruoka lihottaa, väittävät tutkijat

Keho ei tunnista eroa kalorittemien sokerin korvikkeiden ja sokerin välillä. Näin ollen keinotekoiset makeutusaineet käyttäytyvät samalla lailla kuin sokeri ja aktivoivat suolessa sijaitsevat makureseptorit. Tuloksena keho prosessoi vielä enemmän sokeria - ja se mukana kaloreita.

Laihduttajan kannalta tämä merkitsee, ettei makeutusaineita käyttämällä saa painoa putoamaan. Päinvastoin, se saattaa jopa lisääntyä.

- Keinotekoiset makeutusaineet voivat myös aktivoida makureseptorit ja nostaa suolen kapasiteettia imeyttää enemmän sokeria, professori Shirazi-Beechey toteaa Daily Mailille.

- Voit juoda dieettikolaa pysyäksesi hoikkana, mutta totuus on toinen, koska makeutusaineiden aktivoidessa reseptorit ravinnosta saa enemmän glukoosia.

-----

Tuntuu taas ihan iltalehden perus :david: laadulta, onko näin?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
"Keinotekoiset makeutusaineet voivat myös aktivoida makureseptorit ja nostaa suolen kapasiteettia imeyttää enemmän sokeria, professori Shirazi-Beechey toteaa Daily Mailille."

Tarkoittaa tuo nyt sitten sitä, että normaalissa tilanteessa suolisto ei imeytä kaikki sokereita (=kaloreita), vaan ne menevät paskan mukana ulos? Tämä nimittäin on kyllä aivan uusi tieto minulle. Kyllä mä olen aina ollut siinä uskossa, että kalori on kalori ja kyllä kaikki mikä suuhun päätyy, joko varastoituu kehoon tai poltetaan pois.
 
Tuntuu taas ihan iltalehden perus :david: laadulta, onko näin?
Ei välttämättä. Onhan sitä puhuttu jo vainka kuinka kauan, että makeutusainekin nostaa insuliinitasoja ihan makeutensa takia ja insuliinihan taas vie ravinteita soluihin. Myös rasvasoluihin. Ja toisaalta taas kun insuliinitasot hyppää, tulee nopeammin nälkä ja tekee taas mieli syödä jotain.

No, tästä huolimatta käytän makeutusaineita mielummin kuin sokeria. En usko, että se sentään ihan niin paha on.
 
No tuntuu aika helkutin ufolta, ei se ennen makeutusainettakaan ole se hiilari jäänyt (mikään muukaan ruoka) imeytymättä joten ihan huuhaalta kuulostaa että lisäisi imeytymistä. Joskus väitetty insuliinin eritys pelkän suun, suolen ja minkälie makeuden tunnistuksen kautta voisi ymmärtää jos siitä olisi näyttöä mutta aika huonoksi on näytöt jääneet.
 
"Keinotekoiset makeutusaineet voivat myös aktivoida makureseptorit ja nostaa suolen kapasiteettia imeyttää enemmän sokeria, professori Shirazi-Beechey toteaa Daily Mailille."

Tarkoittaa tuo nyt sitten sitä, että normaalissa tilanteessa suolisto ei imeytä kaikki sokereita (=kaloreita), vaan ne menevät paskan mukana ulos? Tämä nimittäin on kyllä aivan uusi tieto minulle. Kyllä mä olen aina ollut siinä uskossa, että kalori on kalori ja kyllä kaikki mikä suuhun päätyy, joko varastoituu kehoon tai poltetaan pois.

Näinhän se ilmeisesti on, että ulosteen "pitoisuus" riippuu siitä mitä syömme. Kyllähän se tietty ruoka-aine varmasti sisältää ilmoitetun verran kaloreita, mutta kaikkea siitä ei saada hyväksi. Toisia ruokia käytetään paremmin hyväksi kuin toisia, toisten ruokien käsitteleminen kehossa jo kuluttaa kaloreita enemmän kuin toisen ja eri ruoka-aineet toimivat kehossa eri tavalla. Tästä syystä kaloreiden tarkka laskeminen on mielestäni turhaa, muutakuin suuntaa antavasti tyyliin: "Nyt söin 5000kcal, luulis lihaksen kasvavan!".
 
Huoletta heitän joidenkin ruokien sekaan mielummin Canderellia. Olis vain kiva huomata käytännössä, että paino alkaa nousemaan makeutusaineiden käytön takia. Onko ensimmäistäkään ylipainoista tullut makeutusaineiden ''lihottavan'' vaikutuksen takia?

Ja tää on Iltalehden uutisoima, joten pientä varausta kannattaa pitää. :D
 
Tää voi olla tyhmä kysymys mut jos makeutusaineissa ei ole kaloreita niin eihän se sit voi mitenkään lihottaa mutta jos vedät safkaa samaan aikaan ku juot niin siitä sit imeytyy enemmän ku normaalisti? eli ymmärsinkö oikein nyt mitä tossa tarkotettiin?
 
No mikään nyt ei ole luotettavampi kuin Ilttikseen Daily Mailista prujattu uutinen, jossa vilisee taikasanoja "voivat", "saattavat" jne.
 
No mikään nyt ei ole luotettavampi kuin Ilttikseen Daily Mailista prujattu uutinen, jossa vilisee taikasanoja "voivat", "saattavat" jne.

Tosiaan. Mediassa tukimustulokset vääristyvät. Usein sellaiset ihmistet tulkitsevat näitä tutkimuksia mediassa, joilla ei ole kykyä ottaa huomioon kaikkia muuttujia, eikä heillä ole riittävää yleissivistystä. (arvelisin..) Näin ollen näistä tutkimuksista saatetaan usein vetää täysin vääriä johtopäätöksiä. Lisäksi tuossa iltalehden uutisessa on käytetty niin epämääräistä kieltä, ettei noista voi vetää mitään johtopäätöksiä. (tuntuvat tahallaan tai tyhmyyttään vääristelemään asioita)

En lukenut tutkimusta..
 
No tuntuu aika helkutin ufolta, ei se ennen makeutusainettakaan ole se hiilari jäänyt (mikään muukaan ruoka) imeytymättä joten ihan huuhaalta kuulostaa että lisäisi imeytymistä. Joskus väitetty insuliinin eritys pelkän suun, suolen ja minkälie makeuden tunnistuksen kautta voisi ymmärtää jos siitä olisi näyttöä mutta aika huonoksi on näytöt jääneet.

Totta! Ja jos oikein haluaa kärjistää, niin tuonhan vois tulkita niinkin, että lihottamistarkoitukseen kannattaisi käyttää makeutusainetta (0 kcal/100 g) sokerin (400 kcal/100 g) tilalla. ;)
 
Jaa no kai tässä voisi ihan piruuttaan kokeilla dieetillä ollessa jättää 1kk:si lightti limut pois :)
 
Tuli mieleen et jos pelkästään maku hermot voi aktivoida insuliinin tuotannon niin eihän niitä hiilareita tarvii mihinkään periaatteessa, makeutusainetta ja proteiinia ni eiköhän homman pitäis pelittää. Mutta kyllä vähän tyhmempikin tajuaa että ei se nyt ihan noin mene.
 
Muistaakseni Gary Taubesin raamatussa kerrottiin rottakokeesta, jossa tämä ensin pitikin paikkansa: sakkariinilla makeutettu vesi nosti rottien nopeaa ensi-insuliinivastetta samalla tavalla kuin sokerivesi. Rotat saivat juoda molempia vapaasti, eivätkä ne ensin tehneet eroa sokeri- ja sakkariiniveden välillä.

Pitkällä tähtäimellä tilanne kuitenkin tasaantui, sillä kalorien määrä on kehon itsesäätelymekanismissa kuitenkin ratkaisevammassa asemassa. Rotat oppivat erottamaan sokerin sakkariinista. Lisäksi niillä rotilla joiden saatavilla oli pelkkää sakkariinia ensi-insuliinivastetta ei lopulta enää syntynyt.

*lunttaa kirjasta* Joo. Tutkijana oli Le Magnen ja tää tehtiin jo 80-luvulla. Ote kirjasta Google Booksissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom