Insuliinin tehtävät elimistössä

Liittynyt
17.8.2006
Viestejä
43
Eli törmäsin tossa erittäin mielenkiintoiseen artikkeliin insuliinista..

http://www.luontaisnetti.fi/uutuus.htm

Meikäläiselle ainakin paljon uutta asiaa ja aika vahvasti perustellaan myös tota vähähiilarista ruokavalioo.. Varmasti monille vanhaa läppää tämä on, mutta meille harrastelijoille varmasti tuo uutta näkökulmaa. :)

Pitkää ikää ja matalat insuliinit!:thumbs:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aikamoista insuliinin ja hiilihydraattien demonisointiahan tuo on, toivottavasti kukaan ei ota tällaisia kirjoituksia tosissaan.
 
Tekstiä en vielä ehtinyt lukemaan paria kappaletta pitemmälle, mutta tulee ihan mieleen Vartiotorni ja muut jehovan todistajien julkaisut, joissa on ensin vähän höpinää ja lopussa tiivistetty parin lauseen pätkä asiasta. :D
 
Oli ihan jees kirjoitus.. Vaikka en ehkä ihan "myrkkynä" hiilareita pitäis!! =D
Ja JOONA, ne vartiotornitkin on hyviä julkaisuja ;)
 
Melkoista liioittelua mutta oli siellä ihan asiaakin.

Näinhän se homma toimii. Jos kirjoitus olisi ollut täynnä vaikeasti ymmärrettävää tieteellistä hölötystä, se ei olisi kiinnostanut. Koska asia esitettiin kiinnostavalla ja asian tärkeyttä hieman ylikorostaen, asian pointti meni perille myös minulle (tavikselle).

Tässä on ongelmana se, että kun ihmiset jotka oikeasti ovat perehtyneet asiaan, niinkuin sinä ja Jhulmi, niin artikkelin uskottavuus on helppo ampua alas koska se on yliampuva ja ehkä jopa hieman vääristynyt. Tosin, en lukenut Jhulmin kirjoitelmia ja hänellä saattaa olla aivan erilainen mielipide koko asiasta...
 
Nostetaampa vanhaa threadia. Näihin kohtiin haluaisin lisää selvennystä:

"Urheilijat ja hiilihydraatit

Toisin, kuin yleensä luullaan, urheilijan ei ole hyvä käyttää ylimääräistä hiilihydraattilisää harjoittelukaudella. Varsinkin kestävyyslajeissa on erittäin tärkeää säilyttää kyky polttaa rasvaa, sillä sokerivarastot eivät riitä pitkään. Kun nämä sokerivarastot loppuvat, elimistö ei pystykään polttamaan rasvaa ja tuloksena on energian loppuminen. Toinen ongelma urheilijoilla ovat erilaiset tulehdus- ja virustaudit, jotka johtuvat myös liiallisesta hiilihydraattien käytöstä. Urheilijan tulisi harjoittelukautena noudattaa vähä- ja hyvähiilihydraattista ruokavaliota, ja vasta muutamaa päivää ennen kilpailua tankata hiilihydraatteja lisäenergian saamiseksi.
Lyhytkestoisissa lajeissa ei ole suurtakaan merkitystä polttaako elimistö rasvaa vai sokeria, mutta terveyden kannalta heidänkin kannattaisi siirtyä vähä- ja hyvähiilihydraattiseen ruokavalioon."


"Tärkeimmät rakennusaineet ovat proteiinit ja rasvahapot, hiilihydraatteja emme käytännössä tarvitse ollenkaan. Elimistö pystyy valmistamaan kaiken proteiineista ja rasvoista. Polttoaineena elimistö käyttää sokeria ja rasvaa. Ylimääräinen energia eli sokeri varastoituu kuitenkin rasvana, sillä rasva on elimistön haluama energiamuoto, jolla se ylläpitää elämää. Elimistö ei pysty varastoimaan paljon sokeria sellaisenaan, koska sokeria ei ole tarkoitettu varsinaiseksi energian lähteeksi. Sen tarkoitus on ollut toimia vain turbo tehostimena. Kaikkien ihmisten kuuluisi polttaa rasvaa energian tuottamiseen, ainoastaan aivot käyttävät glukoosia ravinnokseen, mutta nekin tulevat tarvittaessa toimeen rasvan sivutuotteilla eli ketoneilla. Elimistö pystyy muodostamaan myös pienen määrän sokeria rasvan glyseroli molekyyleistä, kahdesta glyseroli molekyylistä saadaan yksi glukoosi molekyyli. Glukoosi on alun perin tarkoitettu vain hätätilanteisiin, esimerkiksi pakenemisen tai taistelun vaatiman lisäenergian tuottamiseen."

Lähde oli siis tuo postauksen numero 1 linkki. http://www.luontaisnetti.fi/uutuus.htm. Marjo Sukevan kirjoittama.

Marjo Sukeva siis puhuu, että käytännössä ei hiilaria tulisi syödä ja hiilari on kaiken pahan alku ja juuri. Perustelujakin löytyy. Kysymys siis kuuluukin, että minkä takia sitten miljoonat ihmiset elävät yhä hiilihydraatin voimin ja lukuisat terveysvirastot suosittelevat ihmisten ottavan puolet energiasta hiilarista? Minkä takia hiilihydraatti ei ole jo opiaatteihin, terroristeihin, aidsiin ja maailmantuhoon verrattu paha?

Eli vähän ristiriitaiselta kuulostaa Sukevan teksti todellisuuden kanssa. Miksi näin?
 
Tuskin kaikille toimii toi hiilarien kohteleminen kuin se olisi rutto. Itellä ainakin ketoosi tuppaa vetää todella veteläksi, etenkin kun keho menee ketoosiin, niin ne ekat päivä on akika vaikeita. Sitten olo vähän paranee, mutta aika vaikeaa on vetää jotain kestävyysjuttuja tai sellasta. Samoin kortisolin blokkaamiseen tarvitaan hiilareita, insuliiniin jne. Ei nyt mitenkään syvällistä tekstiä tullut, varmaan Anssi Manniselta löytyisi tästä sitä syvälliempää puolta :)
 
Jos on elänyt koko ikänsä hiilareita tuputtaen, voi muutos olla aika vaikea. Mietin vain, että pystyyhän elimistö muodostamaan hiilaria prodesta ja rasvasta. Eli haluisin tarkemmin tietoa tuosta, että minkälaisia muutoksia ravinnosta saatu hiilari vs. elimistössä valmistetut hiilarit tekee elimistössä. Onko elimistön oma hiilarituotanto tarpeeksi "nopeaa"? Vai mistä johtuu heikotus kovissa treeneissä, jos on low-carb menossa?

Ilman hiilareita juu voi olla intensiiviset treenit aika vaikeita. Mutta tuo ei kuitenkaan vastaa tyydyttävästi juurikin tuon elimistön oman hiilarituotannon takia.

Nyt siis luetaan pois hiilihydraattipitoisten ruokien sisältämät muut terveyttä edistävät aineeet (kuidut, hivenaineet, vitamiinit jne.). Näidenhän kannalta hiilari on hyvästä.

edit. anteeksi epäjohdonmukaiset kappaleet. Jääkiekkoa kun samalla katsoo, niin ei kerkeä keskittymään tähän.
 
Jos hiilarin syönti loppuu, ja kroppa tarvitsee glukoosia, niin sillä on semmonen ässä hihassa kuin glukoneogeneesi, jossa kroppa tekee juuri aminohapoista glukoosia.

Itselläni on hyvin ristiriitainen suhde hiilareihin. VLCH-ruokavaliolla pääseen kohtuu kuntoon todella nopeasti, mutta se lihaspaine ei oo sama :D

Paras keino IMO syödä hiilareita on pitää huoli etteivät ne pääse nostamaan verensokeria/insuliinia liikaa. Eli kalaöljyä ja mahdollisesti salaatti ennen aterioita, ja ruoka-aineita joissa on matala glykeeminen indeksi, ja ehkä tärkeämpänä matama insuliini-indeksi.

En tykkää itse palkkarissa hiilareista, ainakaan isoissa määrissä, joku 15-30g tuntuu parhaalta.
Tumma pitkäjyväinen riisi ja tumma makaroni on mun mielestä parhaita, niistä ei tuu väsymyksiä yms.


Näissä on vähän paska kun hiilarin puolesta- ja vastaanpuhujat molemmat voivat perustella hyvin kantansa koska ihmisillä on niin erilainen toleranssi glukoosiin.

Insuliinitoleranssin parantaminen auttaa sietämään hiilareita paremmin.
Kalaöljyä, ja tasaisesti matalat insuliinimäärät auttavat siinä.

"its not how much you eat, its about how much you absorb"
 
Heitänpäs omaa mutua:

On tuossa jutussa pieni totuuden siemen. Kyllähän suuri osa länsimaisesta väestöstä elää pääasiassa hiilarilla ja se myös näkyy vyötäröllä. Ongelmana ei kuitenkaan välttämättä ole se hiilarin määrä vaan laatu. Vedetään pitkälle käsiteltyjä hiilareita, vaaleaa leipää (riisiä), ja ihan puhdasta sokeria. Eli juuri liittyen tuohon Fuhrerinkin mainitsemaan glykeemiseen indeksiin.

Hiilari on ainoa makroravinne mitä ihminen ei välttämättä tarvi elääkseen. Ei ole olemassa mitään "hiilarinpuutostautia" vaan kroppa kyllä tulee toimeen pelkällä hiilarilla ja rasvalla. Tiettyyn pisteeseen asti jopa urheillessa. Mutta mitenpä täysin hiilariton "ikuinen ketogeeninen ruokavalio" toteutettaisiin väestötasolla? Ei taitaisi onnistua sillä ketollahan korostuu nimenomaan tuo rasvojen ja proteiinien laatu. Millään jatkuvalla eläinrasvan lipittämisellä ei ole kovin hyviä seurauksia.

Kyllä se laadukas hiilari on monipuolisen ruokavalion kulmakivi. Turhaa sitä demonisoidaan tuon artikkelin tapaan sillä tähänkin pätee ikuinen viisaus "kohtuus kaikessa".
 
Hiilari on ainoa makroravinne mitä ihminen ei välttämättä tarvi elääkseen. Ei ole olemassa mitään "hiilarinpuutostautia" vaan kroppa kyllä tulee toimeen pelkällä hiilarilla ja rasvalla. Tiettyyn pisteeseen asti jopa urheillessa. Mutta mitenpä täysin hiilariton "ikuinen ketogeeninen ruokavalio" toteutettaisiin väestötasolla? Ei taitaisi onnistua sillä ketollahan korostuu nimenomaan tuo rasvojen ja proteiinien laatu. Millään jatkuvalla eläinrasvan lipittämisellä ei ole kovin hyviä seurauksia.

Kyllä se laadukas hiilari on monipuolisen ruokavalion kulmakivi. Turhaa sitä demonisoidaan tuon artikkelin tapaan sillä tähänkin pätee ikuinen viisaus "kohtuus kaikessa".

bold: taisi olla epähuomion aiheuttama typo

Kuitenkin vielä kaipaisin lisä tietoa siitä, mitä eroja on dietaarisella hiilarilla ja elimistön omalla hiilarituotannolla. Eniten kuumottaa se, että minkä takia intensiiviset treenit kulkevat huonommin low-carbilla.

Samaa mieltä kyllä olen, että hiilari on hyvä olla ruokavaliossa, mutta näitä on kiva pohtia näin teoriatasolla. Oppii samalla uutta asiaa. Täytyisi tutustua taas kirjallisuuteen, mutta se kun on niin aikaavievää ja vaivalloista. Tänne on niin helppo vain esittää kysymyksiä ja odottaa, kun viisaammat tulevat kertomaan. Hyväksikäyttöä :nolo:
 
bold: taisi olla epähuomion aiheuttama typo

Jep! Lätkää katotaan myös täällä :D

Kuitenkin vielä kaipaisin lisä tietoa siitä, mitä eroja on dietaarisella hiilarilla ja elimistön omalla hiilarituotannolla. Eniten kuumottaa se, että minkä takia intensiiviset treenit kulkevat huonommin low-carbilla.

Mutuilu jatkuu:

Fuhrer mainitsikin tuossa sen avainsanan: glukoneogeneesi. Se erohan on käytännössä siinä, että kun aminohapoista muodostetaan glukoosia, siihen menee aikaa ja energiaa. Vastaavasti ruoasta saatava glukoosi on heti käytössä. Glukoosimolekyylihän on glukoosimolekyyli riippumatta siitä mistä se on peräisin.

Intensiivinen treeni ei kulje kovin hyvin low-carbilla koska tuo glukoosin muodostaminen aminohapoista vie aikaa eikä hyötysuhde ole kovin optimaalinen.
 
Koska kroppa ei ilmeisesti kauhean mielellään tuota "hiilaria" itse. Ketonit ja katekolamiinit on yleisempiä mun muistaakseni.

Hiilari on kropalle helppo pilkkoa ja käyttää energiaksi, se sitoo nestettä lihaksiin jolloin niiden toiminta on tehokkaampaa, mm. kuonat poistuvat paremmin ja voimantuotto on parempaa.
Ja varmasti vaikuttaa se että ollaan totuttu syömään hiilaria kaikennäkösissä muodoissa siitä asti ku waginasta ulos pärähdettiin. Ei hetkessä totu ku yksi kolmesta makrosta viedään pois.

Mutta uskosin että viimeistään 2-3kk sisään se on aika sama syökö hiilaria vai ei. Voi olla nopeamminkin.
Ja rasvat pysyvät paremmin kurissa. Insuliinihan on Nro.1 kun puhutaan syistä mitkä johtavat supistumattoman massan kertymiseen :thumbs:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom