• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Hissin rakentaminen vanhaan kerrostaloon

Liittynyt
29.8.2003
Viestejä
697
Tämä thredi varmaan häviää heti unholaan mutta onko kellään sattumalta kokemusta tästä? Lähinnä mietityttää paljon hissin käyttökustannukset taloyhtiöllemme oikeasti tulevat olemaan. Hissifirma myy ilmeisesti huoltosopimuksia tyyliin 500-800€ kk. Yks vanhempi jannu yhtiökouksessa väitti että todellisuudessa jälkiasennetut hissit tulee huomattavasti nostamaan asumiskustannuksia koska hoidettavaa ja huollettavaa tulee paljon enemmän lisää kuin ihmiset ymmärtää.

Hissin vaikutuksesta osakkeen arvoon on tehty tasan kaksi tutkimusta. Ympäristöministeriön jossa katsottiin vain 1850-1994 rakennettujen talojen kauppoja ja kovarianssianalyysilla yritettiin putsata kaikki muut tekijät kuin hissi pois myyntihinnasta. Tässä tutkimuksessa hissin nähtiin nostavan hintoja useimmiten 1-6% mutta siinä vain verrataan esim. 1960 rakennettua ei hissillistä taloa 1960 rakennettuun hissilliseen taloon. Joka on eri asia kuin jälkiasennettu hissi. Jälkiasennetu vaikutuksesta on tehty hiljattain Aallossa Pro Gradu jonka mukaan kerroksissa 0-2 vaikutus on 0% ja kerroksissa 3-4 1,3-1,7%. Eli mun matikkapäällä noista ei omiansa pois saa, mahdollista hankkimista pitää perustella enemmänkin elämän laatuun vaikuttavilla tekijöillä. Ja yksi tämmönen tekijä on hissin vaikutus yhtiövastikkeeni määrään.
 
Liittynyt
2.8.2005
Viestejä
4 080
Mitä hoidettavaa ja huollettavaa enemmän tulee? Siis muuta kuin mitä tuo huoltosopimus kattaisi?

Meidän kiinteistöosakeyhtiöön noita hissejä myös suunniteltiin, mutta homma kaatui siihen, että asukkailla oli vähemmistö osakkeista, ja liiketilojen omistaja ei hissejä halunnut.

Itseä lähinnä mietityttää omalla kohdalla tuo hissin tarve esim. 30-50 vuoden päästä. Kyllä nyt kolmenelosena köpöttää neloskerrokseen ilman ongelmia, mutta mites eläkkeellä kun lonkat on metallia ja verisuonet tukossa. Saatan asustella tässä kämpässä ihan oikeasti hamaan tappiin asti, mutta tuo liikkuminen myöhemmässä elämässä arveluttaa.

Myyntiä tuo hissittömyys myös vaikeuttaa. Ympäristön kaikissa (harvoissa) kerrostaloissa on hissi, ja täällä maalla ostajaehdokkaat on vähissä. Monelle saattaa olla kynnyskysymys tuo hissittömyys. Niin se hankaloitti tuota naapurikämpänkin myyntiä. Lopulta se parin vuoden yrittämisen jälkeen meni jollekin vetreälle nuorelle herralle. Naapurirapussa taas vanha rouva ei jaksa rappuja rampata mutta ei saa asuntoakaan kaupaksi... No, varmaan väärä hinta.
 
Ylös