Tossa on jotain perus dataa hiilareista. Ei nyt vastaa ihan kaikkiin kysymyksiis mut ehkä siitä voi myös päätellä jotain. Ja kyl rypälesokeri ja hedelmäsokeri on molemmat aika nopeita koska ovat molemmat monosakkarideja.
"Hiilihydraatit voidaan jakaa rakenteensa mukaan kolmeen eri ryhmään. Näitä ovat monosakkaridit, joihin kuuluvat glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi; disakkaridit, jotka koostuvat kahdesta monosakkaridista ja joihin kuuluvat sakkaroosi eli tavallinen pöytäsokeri, laktoosi ja maltoosi sekä polysakkaridit, joita ovat mm. tärkkelys, kuidut ja glykogeeni. Elimistö pilkkoo kaikki syödyt hiilihydraatit ensin monosakkaridiasteelle, ennen kuin ne voidaan käyttää hyväksi. Pilkkoontuminen alkaa suussa sylkiamylaasin avulla, jonka jälkeen pilkkoontuminen jatkuu vatsalaukusta poistumisen jälkeen suolistossa haiman erittämän amylaasi entsyymin ja suolinesteen disakkaridaasin vaikutuksesta. Lopputuotteena olevat monosakkaridit siirtyvät sitten verenkiertoon ja elimistön käyttöön, joko suoraan energiaksi tai glykogeenivarastoihin maksaan ja lihaksiin. Tähän prosessiin kuluu aikaa vaihtelevasti riippuen siitä, minkälaista hiilihydraattia on nautittu. Esimerkiksi kuidut hidastavat imeytymistä ja näin energiaa vapautuu hitaammin, samanaikaisesti nautitut muut ravintoaineet vaikuttavat myös imeytymisnopeuteen. Hiilihydraattien imeytymisnopeutta mittaamaan on kehitetty ns. glykeeminen indeksi. Mitä korkeampi arvo on, sitä voimakkaampi ja lyhytaikaisempi vaikutus verensokeriin. Fruktoosin arvo on 32 ja glukoosin 138. Hiilihydraatit kannattaakin pääasiassa valita alhaisen glykeemisen indeksin omaavista lähteistä."