hedelmäsokeri eli fruktoosi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja conaa
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
5.12.2006
Viestejä
1 122
asiasta n.30min tietoa etsineenä rohkenen esittää sitä koskevan kysymyksen:

onko tuosta fruktoosista mitään hyötyä esim. kreatiinin imeytymisen kannalta?
tai yleensäkään minkään kannalta?:jahas:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hiilaritankkauksen alkuvaiheessa pienet määrät (~10%) saattavat olla eduksi, että ei sitä tartte kuin ruttoa karttaa ainakaan tuolloin.
 
mietin vaan kun löysin kotoa tommosen paketin, ja yhdessä lisäravinteita myyvässä liikkeessä sanotaan näin:

FRUCTOSE on fruktoosia eli hedelmäsokeria ilman mitään lisäaineita. Sen verensokerin nostamiskykyä kuvaava glykemiaindeksi eli GI on vain 32, kun esimerkiksi tavallisen sokerin GI on 92 ja glukoosin 138.

FRUCTOSE antaa siis energia erittäin tasaisesti ja pitkään. Siksi se soveltuu erikoisen hyvin välipaloina nautittavien energia- ja proteiinijuomien energialähteeksi. Nopeaa imeytymistä vaativaan palautumisjuomaan fruktoosia voi käyttää dekstroosin ja maltodekstriinin ohella pienen osan pidentämään juoman energiavaikutusta.
 
Fruktoosin glykeeminen indeksi on kyllä alhainen, mutta insuliini-indeksi on muistaakseni samaa luokkaa kuin tavallisella sokerilla eli sakkaroosilla. Tässä mielessä fruktoosi ei ole "hidas" sokeri.

Saatan olla väärässä, mutta mahtaisiko keho pystyä käyttämään fruktoosia energianlähteenä soluissa ilman että siitä tarvitsee tuottaa glukoosia verenkiertoon. Ehkä haima kykenee suoraan reagoimaan fruktoosiin insuliinin eritystä lisäämällä. Tämä selittäisi fruktoosin alhaisen glykeemisen indeksin, eli vaikutuksen veren glukoosin nousuu, ja korkean insuliini-indeksin. Tämä on ehkä puuta heinää, viisaammat korjatkoon.
 
Reilujen fruktoosiannosten (>20g kerralla) ottaminen alkoholin nauttimisen aikana on osoitettu ehkä parantavan alkoholin palamista n. 10%lla. Toisaalta fruktoosi nostaa veren rasva-arvoja.
 
Itse olen kärsinyt nuorempana pahasta verensokerin heittelystä.

Lääkärit kielsivät tuolloin käyttämästä kokonaan sokereita, vain fruktoosi oli sallittu.

Joten kai siinä oikeasti on jotain eroa normisokeriin...
 
"Huono maine" johtuu pääasiassa siitä, että fruktoosi voi kartuttaa suoraan vain maksan glykogeenivarastoja - jossa sitten muuttuu glykogeeniksi elimistön yleisiin tarpeisiin (sitä ei voida muuttaa suoraan glykogeeniksi lihaksen käytöön) - jos nämä ovat täynnä, on fruktoosia reilusti nautittaessa melkoinen riski varastoitumiseen rasvaksi.
 
S225T sanoi:
"Huono maine" johtuu pääasiassa siitä, että fruktoosi voi kartuttaa suoraan vain maksan glykogeenivarastoja - jossa sitten muuttuu glykogeeniksi elimistön yleisiin tarpeisiin (sitä ei voida muuttaa suoraan glykogeeniksi lihaksen käytöön) - jos nämä ovat täynnä, on fruktoosia reilusti nautittaessa melkoinen riski varastoitumiseen rasvaksi.

Eli tarkoittaako tämä, että fruktoosi ei pääse lihaksiin ja se on siten kaikessa urheilussa hiilihydraattitankkaukseen täysin käyttökelvotonta? Vai onko tuosta, että se pääsee maksaan, jotain hyötyä esim. jos ei sali- niin kestävyysurheilussa, vai eikö siinäkään? Tahtoo tietää miten ko. ainetta voisi hyödyksi käyttää, jos siis yhtään mihinkään, koska olen hedelmistä aina kovasti pitänyt.
 
http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=131930

Ihmiskeho muuttaa hedelmäsokerin eli fruktoosin suorastaan hämmästyttävällä nopeudella rasvaksi, kertoo tuore amerikkalaistutkimus. Tutkimuksen mukaan lisäkiloja välttävän kannattaa välttää eritoten valmistuotteisiin sisältyvää fruktoosia.
 
Eli tarkoittaako tämä, että fruktoosi ei pääse lihaksiin ja se on siten kaikessa urheilussa hiilihydraattitankkaukseen täysin käyttökelvotonta? Vai onko tuosta, että se pääsee maksaan, jotain hyötyä esim. jos ei sali- niin kestävyysurheilussa, vai eikö siinäkään? Tahtoo tietää miten ko. ainetta voisi hyödyksi käyttää, jos siis yhtään mihinkään, koska olen hedelmistä aina kovasti pitänyt.

Nimestään huolimatta hedelmät eivät välttämättä sisällä fruktoosia paljoakaan. Omenat ja banaanit kait pääasiassa, mutta listaa löytyy varmaan jostain, kuinka paljon missäkin on mitäkin. Kuitenkaan en lähtisi useampaa hedelmää päivässä syömään.

Dobermann sanoi:
Miten sokeri muuttuu elimistössä rasvaksi? En ole koskaan tätä ymmärtänyt.

Auttaisiko asiaa jos ymmärtäisit että rasvakudos ei ole rasvan varastomuoto, vaan energian varastomuoto?
 
kyllä se aika vaan kuluu nopeasti, vieläkin tuo paketti löytyy kaapista,
ja paripäivää sitten sitä palkkariin malton sijasta heitin:D
 
Miten sokeri muuttuu elimistössä rasvaksi? En ole koskaan tätä ymmärtänyt.

sokerit pilkkoutuvat ensin glukoosiksi joka pilkotaan sitten asetyyli-CoA:ksi. Siitä voidaan muodostaa malonyyli-CoA:ta, joka on lyhyt hiiliketju. Niitä kun yhdistetään peräkkäin niin saadaan rasvahappoketjuja, ja kolme rasvahappoa+glyseroli = triasyyliglyseroli eli varastorasva.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom