:D Laitetaan nyt tähän vielä suora lainaus GG- ideasta FightSportin 2/2007 artikkelista, josta selviää minusta hyvin mistä tässä on oikein kysymys:
Ei saa joutua mattoon!
Monissa itsepuolustuslajeissa tekniikoiden harjoittelu keskittyy lähinnä pystyssä tapahtuvien lukkojen, heittojen, iskujen ja vapautumisien harjoitteluun. Mattoasiat kuitaan liian usein lauseella: 'Ei saa joutua mattoon!' Lähtökohtaisesti maahan ei tietenkään pidäkään joutua itsepuolustustilanteessa. Mutta mitäs sitten, jos maahan kuitenkin kaadutaan?
Monet IP-lajit ja perinteisten lajien itsepuolustusosiot sivuuttavat maassa tapahtuvan itsepuolustusopetuksen puhtaasti siitä syystä, että opettajilta puuttuu pätevyys ja myös kiinnostus niiden opettamiseen. Vaikka brasilialainen jujutsu tarjoaakin parhaan mahdollisen tekniikkarepertuaarin maassa tapahtuvaan itsepuolustukseen, täytyy muistaa, että lajista on viime vuosikymmenien aikana muovautunut puhdas urheilulaji, eikä sitä juurikaan enää harjoitella itsepuolustustarkoituksessa. Vaikka maassamme onkin jo lukuisia ansioituneita BJJ-opettajia, ei sen itsepuolustuksellisiin juuriin tunnu olevan kovinkaan paljon kiinnostusta, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Ground Gamen periaate
Miten maassa sitten pitäisi puolustautua? Tähän kysymykseen Timo Räkköläinen pyrkii löytämään itsekin vastauksen ja hän tarjoaa sitä eteenpäin Ground Game -konseptinsa avulla.
Ground Gamen konseptin kulmakivinä on sen puolustautumisstrategia:
1. Suojaa päätä ja älä anna vastustajalle tilaa potkia tai lyödä.
2. Sijoittaudu oikein. Liiku pois vastustajan sidonnasta tai lopetusyrityksistä ja ota itsellesi edullinen sidonta (positio).
3. Nouse pystyyn (tai ota tilanteeseen sopiva hallinta).
Koko konseptin kantava ajatus on yksinkertaisesti siinä, että päästään mahdollisimman nopeasti ylös maasta. Monet GG:n tekniikoista pohjautuvat suoraan BJJ:n ja lukkopainin tekniikoihin. Tekniikat on valittu GG:n puolustautumisstrategian lähtökohdista ajatellen.
GG-seminaarien sisältö
Ground Gamen ohjelma on jaettu viiteen osaan, joita seminaareilla opetetaan seuraavasti:
Poistumiset
1. ja 2. opettaa siirtymään pahoista, maassa tapahtuvista asennoista itselle edullisempiin asentoihin, joista jaloilleen nouseminen on mahdollista. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei toisen alta voi vain hypätä ylös, siihen tarvitaan tekniikkaa. Näkökulma on eri kuin brasilialaisen jujutsun urheilumuodossa. Jos BJJ:ssä kamppailu pyritään lopettamaan lukolla tai kuristuksella maassa, niin GG:ssä taas pyritään mahdollisimman nopeasti takaisin jaloilleen. GG:ssä maasta nouseminen on koko homman juju. Syykin on ilmeinen. Itsepuolustustilanteessa hyökkääjiä saattaa olla useita tai maassa on lasinsiruja, eikä pyöriminen kovalla kivisellä alustalla ole siksi turvallista. Osien 1 ja 2 sanoma on; pyri ylös mahdollisimman nopeasti!
Hallinnat
3. ja 4. osissa harjoitellaan itselle edullisten sidontojen, hallintaotteiden, lukkojen ja kuristusten tekemistä. Monien lajien itsepuolustusosioissa vastustaja pyritään kaatamaan esimerkiksi lukolla, pyyhkäisyllä tai heitolla. Tilanteen loppuun ajamiseen ei kuitenkaan keskitytä riittävästi. Kirjoittamaton sääntö harjoituksissa tuppaa olemaan, että kun kaveri pyllähtää maahan, niin tilanne on ikään kuin voitettu. Tai sitten tehdään perään pari iskua sinnepäin tai huolimaton lukko ja tilanteen pitäisi olla viimeistään silloin ohi. Tästä ei opi kuin vääriä toimintamalleja. Tilanteessa jossa puhe ei auta, on toimittava tarkasti. Osat 3 ja 4 ovat hyödyllistä tietoa myös vartijoille, järjestyksenvalvojille ja poliiseille, joille lyöminen ei ole soveliasta ja ”asiakasta” pitää hallita sidonnoilla, lukkopohjaisilla kuljetusotteilla ja kuristuksilla. Osien 3 ja 4 sanoma on: tilanteiden loppuun ajamista pitää harjoitella paljon, jotta kontrolli ja voima on suhteutettu oikein tilanteen mukaisesti.
Kohti kokonaisuutta
5. osassa huomioidaan puolustuksen ja hyökkäyksen näkökulmasta lyönnit, potkut, raapimiset puremiset jne. Edellä mainitut tekniikat on otettu mukaan vasta konseptin viimeiseen vaiheeseen, koska Timo Räkköläisen mukaan on järkevää, että harjoitellaan ensin kunnon poistumistekniikoita pahoista sidonnoista, eikä luoteta vain 'likaisiin temppuihin'. Huonosti tehty tai onnistunut tekniikka saattaa vain provosoida hyökkääjää. Yksi GG-konseptin tärkeimmistä näkökulmista onkin se, että ensin harjoitellaan 'oikeita' tekniikoita ja vasta myöhemmin liitetään niihin ns. 'likaiset temput', lisäten näin tekniikoiden toimivuutta. Konseptin viimeisessä vaiheessa harjoittelu viedään erilaisilla harjoitusmenetelmillä lähemmäksi käytännön tilanteita.
Konseptin tarkoitus
Ground Game sisältää tarkkaan harkitun valikoiman erilaisia tekniikoita. Ne muodostavat keskenään siistin ja yhteensopivan paketin, joita yhdessä tasossa on noin kymmenen. GG on täsmätyökalu vain ja ainoastaan yhteen tarkoitukseen, ja se on kadulla maassa puolustautuminen. Monelle itsepuolustuslajin harjoittelijalle mattojuttujen harjoittelu voi tuntua epämiellyttävältä, koska kontakti toiseen ihmiseen ei tunnu luonnolliselta, sen enempää kuin matossa nuhjaaminenkaan. Tosiasiat täytyy kuitenkin muistaa eikä itsepuolustuksen harjoittelu voi olla aina mukavaa ja kivaa. Itsepuolustustilanne on aina ääritilanne ja itsensä puolustaminen aidoissa tilanteissa on aina epämiellyttävää. Ground Game -seminaareja voisi suositella myös heille, jotka inhoavat mattopainia. Konsepti keskittyy yksilön turvallisuuteen ja haluun oppia puolustamaan itseään monipuolisesti.