En osaa sanoa testeissä käytettyjen pyörien malleja ja merkkejä, mutta olennaista niissä on se, että ne pitävät polkemistehon vakiona. Teho muodostuu kuntopyörän vastuksesta ja polkemisnopeudesta (kierrosta minuutissa). Testeissä käytettävät kuntopyörät kasvattavat vastusta, jos polkemisnopeus hidastuu ja vastaavasti pienentävät vastusta, jos polkemisnopeus kasvaa. Näin teho pysyy koko ajan vakiona niin hyvin kuin mahdollista (toki testeissä käytetään useaa tehoaluetta, mutta tarkoitan nyt sen yhden tehoalueen aikana).
En kuitenkaan ihan ymmärrä, miksi sinun pitäisi hankkia itsellesi tällainen kuntopyörä. Jos haluat testistä mahdollisimman hyvän tuloksen, niin ei harjoitteluun tarvita samanlaista pyörää, vaan mikä tahansa aerobinen harjoittelu ja toki erityisesti pyöräily tavallisella polkupyörällä tai millä tahansa kuntopyörällä parantaa testissä mitattavia ominaisuuksia. Jos taas ajattelet, että haluat tehdä testin itse, niin huomattavasti oman pyörän hankintaa edullisemmaksi tulee mennä esim. kuntosalille, jossa on käytössä tällainen pyörä.
Jos työpaikan kuntotesti tarkoittaa testiä, jossa ajetaan kuntopyörällä 3-5 eri teholla niin, että ei edes yritetä saavuttaa tilannetta, jossa ei kerta kaikkiaan jaksa pyöräillä kovemmalla teholla (eli ei jatketa uupumukseen asti), niin ei tuon testin tuloksia kannata ottaa liian vakavasti, sillä testiin sisältyy paljon virhelähteitä:
- Suurin virhelähde on se, että testissä käytetään yleensä maksimisykkeenä iästä laskettua arviota, joka voi heittää esim. 20 lyöntiä minuutissa testattavan oikeasta maksimisykkeestä. Kuitenkin testitulos riippuu hyvin paljon siitä, mikä on arvio maksimisykkeelle.
- Usein testitilanteessa ihminen jännittää ja sykkeet ovat sen takia korkeammat kuin mitä syke olisi oikeasti vastaavalla teholla.
- Jos tehoportaiden valinta ei osu hyvin kohdalleen, testissä saavutetut sykkeet jäävät niin pienelle alueelle, että saatujen pisteiden (syke vs. polkemisteho) kautta piirretty suora ei anna riittävän tarkkaa arviota siitä, mikä olisi polkemisteho maksimisykkeellä.
- Joka tapauksessa testissä saadaan vain arvio hapenottokyvylle, jos mitataan vain sykkeitä ja polkemistehoa eikä tutkita hengityskaasuista todellista hapenkulutusta.