evolutionary fitness

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja eowyn
  • Aloitettu Aloitettu

GOOD MORNING

BCAA, EAA, MSM, GLUTAMIINI, VIHERJAUHEET

-40%
Liittynyt
19.7.2006
Viestejä
739
selläinen kysymys mimmit:

onko kukaan seurannut Arthur DeVany`n nimeisen 70 v jätkän blogia ja ruokavalio/treeni/elämäntapa kertomusta nimellä evolutionary fitness?

satuin lukemaan ja kiinnostuin asiasta...

ihan vain mielipiteitä selläisestä paleoelämätapa-ajattelusta etsin tässä..

Minulle näyttäis selläinen teoria olevan aika loogista että ihmisen pitäis elää/syödä/liikkua mahdollisemman selläisellä tavalla mihin kehomme onaikojen mittaan kehittyny ja tottunut pysyäkseen mahdolliseman terveänä. Kai se vaan selittää minulle miksi liikaa käsitteltyt viljatuotteet aiheuttaa kaikenlaisia epämiellyttäviä reaktioita omassa kehossani mistä lihoaminen on ehkä se pienein haitta...

keskustelua?

http://www.arthurdevany.com/
http://www.arthurdevany.com/Chapter1.pdf
 
Siis mä oon jo kauan halunnu puhua aiheesta muiden kanssa, koska itseäni kiinnostaa kovastikin ko. elämäntapa, jossa eletään esi-isiemme omaksumilla tavoilla - ts. ihmiselle luontaisemmalla ravinnolla. Joskus luolamiesaikoina ihmisen ravinto koostui riistasta, kalasta ja luonnon tarjoamista marjoista, hedelmistä ja kasveista. Ton ajan ihmisten voinnista ja kehon ravitsemustilasta on vaikea sanoa mitään, mutta tuollainen ravinto on ollut ihmiselle ainakin alun alkaen luonnollista. Haluaisin lisää tietoa ko. elämäntavasta ja olisi kiva kuulla muiden näkemyksiä aiheesta :)
 
Mäkin olen tästä jossain määrin kiinnostunut, mutta mun on vaikea luopua maitotuotteista... Maidon voin kyllä hylätä mutta hapanmaitotuotteita ja voita en. Mitenkäs tuossa paleossa on syömisten rytmittäminen? Mulla helpottui elämä noin 200% kun rupesin harventamaan syömiskertoja ja painottamaan iltaan päin, kun kerran suurin aktiivisuuskin osuu pääsääntöisesti iltapuolelle.
 
Itseäni kans kiinnostaisi tuo paleoruokavalio, mutten ole vielä ihan valmis luopumaan maidosta ja en osaa suunnitella tuon mukaista ruokavalio, sillä siitä tulisi ihan liian helposti yksipuolinen. Tuosta ruokavaliosta olisi kyllä varmaan apua noihin mun ripulikohtauksiin...
 
Itselläni ruokailun rytmistä on tullut kuin itsestään paleotyylinen, ilmeisesti se sopii meikäläisen elintoiminnoille. Tarkoittaa päivisin kevyempää syömistä ja illalla raskaampaa liha-/kala-ateriaa. Sokerit on melko lailla kokonaan pannassa.

Täytyy ottaa huomioon, että nykyään on melkein mahdoton harrastaa perinteistä paleoruokailua, ellei ole poronkasvattajain sukua. Nykyliha on pitkälti "teollisesti tuotettua", lehmät syövät mitä eteen kannetaan, ja laitumillakin kasvilajit ovat usein vain niiden muutaman yleisimmän varassa. Riistan syöminen taas tuppaa olemaan melko kallista, jos ei ole omaa asetta, metsästyslupaa ja rutosti aikaa. Toinen asia taas on, miten pitkäikäisiksi ja terveinä elelleitä täällä juuri jääkauden jälkeen asuneet olivat. Marjoista saatiin tarpeellisia vitamiineja ja jonkin verran energiaa, mitä lie pettua syöneet ohessa. Lisätarvetta esim. kalsiumille tuskin oli; liikuntaa tuli varmaan "harrastettua" niin että luut pysyivät väkisinkin tiiviinä, mutta muutaman synnytyksen jälkeen saattoivat äiteen lonkat olla jo kovilla, who knows? Isovanhempi-ikäisiä ei takuulla ollut samassa mittakaavassa kuin nyt.

Maitotuotteista vielä heiman.. Totuushan on, että osalla maapallon väestöstä on geeni, jonka ansiosta kyseiset yksilöt kykenevät tuottamaan suolistoonsa laktaasi-nimistä entsyymiä, joka pilkkoo maidon sokereita (=laktoosia). Tämä ominaisuus on yleinen esim. meillä täällä suomalaisten keskuudessa, mutta puuttuu esim. valtaosalta afrikkalaisia ja aasialaisia. Tämä entsyymi ei ole kehittynyt meille sattumalta, vaan se on maatalouskulttuurin (kulttuurievoluution) ja ihmisen evoluution tulosta. Ihminen on ainoa eläinlaji, joka käyttää maitoa ravintona aikuisiällä, ja on siihen fysiologisesti sopeutunut. Näin ollen maito kuuluu mielestäni osaksi ihmisen luonnollista ravintoa ainakin niillä kansoilla, jotka sitä ovat tottuneet käyttämään. Miksi mennä väkisin syömään tismalleen siten, kuten ihmiset tekivät 20 000 vuotta sitten, jos meidän ruoansulatuselimistömme on muuttunut kauan sen jälkeen?

Ah - ollapa metsästäjä-keräilijä!:rolleyes: Puolukatkin tuli ja meni jo. Sienet mätänee metsiin. Olisihan meillä suomalaisilla kaiken kaikkiaan hyvät edellytykset ihan omasta takaa syödä edes hitusen paleo-tyylisemmin, mutta minkäs teet. Ikivanha luonnonlääkintäopuskin lojuu hylyn perällä, vaan kun ei jaksa paneutua.
 
Itselläni ruokailun rytmistä on tullut kuin itsestään paleotyylinen, ilmeisesti se sopii meikäläisen elintoiminnoille. Tarkoittaa päivisin kevyempää syömistä ja illalla raskaampaa liha-/kala-ateriaa. Sokerit on melko lailla kokonaan pannassa.

Täytyy ottaa huomioon, että nykyään on melkein mahdoton harrastaa perinteistä paleoruokailua, ellei ole poronkasvattajain sukua. Nykyliha on pitkälti "teollisesti tuotettua", lehmät syövät mitä eteen kannetaan, ja laitumillakin kasvilajit ovat usein vain niiden muutaman yleisimmän varassa. Riistan syöminen taas tuppaa olemaan melko kallista, jos ei ole omaa asetta, metsästyslupaa ja rutosti aikaa. Toinen asia taas on, miten pitkäikäisiksi ja terveinä elelleitä täällä juuri jääkauden jälkeen asuneet olivat. Marjoista saatiin tarpeellisia vitamiineja ja jonkin verran energiaa, mitä lie pettua syöneet ohessa. Lisätarvetta esim. kalsiumille tuskin oli; liikuntaa tuli varmaan "harrastettua" niin että luut pysyivät väkisinkin tiiviinä, mutta muutaman synnytyksen jälkeen saattoivat äiteen lonkat olla jo kovilla, who knows? Isovanhempi-ikäisiä ei takuulla ollut samassa mittakaavassa kuin nyt.

Maitotuotteista vielä heiman.. Totuushan on, että osalla maapallon väestöstä on geeni, jonka ansiosta kyseiset yksilöt kykenevät tuottamaan suolistoonsa laktaasi-nimistä entsyymiä, joka pilkkoo maidon sokereita (=laktoosia). Tämä ominaisuus on yleinen esim. meillä täällä suomalaisten keskuudessa, mutta puuttuu esim. valtaosalta afrikkalaisia ja aasialaisia. Tämä entsyymi ei ole kehittynyt meille sattumalta, vaan se on maatalouskulttuurin (kulttuurievoluution) ja ihmisen evoluution tulosta. Ihminen on ainoa eläinlaji, joka käyttää maitoa ravintona aikuisiällä, ja on siihen fysiologisesti sopeutunut. Näin ollen maito kuuluu mielestäni osaksi ihmisen luonnollista ravintoa ainakin niillä kansoilla, jotka sitä ovat tottuneet käyttämään. Miksi mennä väkisin syömään tismalleen siten, kuten ihmiset tekivät 20 000 vuotta sitten, jos meidän ruoansulatuselimistömme on muuttunut kauan sen jälkeen?

Ah - ollapa metsästäjä-keräilijä!:rolleyes: Puolukatkin tuli ja meni jo. Sienet mätänee metsiin. Olisihan meillä suomalaisilla kaiken kaikkiaan hyvät edellytykset ihan omasta takaa syödä edes hitusen paleo-tyylisemmin, mutta minkäs teet. Ikivanha luonnonlääkintäopuskin lojuu hylyn perällä, vaan kun ei jaksa paneutua.

Ihanaa maalaisjärjen käyttöä!:hyvä: Siis mehän ei tosiaankaan eletä enää missään metsästäjä-keräilijä ympäristössä vaan kaikki on niin hemmetin teollistunutta ja jalostunutta.
:offtopic: Ite oon miettiny että kuinka paljon tuo ilmasto vaikuttaa ruokavalioon; Aasiassa matkustellessani oon huomannu että mulle tulee hirvee himo chiliin ja muihin tulisiin mausteisiin kun taas koto Suomessa himoitsen esim. kaurapuuroa ja ruisleipää. Jotenki tuntuu (mutumutumutu) että ihmisen pitäs syödä oman alueensa tuotteita siis Suomessa juureksia, marjoja, viljoja, rypsäriä ja maitoo. Vois kuvitella, että nuo paikallisruuat ja maut on aikojen saatossa kehittyny juuri siinä ympäristössä elävien ihmisten tarpeiden mukaiseksi. Ite jätän useimmiten banaanit ja muut etelästä rahdatut tuotteet kauppaan (nyt en siis halua moralisoida kenenkään muun syömisiä) ja tyydyn talvisaikaan kotimaisiin jureksiin, hapankaaliin ja puolukkasurvokseen, niilläkin pärjää;)
 
Mutta silloinhan nuo maitotuotteet voi hyvällä omallatunnolla jättää pois tuosta ruokavaliosta, jos on laktoosi-intorelanssi.
 
joo, en minäkään maitotuotteita ole hylännyt. just sillä perusteella että eri ympäristöissä ihmiset on tottunu käyttämään ja sen seurauksena myös elimisto on tottunut käsittelemaan eri ruoka-aineita. esimerkiksi just maito. Mutta vilja (paitsi puurossa) ja peruna on kyllä ollut pannassa- ja olo siitä vaan parantunut. Ruokailut menee nyt just näin miten nälkää on- elikka jos 3 tunnin päästä aamiaisesta ei ole nälkää sit en syö vaan syödäkseen. Ja ruoka on aika lailla liha-kala painoitteinen + kasvikset ( paitsi peruna ja muut myöhaisemmät tulokkaat- esim. maissi) ja maitotuotteista en luovu kokska en ole niille yliherkkä. Nyt vasta ymmärräån että se ns "hiilaripöhötys ja turvotus " on just sitä yliherkkyyttä mikä ilmestyy jalostettuja viljatuotteita ja perunaa syödessä (ainakin mulla) kun vaikka syön kilokaupalla vihanneksia, hedelmia ja maitotuotteita sit pöhötys-turvotus on menneisyyttä.
 
Kivikautinen ruokavalio hakusanalla löytyi Kivikautiset ruokasivut

Sivulla oli joitain esimerkkejä miten koostaa aterioita ja muutakin infoa asiasta.
 

Anabolic Overdrive

2 kg, Orange

-30%
jos englanti sujuu sit niillä arthur devanyn sivuilta löytyy ruokia myös kuvien kera ja pari aika kiinnostavaa esseetä: ainakin "why do we get fat" on hyvää luettavaa.
 
Arthurilla on tosi hyviä juttuja. Mutta nuo "Kivikautiset ruokasivut" on sen sijaan osin vähän ehkä sieltä tännepäin. Nopsaan vilkaisin ja ihmetytti vähän tuo reseptiosion hedelmäjälkiruoka. Ehkei se tölkkihedelmämuusi ole se ravintoarvollisesti paras juttu kuitenkaan. No, kukin tyylillään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom