EU:hun liittyvä uutisointi

Liittynyt
28.12.2005
Viestejä
2 868
17.2.2011 20:51 ; Reuters-Taloussanomat sanoi:
Saksalaispolitiikoilta tiukkoja ehtoja EU:n vakausrahastolle
Euroalueen uudesta vakausrahastosta ei saa tulla ”alueellista kehitysrahastoa”, euromaiden talouksien eritahtisesta kehityksestä huolimatta, sanoo Saksan Eurooppaministeri Werner Hoyer BBC:n mukaan

Euromaat ovat sopineet yhteisvaluutta-alueen uuden vakausrahaston (ESM) koon kasvattamisesta 500 miljardiin euroon.

Tällä on tarkoitus korvata nykyinen väliaikainen tukirahasto vuonna 2013. Uudesta järjestelystä on tarkoitus sopia euroryhmän maaliskuun kokoontumisessa.

–Kyse ei voi olla alueellisesta kehitysrahastosta. Se oli muuten lähellä velkaliittoa, Werner Hoyer sanoi BBC:lle Lontoossa.

Myös muut saksalaispoliitikot ovat asettaneet tiukkoja ehtoja uudelle vakausrahastolle. Saksan kristillisdemokraattisen puolueen CSU:n laatiman muistion mukaan rahastolle ei pidä antaa oikeutta ostaa vaikeuksiin joutuneiden maiden velkapapereita. Se suhtautuu kielteisesti myös ehdotukseen lainata ongelmamaille rahaa, jotta ne voisivat itse ostaa velkakirjojaan markkinoilta.

Vakausrahaston on tarkoitus tukea rahoituskriisiin mahdollisesti ajautuvia euromaita. Nykyisen vakausrahaston (EFSF) koko on nimellisesti 440 miljardia euroa, mutta rahaston säännöt rahoitustuen vakuuksista ovat rajoittaneet lainauskapasiteetin käytännössä 250 miljardiin euroon.

Lainaus:
http://www.taloussanomat.fi/politii...kkoja-ehtoja-eun-vakausrahastolle/20112448/12
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Professori: Ulos eurosta, Portugali ja Kreikka!

5.5.2011 11:59 sanoi:
Professori: Ulos eurosta, Portugali ja Kreikka!

Velkasaneeraus olisi paras vaihtoehto kriisiin ajautuneiden Portugalin ja Kreikan talouden kannalta, sanoo Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen. Hänen mukaansa Portugalin ja Kreikan olisi myös syytä erota eurosta.

Kreikan ja Portugalin eroaminen eurosta ja näiden kansallisten valuuttojen devalvoituminen toisi maiden kansantalouksille kaivattua kilpailukykyä. Nykyinen, EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston tukipaketteihin perustuva linja ei tähän pysty.

Professori Vesa Kanniaisen mukaan tukipaketit pönkittävätkin ensi sijassa saksalaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia pankkeja, ei nälkäkuurille joutuvia kriisimaita.

– Väliaikaisratkaisuilla ostetaan aikaa, mikä sopii mainiosti Saksan, Ranskan ja Espanjan poliittiselle johdolle, koska tällöin vältytään omien pankkien nostamisesta pöydälle, Kanniainen sanoo Taloussanomille.

Kriisimaiden myymät valtiolainat ovat levinneet pitkin maailmaa, ei pelkästään pankeille, vaan myös muille institutionaalisille sijoittajille, jolloin velkasaneerauksen yksinkertaisin muoto olisi kriisimaiden päätös velkojen uudelleenjärjestelystä ja leikkaamisesta.

Tähän EU:n komission torjumaan vaihtoehtoon liittyisi pankkien pääomittaminen.

– Kaiken järjen mukaan vääjäämättömältä näyttävä velkasaneeraus on monimutkainen operaatio ja pankkien asema täytyy ottaa tällöin esiin. Silloin ei enää voi olla niin, että joidenkin muiden maiden varoja käytetään joidenkin toisten maiden pankkien pelastamiseen.
Suuria pankkeja ei saa päästää konkurssiin, sillä luottamus pankkisektoriin täytyy säilyttää kaikissa oloissa eikä uutta Lehman Brothers -kriisiä saa päästää syntymään, Kanniainen tähdentää.

– Pankkien pääomittaminen on luonteva ja normaali tapa pankkikriisin hoitamiseen, kuten on tapahtunut 1980-luvulla Yhdysvalloissa, 1990-luvulla Ruotsissa ja nyt Irlannissa.

Esimerkiksi Kreikan tapauksessa anteeksi annettavien velkojen määrä on huomattava, mistä tulisi pankkien taseisiin tappioita.
Tätä varten tarvitaan lisää pääomia, joiden on tultava omilta valtioilta.

Tällä hetkellä esimerkiksi Irlannin pankkien suurin velkoja on Euroopan keskuspankki, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tukitaakka on jakautunut euroalueelle keskuspankin taseen kautta. Tätä Kanniainen pitää onnettomana.

– Keskuspankki ei ole oikea kanava pankkien rahoittamiseen.
Se tarkoittaa, että me olemme muiden eurovaltioiden mukana tukemassa näitä pankkeja, kun EKP ostaa ylihintaan velkapapereita markkinoilta.
Voidaan ajatella, että keskuspankki on ollut Irlannin tukena tilapäisenä apuna, mutta tämä ei ole EKP:n tehtävä.
Irlannin valtio ei yksin pystynyt pankkejaan pelastamaan, mutta Saksa, Ranska ja Espanjakin suurina kansantalouksina pystyvät.

Kanniaisen mukaan reunamaiden ero eurosta voisi johtaa samanlaiseen tilanteeseen kuin Argentiinassa 2000-luvun alussa.
Kiinteästä dollarisidoksesta luopumisen jälkeen peso devalvoitiin, mikä tuki argentiinalaisten tuotteiden kysyntää maailmanmarkkinoilla.

– Kreikan ja Portugalin kansainvälinen kilpailukyky vahvistuisi, tosin tuskan kautta, mutta ne saisivat ainakin uuden alun kansantaloudelleen, joka kärsii nyt sekä budjettivajeesta että vaihtotaseen vajeesta.

Lainaus:
http://www.taloussanomat.fi/kansant...ulos-eurosta-portugali-ja-kreikka/20116378/12
 
Luin lehdestä perkele että Portugalilla on isot kultavarastot, ja sit ollaan itkemässä lainaa! Oikein ärsyttää se Katainen ku selittää aina paskaa televisiossa. Mitä mieltä te Kokoomuksen äänestäjät olette tästä rahan lainaamisesta/antamisesta?
 
SirMax sanoi:
Luin lehdestä perkele että Portugalilla on isot kultavarastot, ja sit ollaan itkemässä lainaa! Oikein ärsyttää se Katainen ku selittää aina paskaa televisiossa. Mitä mieltä te Kokoomuksen äänestäjät olette tästä rahan lainaamisesta/antamisesta?

Kauppalehden artikkelin löysin ainakin..

Perjantai 06.05.2011 klo 14:21 ; STT sanoi:
Saksalaisedustaja vaatii Portugalia myymään kultansa


Saksalainen liittopäiväedustaja Frank Schäffler vaatii Portugalia myymään kultavarantonsa velkataakkansa keventämiseksi, saksalaislehti Bild kertoo.

Velkakriisin kanssa kamppailevan Portugalin pitäisi myydä huomattavat kultavarantonsa, saksalainen FDP-puolueen kansanedustaja Frank Schäffler vaati bulevardilehti Bildin mukaan.

Viime vuonna Schäffler vaati Kreikkaa myymään saariaan maan velkavaikeuksien kiehuessa kuumimmillaan.

Maailman valuuttarahaston IMF:n tietojen mukaan Portugalilla on yli 12 miljardin euron arvoiset kultavarannot.

Brittilehti The Timesin mukaan Portugalin kultavaranto on suurempi, noin 13,76 miljardia euron arvoinen.

Määrä on noin yhdeksän prosenttia Portugalin vuosituotannosta, mikä on Euroopan korkein suhdeluku.

Kullan myynnin realistisuudesta on kuitenkin esitetty myös kriittisiä arvioita, joiden mukaan laaja kullan myynti voisi laukaista paniikin sijoittajien keskuudessa ja pahentaa Portugalin vaikeuksia.

Lainaus:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110573761
 
Back
Ylös Bottom