• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Elektroniikka-DIY - kolvaus, säätö ja äherrys

Liittynyt
20.8.2006
Viestejä
2 978
Starttailispas tälläistä keskustelua. Toivottavasti o joku jolla pysyy kolvi kourassa :D

Haluaisin terraarion alla oleva 8w lämpövastusta säädellä. Onko tähän halvin ratkaisu tökätä toiseen johtoon tuon verran tehoa kestävä lankapotikka tjsp., vai tulisiko jollaki muuta mieleen? Nykyaikainen lampuille suunnattu himmennin ei oikein toimi, koska ovat suunniteltu 10w+ laitteille, ja ainakin halvemmalla dimmerillä virran leikkely päälle ja pois saa lämpövastuksen resonoimaan eli pitämään sirinää.
 
Liittynyt
20.8.2006
Viestejä
2 978
Laskenkos mää tämän nyt oikein, eli ku o 230v / 8w lämpövastus ja haluaisin siitä noin 6w tehoja ulos, ni tämänhetkinen vastus on 6.5 kohm, ja kun lisään siihen 2.3k vastuksen ni ollaan pisteessä 230v 8.8 kohm. Tällöin lämpövastuksen pitäisi yskiä ulos se 6w edestä lämpöä?
 
Liittynyt
13.5.2003
Viestejä
668
Miksi haluat polttaa sen tehon noihin muihin vastuksiin? Ihan perinteinen tyristorihimmennin on hyvä. Sirinä johtuu siitä, että sulla on halpa himmennin, joka toiminee triakilla tai on muuten paska ja se kytkee niin pienellä taajuudella, että sen kuulee selvästi. Usein himmentimet sirisee pienellä kuormalla ja sitten ylikuormalla. Ei siellä mikään resonoi. Tyristorin jännitehäviö on jotain 1,5V luokkaa, joten se on "hieman" fiksumpi tapa toteuttaa tuo kuin, että poltat sen tehon noihin ylimääräisiin vastuksiin. Netti on pullollaan helppoja ohjeita säätimen rakentamiseen, tai sitten laitat valmiin.
 
Liittynyt
20.8.2006
Viestejä
2 978
No nyt kun silmällä katson kiinalaistuotteiden ihmemaasta eli eBaystä ni 5w minikuormalla olevalle 230v led-valodimmerille tulisi 13 euroa hintaa. Toisaalta sillä rahalla ostaisi pari vastusta ja katselisi 2-3w lämmönhävikkiä sen 3-4 vuotta. Meikäläisen kolvaustaidoilla just ja just saisi vastuksen piuhaan kiinni ehkä.

Ilmeisesti kun ajellaan halapaa tyristoria alikuormalla ni kohteen resonointi tulee esille. Tosiaan suurin osa noista on suunniteltu 10-40w minimikuormille.
 
Liittynyt
13.5.2003
Viestejä
668
No miten olisin jos tekisit ihan perinteisen vakiovirtakytkennän esim. kahdella transistorilla ja potikalla? Olisi helppo säätää ja olisi paljon optimaalisempi kytkentä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source

Näitäkin kytkentöjä netti on pullollaan ja hintaa tulee ehkä euro, eikä ole montaa osaa. Noin pientä tehoa, kun säädät niin aika pienellä trankulla saisit ton hyvin tehtyä.
 
Ylös