Dynaaminen venyttely

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
6.12.2010
Viestejä
96
Oon lukenu niin paljon Dynamic stretching vs Static stretching aiheisia juttuja, että kelasin alkaa venytellä dynaamisesti. Staattinen venyttely ei auta liikkuvuuteen kuulemma paljoa mitään ja saattaa useasti tehtynä jopa huonontaa hermotusta. Saattaa auttaa vähän sen liikkuvuuden harjoitteluun, mutta ei paljoa. Asia on verrattavissa tähän;
800 metrin juoksija ei hyödy puhtaasta aerobisesta kunnosta erityisen paljoa. Ennemminkin anaerobisesta. Tarvitaan vaan tää aerobinen tietylle tasolle.
Staattista venyvyyttä tarvitsee vaan tietylle tasolle, kun pitää alkaa tehdä dynaamisia liikkeitä.

Tiiän nää perus venytykset dynaamisesti: ATG-kyykky-leveällä asennolla polvet ulospäin (nivuset ja sisäreidet), jalan "potkaisu" ylös-eteen (takareidet ja pohkeet) ja esim. harjanvarrella olkapäiden venyttely.

Osaatteko antaa dynaamiset venytykset näille lihaksille:
1. pakarat 2. etureidet 3. lantion alue 4. latseille

Ja tää on varmaan vielä tärkeämpi. Että milloin voi venytellä dynaamisesti? Saako ennen treeniä, saako joka päivä, saako treenin jälkeen, lihakset väsyneinä jne.
Kuinka monta toistoa ja kuinka monta sarjaa. Kannattaako laittaa staattisia venytyksiä "apuliikkeiksi" ja jos kannattaa niin mihin väliin ne kannattaa laittaa.

ps. pyydän ettei tätä siirretä tonne venyttelyoppaaseen, kun sinne se vaan häviää staattisten venytyksien sekaan.

edit: voiko joku kenties laittaa mulle neuvot milloin venytellä, kun reeni näyttää tältä:
Maanantai: Etureidet, pakarat, pohkeet
Tiistai: Latsit ja rinta
Torstai: Takareidet, pakarat (vetävät liikkeet pakaroille)
Perjantai: Epäkkäät, hartiat
 
Juu juu, staattinen venyttely ei auta liikkuvuuteen kuulemma paljoa mitään. Miksi sitten paljon liikkuvuutta vaativissa lajeissa tehdään paljon myös staattista venyttelyä? Itse olen tällaisen lajin edustaja joten tiedän kyllä mistä puhun.

Dynaaminen venyttely on mahtava juttu myös, mutta en näe että eri venyttelymallit sulkisivat toisensa pois. 800 metrin juoksijakin tekee lajisuorituksessaan ANAEROBISEN suorituksen, mutta harjoittelee varmasti myös aerobisesti.

Dynaamisia venytyksiähän nyt voi kehittää vaikka millä mitalla (dynaaminen =liikettä tapahtuu). Pakarat voit venyttää esim: istu nilkka polven päällä (perus pakaravenytys) ja lähde kiertämään tässä asennossa "pakettia" molempiin suuntiin, rauhassa. Sama koskee oikeastaan kaikkia lihasryhmiä. Sitten on toki noita jalan heittoja ym. jotka ovat erittäin hyviä jos haetaan sitä maksimaalista liikerataa.

Dynaaminen venyttely on suositeltavaa tehdä niin että keho ei ole väsynyt. Esim. lämmittelyyn voi sisällyttää myös dynaamisia venytyksiä. Vaikka joka päivä. Jos haetaan maksimaalista liikkuvuutta, niin periaatteessa yksi toisto riittää.
 
Neiti ymmärsi hiukan väärin mitä yritin sanoa. Meinasin tolla 800m juoksu vertauksella sitä, että aerobinen kyllä auttaa johonkin rajaan saakka suoritusta, mutta optimaalisinta on tehdä anaerobista harjoittelua. En ketään huippu yleisurheilijaa tunne, mutta sellaisia harrastus/puoli-tosissaan kilpailevia tiedän. Ne jotka tunnen on suunnilleen 800m matkaa treenanneet, ovat noudattaneet seuraavaa kaavaa: Aerobinen kondikseen--->anaerobinen kondikseen. Ja suunnilleen uran loppuun on treenattu päätavoitteena anaerobisen kondiksen parannus+jotain pikajuoksujaksoja, että pääsee kovempaa, jota sitten taas jalostetaan nopeuskestävyydeksi.
Aerobista sitten treenattu sen tietyn rajan jälkeen vaan sellaisena aerobisen ylläpitävänä.

Sama liikkuvuudessa: Staattinen venyvyys kondikseen, että lihakset saa venyvyyttä. Sitten kun se perusraja on ylitetty niin tärkein pointti on dynaaminen venyttely. Staattista venyvyyttä pidetään vaan yllä venyttelyillä. Oletko samaa mieltä?
Ei siis ollut ajatuksena lopettaa staattista venyttelyä kokonaan, vaan painottaa vahvasti liikkuvuuden parantamisen dynaamisille venytyksille.
Mulla kuitenkin staattinen venyvyys hyvä, niin varmaan sitä liikkuvuutta saan paremmin dynaamisella venyllä.
 
Meinasin tolla 800m juoksu vertauksella sitä, että aerobinen kyllä auttaa johonkin rajaan saakka suoritusta, mutta optimaalisinta on tehdä anaerobista harjoittelua.
Pointti tuossa on se, että mitä parempi aerobinen kunto on, sen vaativampia ja raskaampia anaerobisia treenejä pystyt vetämään. Eli ei se aerobisen kunnon tarve mihinkään tiettyyn "tasoon" lopu, mutta jossain menee raja järkevyyden ja ajankäytön suhteen, eli harjoittelun optimointi.

Aerobinen kunto ei siis tähtää niinkään itse suoritukseen vaan enemmänkin kovemman harjoittelun mahdollistamiseen.

En tiedä onko sama sitten venyttelyn suhteen, mutta voisin kuvitella osittain olevan. Dynaamisen venyttelyn hyöty maksimoituu (ja mahd. haitat minimoituu) mitä notkeampi olet "staattisesti". Jossain vaiheessa edelleen staattisen venyttelyn tuomat vaikutukset hidastuvat jolloin voidaan edelleen kehittyä dynaamisten venyttelyiden kautta. Eivät ne kuitenkaan toisiaan poissulje.

1. pakarat - askelkyykky jalan syliin nostolla?
2. etureidet - askelkyykky kantapää peppuun taivutuksella?
3. lantion alue - askelkyykky paikallaan kädet ylhäällä, vuoroaskeleet takaviistoon
4. latseille - erilaiset ylävartalon kierrot?
 
Meneee spagaatti eteen. Sivuille ei mene, koska en tee sitä koskaan. Sattuu polven pikkulihaksiin. Sisäreidet ja nivuset venyttelen muilla tavoin. Jalat suorana menee helposti kädet kantapäihin pää samalla polvissa jne. Että kyllä venyvyys ihan kondiksessa.

@ iPush, joo meinasin, just, että jossain vaiheessa on käytännössä mahdoton saada urheiluun hyödynnettevää liikkuvuutta pelkillä staattisilla venytyksillä. Tai sitten pitää venytellä niin vitusti, että voi haitata jo räjähtävyyttä, voimantuottoa, hermotusta jne.


Sitten vähän off-topic: entä millaisia venytysliikkeitä kannattaa tehdä, kun tekee isometrisiä venytyksiä. Ja onko ne ok tehdä jos on 16v? Oon meinaan lukenu, että lapsilla (ja nuorilla) ne voi haitata jotenkin. Voinko tehdä niitä?
 
Back
Ylös Bottom