DE-luvusta vielä kerran...

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja muffy
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
20.5.2003
Viestejä
1 593
Miksi lisäravinnekaupassa minulle neuvotaan ostamaan mieluummin matalamman DE:n omaavaa maltoa kuin korkean? Olen ollut siinä käsityksessä että palautusjuomassa kuuluukin olla hiilareita jotka aiheuttaa nopean ja suuren insuliinivasteen. Sillä on erittäin tärkeä ja edullinen vaikutus harjoituksen jälkeiseen tilanteeseen. Tämähän nyt on silkkaa yleistä tietoa jonka kaikki jo tietää eikä siitä väitellä.

Mutta lisäravinnekaupan kundi tiesi kertoa että kun mun malton DE on 18,5 niin se on jo hänen mielestään liian nopeaa ja ns. "hitaampi" olisi parempi. In the proud words of Virgin Mary; "Cum again?" Ok, siinä on enemmän lyhyempiketjusia hiilareita mutta eikö se ole se koko pointti? Eikö sillä saa nopeamman treenin jälkeisen insuliinirekation?

Onko se esim. DE-6 oikeasti paljon hitaampaa? Miksi sellainen olisi palarissa yhtään sen parempi? Ymmärrän ja tiedä kyllä sen että pidempiketjuiset ->tasaisempi nousu ->tasaisempi lasku. Mutta eikö perkele vieköön malto ole kuitenkin maltosta riippumatta nopeaa? Myönnän etten ole asiaa ennen joutunut puntaroimaan sen syvällisemmin mutta saatte korjata mua jos olen hakoteillä. Ja tiedoksi että kyseessä ei ollut "nöxnöx-kauppa" vaan eräs toinen Töölössä päin missä on aina ollut asiallinen palvelu enkä edelleenkään anna moitteita tälle liikkeelle mistään.

Siis; faktaa pöytään Muffylle? Jäin hämmentyneeseen olotilaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei kai sillä loppupeleissä ole niinkään väliä onko se DE luku 6 vai 18, nopeaa se on silti...



Mitä maltodekstriinin DE-luku kertoo?


Vastaus:



Maltodextriini on tärkkelyksestä (useimmiten maissiperäinen) valmistettu hiilihydraatti. Tärkkelys muodostuu hyvin pitkistä glukoosiketjuista. Maltodekstriinin valmistuksessa tärkkelys osittain hydrolysoidaan (pilkotaan). Hydrolyysin jatkuessa syntyy glukoosisiirappia ja täydellisen hydrolyysin tuotteena on glukoosi. DE (Dextrose Equivalent) ?luvun avulla voidaan luokitella maltodekstriinin hydrolyysiaste. Jokaisessa glukoosimolekyylissä on hydroksyyliryhmä (-OH), joka on sitoutumiskohta toiselle glukoosimolekyylille molekyylien muodostaessa ketjun. DE-luku kertoo kuinka suuri osa hydroksyyliryhmistä on vapaana. Glukoosin DE-luku on siten 100 (kaikki sitoutumiskohdat vapaana, ei ketjumuodostusta), maltoosin (koostuu kahdesta yhteenliitetystä glukoosimolekyylistä) DE-luku on 50, maltotrioosin (3 glukoosia ketjussa) DE-luku on 33 jne. Toisin sanoen 100 jaetaan ketjunpituudella jolloin saadaan DE-luku. Hydrolyysi on kuitenkin epäspesifinen tapahtuma, joten sen tuloksena maltodekstriini sisältää eripituisia ketjuja. Siten maltodekstriini jonka keskimääräinen DE-luku on 33 sisältää todellisuudessa hieman 6-10 glukoosiyksikön ketjuja, paljon 2-4 yksikön ketjuja ja hieman puhdasta glukoosia. Mitä pienempi maltodekstriinin keskimääräinen DE-luku sen enemmän se sisältää pitkiä glukoosiketjuja.

DE-luvun vaikuttaa maltodekstriinin ominaisuuksiin. Mitä korkeampi DE, sen makeampi on maku. Korkean DE-luvun maltodekstriini liukenee myös paremmin veteen. DE-luvun vaikutusta imeytymisnopeuteen ja glykeemiseen indeksiin (kuvaa hiilihydraatin kykyä nostaa verensokeria) ei tietääkseni ole tutkittu. Glukoosi ja maltoosi voi imeytyä sellaisenaan kun taas pidemmät ketjut vaativat pilkkomista ruoansulatusentsyymien avulla. Entsyymit ovat kuitenkin tehokkaita, eikä ketjujen pilkkoutumisprosessi ruoansulatuskanavassa mainittavasti vaikuta imeytymisnopeuteen tai glykeemiseen indeksiin. Aikaisemmin luultiin, että glukoosiketjun pituus määrää hiilihydraattien imeytyminopeuden. Nyt tiedetään, että hiilihydraatin imeytymisnopeuteen ja glykeemiseen indeksiin vaikuttaa huomattavasti voimakkaammin aivan muut seikat (kuitupitoisuus, rasvapitoisuus, olomuoto, kypsennysaste, jne.). DE-luvun merkitys urheilijalle on käytännössä siis pieni.
 
Joo heittäkääs parit abstraktilinkit niin vien sille kaverille huomenna nipun printattuja papereita ja ison suippomaisen aasinhatun jonka päässä on korvat.
 
Ihan oikeita abstrakteja? Jos sattuu käsillä olemaan siinä valmiina. En jaksa lähteä etsimään.
 
Juoppo sanoi:
Tuolla ihmeteltiin samaa asiaa. Anssi kertoi sangen tyhjentävästi asian :D

Joo luin tuon jo aiemmin. Aika niukasti vaan jakoi tietoa tuossa repliikissään.
:hyper:
 
Koko malto on ihan täyttä puppua, ei ole tullu syötyä varmaan vuoteen eikä se ainakaan ole kehityksessä näkynyt, läskiä saa muutenkin jos tahtoo.
 
Juoppo sanoi:
Valaise meidät kerro parempi hiilari palautumisjuomaan.


Niin no, kai se olisi 50-50 malto-dextroosi mutta ei mennä tässä siihen. Olen nyt kyllä jo rauhoittunut mutta eilen sapetti kun myyjä piti mua lähes vajavaisena kun otin sen 18,5DE-malton ja sanoin että niinhän sitä pitääkin saada kunnon täräys siitä. Kysyi vielä perään et "ootko ihan varma et haluut just sen?" Tosin tätä kaveria en kyseisessä liikkeessä ollut ennen nähnyt, liekö joku kesäapulainen.
 
Miksi helvetissä maltosta puhutaan aina näin jos se kerta on nopeaa?

"MALTO ENERGY on erittäin pitkäketjuinen hiilihydraattivalmiste, joka soveltuu ennen harjoitusta tapahtuvaan energiatankkaukseen, palautusjuomiin tai energialisäksi. MALTO ENERGYN alhainen DE-luku 6 merkitsee parempaa imeytymistä, tasaisempaa ja pitempiaikaista energian luovutusta."
 
Miksi helvetissä maltosta puhutaan aina näin jos se kerta on nopeaa?

"MALTO ENERGY on erittäin pitkäketjuinen hiilihydraattivalmiste, joka soveltuu ennen harjoitusta tapahtuvaan energiatankkaukseen, palautusjuomiin tai energialisäksi. MALTO ENERGYN alhainen DE-luku 6 merkitsee parempaa imeytymistä, tasaisempaa ja pitempiaikaista energian luovutusta."

Ehkä markkinoinnin takia :).
 
muffy sanoi:
Niin no, kai se olisi 50-50 malto-dextroosi mutta ei mennä tässä siihen.
Sen verran pitää kysyä, että onko jollekin iso satsi dextroa jäänyt vellumaan mahassa pahasti ja onko imeytymisen kannalta isompi satsi hitaampaa kuin isompi satsi maltoa?
 
Ehkä melkein jo offtopic, mutta näin joskus hcbb:ssä kun hulkki söi kovien jalkatreenien aikana karkkeja ja olen päättänyt itekkin kokeilla, niin onkohan siinä oikeesti mitään järkee, nyt vielä kun pitäis dieettiäkin pitää samalla?
 
Ehkä melkein jo offtopic, mutta näin joskus hcbb:ssä kun hulkki söi kovien jalkatreenien aikana karkkeja ja olen päättänyt itekkin kokeilla, niin onkohan siinä oikeesti mitään järkee, nyt vielä kun pitäis dieettiäkin pitää samalla?

Juu monet muutkin ovat vetäneet nopeita hiilareita, proteiinia, leusiinia ja muita BCAA:eja ja kreatiiniakin treenin aikana - tavoitteena tehokkaampi proteiinisynteesi. Dieetillä tuota tuskin kannattaa toteuttaa tai ainakin jättää sitten hiilarit pois. Varsinkin jos aerobista vetelee treenin jälkeen niin ei ole oikein kannattavaa täytellä niitä glykogeeni-varastoja.
 
Juu monet muutkin ovat vetäneet nopeita hiilareita, proteiinia, leusiinia ja muita BCAA:eja ja kreatiiniakin treenin aikana - tavoitteena tehokkaampi proteiinisynteesi. Dieetillä tuota tuskin kannattaa toteuttaa tai ainakin jättää sitten hiilarit pois. Varsinkin jos aerobista vetelee treenin jälkeen niin ei ole oikein kannattavaa täytellä niitä glykogeeni-varastoja.
Kyllähän tuo Peter Wilenius näytti dieetillä vetelevän karkkia naamaan kesken treenin...videota sitten taitaa löytyä googlella.
 
Kyllähän tuo Peter Wilenius näytti dieetillä vetelevän karkkia naamaan kesken treenin...videota sitten taitaa löytyä googlella.

Jaa.. On ne CBB-miehet ihmeellisiä :D. Olisi kyllä kiva kuulla jotain syitä miksi niin kannattaisi tehdä, jos tavoitteena on pudotta rasvaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom