Bakerin kysta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sasuli
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
9.10.2004
Viestejä
144
Ikä
45
Löytyykö muilta mimmeiltä kokemusta Bakerin kystasta? Oletteko joutuneet kirurgin veitsen alle vai lähtikö kysta jollakin muulla hoidolla?

Itseltä löytyi tällainen pitkään kipeänä olleesta polvesta ja nyt olen vähän huolissani kun leikkaustakin jo väläyteltiin. Sain ensihätään megapistoksen kortisonia joka ei kyllä juurikaan helpottanut tilannetta.

Kokemuksia??
 
No mulla on sellaiset molemmissa polvissa (nivelpussityrä voisi olla kanssa ihan kiva nimitys :D ). Ainakin oikeassa polvessa vieläpä varsin kookas, todetiin varjoaineröntgenissä viisi vuotta sitten, kun irronneeksi epäiltyä nivelkierukkaa kuvattiin.

Eipä pitänyt leikkausta tarpeellisena Oravan Sakari, joka sentään asiasta yhtä jos toista tietä, ja mikäli oikein olen käsittänyt, leikkaus on tarpeen varsin harvoin.

Siellä ne kystat ovat polvitaipeissa tänäkin päivänä. Eivät mitenkään haittaa olemistani, eivätkä tietääkseni minnekään lähde, kunhan vain pienenevät kun muusta syystä johtuva turvotus/neste poistuu (kortisonin tarkoitus olisi tulehduksesta johtuvan turvotuksen poistaminen), ja kasvavat taas kun teen jotain hölmöä. Juuri nyt ei oikeassa polvessa tunnu olevan mitään, vasemmassa puolen luumun patti takasisäsyrjällä. Jeah, kaunis pattipolvi :lol2:
 
Voi kun säästyisin leikkaukselta minäkin ja pienenisi mokoma patti. Minulla kysta tuntuu ärtyvän jo päivän työstä ( seison ja kävelen koko päivän) saatika sitten että sietäisi salilla kyykkiä ym...

Noh, jospas se siitä, varsin ärsyttävä vaiva ainakin minun kohdallani.
 
Tässä ehtiessäni hain vielä tietävämmän ihmisen kirjoituksen aiheesta (Diacorin sivuilta). Saattaa tuoda hieman uutta näkökulmaa tämäkin:

Bakerin kysta
Tavallisin polvinivelessä esiintyvä pullistuma on polven taakse polvitaipeeseen ilmestyvä Bakerin kysta. Se on varmastikin tunnettu ammoisista ajoista lähtien, mutta nimensä vaiva sai 1800-luvun lopulla, kun Baker -niminen lääkäri osoitti pullistuman olevan yhteydessä polvinivelen sisällä olevaan ongelmaan.
Ortopedi Eric Lingon mukaan Bakerin kysta on joko polven nivelkapselin takaosan pullistuma tai polven takaosan lihasten viereinen limapussi. Ne voivat olla yhteydessä toisiinsa "kanavan" avulla. Usein kystasta on yhteys nivelonteloon, jolloin nivelen turpoaminen saa aikaan myös kystan pullistumisen.
- Kysta täyttyy usein juostessa, kun lihakset pumppaavat nesteen sinne. Läppämekanismi voi estää takaisinvirtauksen, joten kysta ei välttämättä häviä juoksun loputtua.

Jomotusta ja paineen tunnetta
Bakerin kysta voi olla synnynnäinen, jolloin se tavallisesti häviää itsestään 10 ikävuoteen mennessä. Näille tapauksille ei pidä tehdä mitään, Linko sanoo.
- Aikuisilla kystan pullistumisen aiheuttaa joko polvinivelen kuluma tai jokin vamma, joka lisää polven nivelnesteen eritystä täyttäen kystan. Useimmiten kyseessä on sisemmän kierukan takasarven repeämä.
- Oireina kystasta ovat paineen tunne ja jomotus polvitaipeessa, varsinkin kyykistyessä ja polvea koukistettaessa. Kysta voi myös painaa hermoja ja verisuonia. Rasituksen jälkeinen kipu ja arkuus sekä ojennus- tai koukistusvaje ovat myös tavallisia Bakerin kystan seurauksia. Joskus ensimmäinen oire voi olla kystan repeäminen, jolloin pohkeeseen tuleva kiputila saattaa muistuttaa oireiltaan laskimotukosta.
Ortopedi löytää Bakerin kystan useimmiten katsomalla ja tunnustelemalla. - Ultraäänitutkimuksella voidaan varmistaa, että kyseessä on todellakin Bakerin kysta eikä mikään muu. Kystan syytä selvitettäessä röntgenkuva voidaan ottaa poissulkumielessä esimerkiksi kulumia ajatellen. Bakerin kysta näkyy hyvin myös magneettikuvassa, mutta sitä ei kuitenkaan tarvita välttämättä.

Hoitoon monia mahdollisuuksia
Bakerin kysta on hyvin tavallinen, mutta aina sen kantaja ei välttämättä ole edes huomannut sen olemassaoloa, etenkin jos se on ollut täysin oireeton. Moni potilas tulee taudin kanssa toimeen, varsinkin saatuaan nimen vaivalleen. Välttämättä sille ei siis tarvitse tehdä mitään. Aina vaiva ei kuitenkaan ole aivan harmiton.
- Iän myötä ja polven kuluessa Bakerin kystaa alkaa esiintyä yhä enemmän. Kun kysta on iso ja kiinteä ja se painaa ympäröiviä rakenteita, siitä voi aiheutua huomattavaa kipua.
- Hoidossa avainasia on saada selville Bakerin kystan syy ja hoitaa se. Lepo ja nivelen rauhoitus on ensimmäinen toimenpide ja joskus kystanestettä joudutaan punktoimaan pois. Kun kierukkavamma hoidetaan tähystyksellä kuntoon, paranee kystakin samalla. Limapussin poistaminen tulee kyseeseen vain harvoin.
Eric Linko painottaa, että Bakerin kystassakin polvi pitää aina tutkia kokonaisuutena. - Kystaa ei saa tuijottaa liikaa, sillä se on vain seurausta jostakin muusta ongelmasta.

____

Niin-pä. Ongelma mokomasta näyttää tulevan vain, jos se (isokokoisena) haittaa polven toimintaa, aiheuttaa painetta polvitaipeenseudun rakenteisiin, tai jos se repeää ja nivelneste pääsee purkautumaan pohkeeseen (sääri turpoaa kauttaaltaan, usein punoittaa ja on kivulias; muistuttaa laskimoveritulppaa). Repeämän välttää varmimmin jos kysta leikataan, mutta toisaalta, itsekin olen omieni kanssa elellyt jo vuosikausia ongelmitta. Mitä nyt kerran isomman polvileikkauksen jälkeen nesteet hieman vaeltelivat kystan ja varsinaisen nivelpussin välillä portaita alas tullessa - ihmefiilis: kala polvitaipeessa, yääääk?! Mutta se jäi täysin ainutkertaiseksi kokemukseksi (ja hyvä niin).
 
Mulle yritettiin tehdä tuota punktointia mutta se töhnä siellä kystan sisällä on ilmeisesti niin paksua ettei se tule punktoinnilla ulos.
Mua ärsyttää tässä juuri eniten se että en pysty kyykkäämään yhtään kun tulee tunne että polvi muljahtaa tai että se räjähtää. Ilmeisesti on sitten polvessa jotain muutakin rikki.

Mun kystani on valahtanut tuonne pohkeen yläosan päälle ja se ei näy ulospäin kun se on jossain tuolla syvemmällä. Lääkäri ei meinannut ensin löytää sitä kun ultrasi niin pinnasta. Välillä koko polvi turpoaa ja on ihan hirmuisen ärtynyt. Olisipa varmaan korkea aika pyytää ortopedin konsultaatiota.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom