Alkoholin energia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja derpiu
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
25.8.2009
Viestejä
1
Onko jollain tietoa aiheesta alkoholi ja kalorit. Mistään ei tahdo löytyä puolueetonta tietoa. Alkoholin kalorimääriä kauhistellaan yleisesti, mutta ilmeisesti alkoholin kalorit eivät kerry energiaksi normaaliin tapaan tai sitten alkoholin polttaminen maksassa kuluttaa paljon energiaa?

Verkkoklinikalla sanotaan (ilman lähdettä), että "1 gramma alkoholia tuottaa 7.1 kcal energiaa, mikä on paljon esimerkiksi rasvaan verrattuna: rasvan energiamäärä on 9 kcal grammassa. Elimistö käyttää yhden alkoholigramman polttamiseen 4 kilokaloria energiaa, joten ylijäämää jää jokaisesta grammasta 3 kilokaloria." Pitääkö tämä paikkansa?

http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5520 … id=7501722

Myös Wikipediassa on jotain tietoa aiheesta http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_and_weight.

Miten tuota alkoholista saatavaa energiamäärää pitäisi arvioida?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei kannata tehdä asioista vaikeampia kuin ne ovat. Aika monessa paikassa ilmoitetaan alkoholigrammasta saatavaksi energiamääräksi juuri tuo n. 7kcal, joka saadaan mitattua samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin ravinteiden energia-arvot. Tähän käytetään pommikalorimetriä, joka mittaa fysikaalis-kemiallisesti ravinteiden palamisesta vapautuvaa energiaa. Elimistössä tämä on NIIN paljon monimutkaisempaa.

Esimerkiksi elimistössä ei liikuskele vapaana mitään "energiasäteitä", vaan se "energia" on aina sidottuna joihinkin molekyyleihin. Soluissa on jatkuvasti menossa anabolisia ja katabolisia reaktioteitä, joissa molekyylejä kasataan ja puretaan. Näissä pääasiassa kuluu energiaa mutta toki tietyt reaktiotiet ovat sitä varten että niissä tuotetaan energiaa. Jos noita nettovaikutuksia aletaan laskemaan, ollaan hyvin äkkiä loputtomassa suossa missä pitää ottaa huomioon milloin mitäkin lisäolosuhteita.

Esimerkiksi alkoholi on siitä hankala aine, että se on liuotin ja myrkky. Se vaikuttaa elimistössä keskushermostoon, verenpaineeseen, energia-aineenvaihduntaan, nestetasapainoon, hormonituotantoon ja vaikka mihin. Nämä taas vaikuttavat osaltaan miljoonaan muuhun asiaan.

Tärkeintä on tietää, että rasvasta, glukoosista, proteiinista ja alkoholista saadaan aikaan energiantuotannossa lopulta vain yhtä molekyyliä, eli asetyyli-koentsyymi A:ta. Siitä lähdetään myöhemmissä vaiheissa työstämään sitä energiaa minkä elimistö osaa hyödyntää.

Kun sanotaan että 1g alkoholia on n. 7kcal, silloin se on n. 7kcal ja sitä kannattaa käyttää suuntaa-antavana runkona samaan tapaan kuin kaikkia muitakin energia-arvoja.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom