Olisiko liian kova alkuhypetys vienyt pontta noilta keskusteluilta, sinänsä kelpo tutkimus näin tuotteen alkumetreillä. Juhan kanssa on hieman aiheesta käyty kirjeenvaihtoa, hänhän on ollut siellä ohjaamassa tutkimusta.
Muutamia asioita sinne vielä itselle kysymysmerkeiksi:
1) Ruokapäiväkirjojen analyysi: onko eroa tutkimusryhmien välillä syömisissä? Tämä voisi osaltaan vaikuttaa tulokseen. Tähän on ilmeisimmin tulossa tarkempi selvitys aikanaan.
2) Tutkimusryhmän sisäiset muutokset esim. lihasmassassa eivät ilmeisesti ole merkitseviä. En ole ihan sataprosenttisen vakuuttunut DEXA:n tarkkuudesta tällä tasolla. Tuloksissa se liikkuu muutamassa sadassa grammassa, hajonta on kuitenkin varsin suurta. Eli tässä suhteessa mielestäni tutkimuksen johtopäätös "alfa-HICA lisää lihasmassaa" on tässä vaiheessa mielestäni hieman liian raflaava.
3) Onko ryhmien välinen harjoitusintensiteetti sama? Tutkimuksessa oli mitattu kyllä harjoitusten määrää ryhmien välillä, ja ilmeisesti eroa ei löytynyt. Jos alfa-HICA:lla on joku vaikutus lihasmassaan, se voisi tulla myös harjoitusintensiteetin lisääntymisen kautta (pienempi DOMS, suurempi harjoitusvire). Vähän senkaltaista nykyisistä tuloksista voisi päätellä.
4) Mikä on alfa-HICA:n vaikutus verrattuna proteiinipitoiseen palautusjuomaan? Tämä olisi varmasti tavallisen salikävijän kannalta tärkein kysymys, eli olisiko tuotteen nauttimisesta jotain lisähyötyä tavanomaisempiin palautusjuomiin. Eräänlainen hinta/hyötysuhde siis.
Teoriassa tutkimuksen kaltainen tulos lienee mahdollinen, tosin suurempi määrä tutkimushenkilöitä, ja ruokailujen seuraaminen on aika lailla välttämättömyys. Jonkin verran siellä onkin jatkotutkimuksista diskuoitu. Mielenkiintoista olisi myös tietää millaisia tuloksia saataisiin lihavilla tutkimushenkilöillä. Riippumattoman tutkimusryhmän suorittama tutkimus olisi myös aika oleellinen.